Trucks

Ľahšie nákladné vozidlá pre vyššie užitočné zaťaženie

Spoločnosť Arclid Transport pôsobiaca na vysoko konkurenčnom trhu musela maximalizovať užitočné zaťaženie a zvýšiť produktivitu. Správca vozidlového parku Peter Conway úspešne dosiahol tieto ciele prostredníctvom investícií do špecifických prepravných riešení a školenia vodičov.
Peter Conway, správca vozidlového parku, dohliadal na obnovu vozidiel spoločnosti Arclid Transport.

Išlo o jednoduchú rovnicu: pri každom kilograme, ktorý odoberiete z hmotnosti nákladného vozidla, získate kilogram užitočného zaťaženia – každé kilo užitočného zaťaženia navyše prispieva k lepšiemu hospodárskemu výsledku. „Nákladné vozidlo, ktoré jazdí naprázdno alebo sa využíva neefektívne, predstavuje premrhané peniaze,” dodáva Peter Conway.

Uplynulo už niekoľko rokov odvtedy, čo sa jeho zamestnávateľ rozhodol pre transformáciu podniku. Jediným zákazníkom spoločnosti Arclid bola dlhý čas jej materská spoločnosť, rodinný podnik Bathgate Group. Zabezpečovala nákladné vozidlá, ktoré prepravovali piesok z pieskového lomu spoločnosti Bathgate Group (Bathgate Silica Sand) v okrese Cheshire na severozápade Anglicka, do rôznych miest v Spojenom kráľovstve. Vzhľadom na tieto okolnosti jazdili nákladné vozidlá spoločnosti cestou späť často naprázdno.

„Prilákanie väčšieho množstva zákazníkov bolo nevyhnutné pre zvýšenie našej produktivity, ale na dosiahnutie úspechu sme museli prispôsobiť podnikanie potrebám trhu a dbať na imidž našej značky,” vysvetľuje Peter Conway.

Spolu s kolegami si boli vedomí toho, že čoraz viac spoločností vyžaduje dodávky načas a značnú ložnú kapacitu. Spoločnosť Arclid preto považovala za nevyhnutné investovať do prémiových vozidiel, ktoré odrážali exkluzívny imidž ich značky ako spoločnosti, ktorá svojim zákazníkom dodá tovar načas a pri maximálnej efektívnosti.

Pre nás je kľúčová možnosť objednať si vozidlo prispôsobené potrebám spoločnosti Arclid Transport namiesto výberu bežného podvozku z montážnej linky.

Potom ako sa zúčastnil na uvedení modelu Volvo FH vo švédskom Gothenburgu v roku 2012, bol Peter Conway presvedčený, že našiel správne vozidlo pre podnikanie spoločnosti Arclid. Rozhodujúcim faktorom bol ľahký podvozok Volvo, ale aj úroveň pohodlia vodiča a bezpečnosť kabín Volvo, ako aj vysokovýkonný motor a palivová hospodárnosť.

 

Odvtedy tvoria vozidlá Volvo približne 90 percent všetkých nových prírastkov spoločnosti. Peter Conway objednáva vozidlá a úzko spolupracuje so spoločnosťou Thomas Hardie, miestnym predajcom spoločnosti Volvo. Servisné dielne spoločnosti Thomas Hardie sú nákladným vozidlám spoločnosti Arclid k dispozícii počas noci, aby sa zaistili minimálne prestoje – v tomto odvetví naozaj nezvyčajný úkaz. Sú v pravidelnom kontakte a úzko spolupracujú, pokiaľ ide o plánovanie servisu. Keď sú nákladné vozidlá v servise, vodič môže využiť náhradné vozidlo.

„Pre nás je kľúčová možnosť objednať si vozidlo prispôsobené potrebám spoločnosti Arclid Transport namiesto výberu bežného podvozku z montážnej linky,” vysvetľuje Peter. „Každé ďalšie kilo je pre nás prekážkou v tom, čo sa snažíme v rámci podnikania dosiahnuť. Ak môžeme na jednom vozidle ubrať 100 kíl, keďže väčšina našich vozidiel prepraví denne dva náklady, získame každý deň 200 kíl užitočného zaťaženia na vozidlo. Pri vozidlovom parku s 33 vozidlami a 12-mesačnom období ide o značný rozdiel.”

