Trucks

Najvyššia možná zručnosť

Dôležití sú vodiči s prvotriednymi zručnosťami. Pre švédsku prepravnú spoločnosť Jardlers Åkeri sú absolútnou nevyhnutnosťou.
Volvo FH spoločnosti Jardlers Åkeri
Spoločnosť Jardlers Åkeri spolupracuje so spoločnosťou Volvo Trucks pri návrhu nových prispôsobených školiacich programov pre vodičov.

Nové, strieborné Volvo FH práve dorazilo do spoločnosti Jardlers Åkeri v meste Lindesberg v strede Švédska. Úplne nové vozidlo sa leskne na slnku a Henrik Carlzon, správca vozidlového parku spoločnosti, neskrýva nadšenie. 

„Toto je naše druhé Volvo FH. Je úžasné,” pochvaľuje si. 

Jardlers Åkeri je spoločnosť s dlhou históriou. Spustila prevádzku v roku 1931. 

Dnes je jednou z viacerých švédskych spoločností, ktoré dodávajú súčasti nákladných vozidiel spoločnosti Volvo Trucks. V sídle Jardlers Åkeri spoločnosti, v meste Lindesberg, sa vyrábajú nápravy kolies a spoločnosť ich potom prepravuje do závodu na výrobu nákladných vozidiel v Gothenburgu. 

Pri dnešnom doručení nákladného vozidla sú prítomní traja z deviatich vodičov spoločnosti. Henrik Carlzon hovorí, že sa to už jednoducho považuje za samozrejmosť. 

„Vodiči musia byť dôkladne zaškolení, pokiaľ ide o všetky nové funkcie nákladného vozidla. Ak sa niečo stane, vďaka znalosti nákladného vozidla ušetríme čas aj peniaze.” 

Henrik Svedberg, z dodávateľskej spoločnosti Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB a Andrew Low, ktorý je zodpovedný za školenie vodičov spoločnosti Volvo Trucks, sú tiež prítomní pri doručení. 

„Spoločnosť Jardlers Åkeri je vynikajúcim príkladom toho, ako sa prepravná spoločnosť rozhodla investovať do školenia svojich vodičov. To je ten správny prístup. Napokon, práve vodiči nám môžu ušetriť najviac peňazí, ak budú funkcie nákladného vozidla používať správnym spôsobom,” dodáva Andrew Low. 

Chceme vodičom týmto spôsobom poďakovať za vynikajúcu prácu.

Školenie však nie je dôležité len z hľadiska získania informácií o novom nákladnom vozidle a ich porozumenia. 

Od 10. septembra 2009 musí mať každý vodič nákladného vozidla v EÚ osvedčenie o odbornej spôsobilosti vodiča (OOS vodiča). Vodiči, ktorí už získali príslušnú odbornú licenciu, keď táto legislatíva nadobudla platnosť, musia absolvovať 35 hodín školenia vodičov na získanie osvedčenia. Každý individuálny členský štát EÚ sa môže rozhodnúť, kedy absolvuje toto školenie. Časový limit na získanie osvedčenia vo Švédsku uplynul 10. septembra 2016. 

„Organizujeme jeden kurz školenia OOS za rok. V roku 2016 musia všetci vodiči prepravných spoločností absolvovať 35 hodín školenia,” dodáva Henrik Carlzon.

Školenie OOS vodičov je rozdelené do piatich častí, ktoré sú zamerané na efektívnu jazdu, bezpečnú prepravu, odvetvie prepravy a príslušné právne predpisy, zdravie, bezpečnú jazdu a orientáciu na zákazníka. V spoločnosti Jardlers Åkeri sa toto školenie organizuje v úzkej spolupráci s predajcom spoločnosti Volvo Trucks, Tage Rejmes i Örebro Lastvagnar AB.

„Spoločnosť Jardlers Åkeri zohrávala aktívnu úlohu pri poskytovaní najlepšieho možného školenia svojim vodičom a spolu sme navrhli školiaci plán, ktorý zahŕňa všetky rôzne časti kurzu,” vysvetľuje Henrik Svedberg, školiteľ OOS vodičov. 

Podľa právnych predpisov je každý vodič zodpovedný za držbu alebo získanie platného OOS. 

Spoločnosť Jardlers Åkeri sa však rozhodla zabezpečiť školenie OOS pre všetkých svojich vodičov.

„V prvom rade im chceme týmto spôsobom poďakovať za vynikajúcu prácu. Okrem toho sme úplne závislí od výkonu vodičov s čo najlepšími zručnosťami,” dodáva Henrik Carlzon. 

Výrobca nákladných vozidiel, spoločnosť Volvo Trucks, uplatňuje v každej fáze výrobného procesu prísne požiadavky. Spoločnosť Jardlers Åkeri potrebuje na prepravu náprav kolies do závodov skupiny Volvo Group štyri certifikáty ISO v oblastiach životné prostredie, premávka, pracovné prostredie a kvalita. 

Sme úplne závislí od výkonu vodičov s čo najlepšími zručnosťami.

„V záujme udržania týchto certifikátov musíme napríklad neustále školiť našich vodičov. Školenie je pre nás absolútnou nevyhnutnosťou,” hovorí Henrik Carlzon. 

Nové nákladné vozidlo je stredobodom pozornosti. Andrew Low a Henrik Svedberg ukazujú, kde sa nachádzajú niektoré z nových funkcií vozidla, a zároveň kladú vodičom otázky. 

Patrí medzi nich aj vodička Anna-Lena Kristofferssonová. V spoločnosti Jardlers Åkeri pracuje už osem rokov.

„Keď ste na ceste, jazdí sa oveľa jednoduchšie, keď ste oboznámení s najdôležitejšími novými funkciami,” dodáva. 

Anna-Lena sa usadí v sedadle vodiča a Andrew Low jej ukazuje, kde sa na prístrojovom paneli nachádzajú nové funkcie. 

„Je tu veľa nových funkcií, ale musím sa s nimi oboznámiť,” hovorí s úsmevom.

 

VOZIDLOVÝ PARK

Vozidlá: Dva modely Volvo FH16 s výkonom 700 koní (2013), dva modely Volvo FH16 s výkonom 540 koní (2011), dva modely Volvo FH s výkonom 480 koní (2009) a jeden model Volvo FH s výkonom 500 koní (2011).

Iné spôsoby využitia: Štyri nákladné vozidlá Volvo FH16 sú vybavené systémom Dynafleet. Dve nové nákladné vozidlá Volvo FH sú vybavené balíkom aktívna bezpečnosť od spoločnosti Volvo Trucks, funkciou ASAFE+ a adaptívnym tempomatom.

Spotreba paliva: Dve nové nákladné vozidlá Volvo FH16 spotrebujú približne 4,4 litra na 10 km. Spotreba ďalších dvoch vozidiel Volvo FH16 je 4,7 litrov na 10 km.