Nákladné vozidlá spoločnosti Arclid v súčasnosti málokedy jazdia naprázdno. Spoločnosti sa podarilo prilákať nových zákazníkov, pre ktorých prepravujú sypký tovar medzi dodávkami pre spoločnosť Bathgate Group.

Volvo spĺňa každú požiadavku a všetko, čo potrebujeme, je už zabudované do príslušného vozidla.

Peter Conway je nesmierne hrdý na zmeny, ktoré pozoroval vo vozidlovom parku a podnikateľskej činnosti spoločnosti. Keďže začínal svoju kariéru ako vodič nákladných vozidiel, považuje za dôležité nájsť si čas a vyraziť na cestu, aby sa oboznámil s najnovšími modelmi a technológiami. Investovanie do najlepších dostupných technológií je však iba jednou stranou mince a uvedomuje si, že aj vodiči majú obrovský vplyv. Pri každom doručení nového nákladného vozidla Volvo navštívi inštruktor spoločnosti Thomas Hardie priestory spoločnosti Arclid a po analýze štýlu jazdy vodiča poskytne rady, ako zlepšiť bezpečnosť a palivovú hospodárnosť.

„Chceme byť prémioví, a preto je dôležité, aby naše vozidlá a zamestnanci odrážali profesionálnu povesť spoločnosti a kvalitu zákazníckeho servisu. Našou stratégiou nie je byť najlacnejšou voľbou na ceste – ale chceme aj, aby zákazníci za vynaložené peniaze dostali jednoznačne najlepšiu kvalitu. Z toho dôvodu zamestnávame tím vysoko profesionálnych vodičov a pravidelne investujeme do ich školenia.”

Spoločnosť Arclid Transport neustále hľadá spôsoby na zvýšenie užitočného zaťaženia a vďaka mnohým inováciám sa jej podarilo v troch nových prírastkoch do vozidlového parku – modely Volvo FH – znížiť hmotnosť o ďalších 280 kíl. Významnou zmenou bolo pridanie ľahkej nápravy Volvo namontovanej v strede. (V Spojenom kráľovstve musia mať viac ako 40-tonové súpravy tri nápravy). Spoločnosť Arclid Transport predtým v záujme zníženia vplyvu na užitočné zaťaženie vybavila svoje vozidlá Volvo ľahkou nápravou namontovanou v strede od dodávateľa tretej strany, ktorá bola približne o 400 kíl ľahšia než štandardná tlačená náprava.

Nová ľahká náprava namontovaná v strede od spoločnosti Volvo Trucks je však ešte ľahšia, o ďalších 50 kíl. V dôsledku toho sa nielen zvyšuje užitočné zaťaženie, ale skracujú sa aj zavádzacie časy, keďže nákladné vozidlo sa teraz môže dodať priamo zo závodu spoločnosti Volvo Trucks a nie cez dodávateľa tretej strany.

„Vzhľadom na skutočnosť, že väčšina našich vozidiel prepravuje dva náklady denne, získame vlastne tonu užitočného zaťaženia v porovnaní so situáciou, keby sme používali štandardnú tlačenú nápravu,” hovorí Peter Conway a dodáva: „Ľahká náprava namontovaná v strede od spoločnosti Volvo Trucks je pre nás vlastne ideálna, lebo skracuje zavádzacie časy a všetko zastrešuje Volvo, či už záručné podmienky, dostupnosť náhradných dielov atď. Teraz som si istý, že Volvo spĺňa každú požiadavku a všetko, čo potrebujeme, je už zabudované do príslušného vozidla.”

 

Arclid Transport

HISTÓRIA: Založená v roku 1972 ako nezávislá dcérska spoločnosť skupiny Bathgate Group. Spoločnosť Arclid pracovala výlučne pre iné podniky v rámci skupiny, ale v posledných rokoch začala pracovať aj pre externých zákazníkov. V súčasnosti vykonáva spoločnosť Arclid 50 % operácií pre skupinu.

SLUŽBY: Preprava sypkého nákladu, najmä piesku z lomu spoločnosti Bathgate Group v okrese Cheshire, Spojené kráľovstvo. Medzi ďalšie náklady patrí cement, íl, dolomit, fosfát a soľ.