Trucks

Pripravte nákladné vozidlo na druhý život

Predajná hodnota je dôležitý aspekt celkových nákladov spojených s vlastníctvom vozidla, a preto by sa mala brať do úvahu už od samého začiatku. Medzi nákladným vozidlom, ktoré sa rýchlo predá, a takým, ktoré sa rýchlo nepredá, je často iba veľmi malý rozdiel.
Volvo FH
Vaše rozhodnutia pri výbere nového nákladného vozidla budú mať z dlhodobého hľadiska veľký vplyv na jeho predajnú hodnotu.

Kupujúci jazdených nákladných vozidiel majú dnes prístup k širokej ponuke vozidiel na internete, ktorý predstavuje vysoko konkurenčný trh. Ak chcete dosiahnuť maximálnu predajnú cenu, musíte zabezpečiť, aby vaše nákladné vozidlo vynikalo a spĺňalo potreby a očakávania kupujúcich.

Predovšetkým musíte potenciálnych kupujúcich ubezpečiť, že nákladné vozidlo je dobre a starostlivo udržiavané. Vyžaduje si to starostlivosť, inteligentné investície a progresívne myslenie. Zákazníci majú iba krátku príležitosť na prehliadku vozidla a akékoľvek viditeľné známky opotrebovania môžu ihneď ukončiť potenciálny predaj. Dokonca aj povrchná chyba by mohla vyvolať predstavu zanedbávania a podozrenie, že vozidlo je v zlom stave. Z tohto dôvodu je nevyhnutné, aby ste sa o vozidlo priebežne starali. 

„Ďalší majitelia očakávajú spoľahlivosť – často ešte viac než prví majitelia, keďže vo všeobecnosti nemajú istotu záruky,“ hovorí Goran Travancic, riaditeľ pre jazdené nákladné vozidlá, Volvo Europe. „Musíte byť schopní zabezpečiť overenú servisnú históriu nákladného vozidla, ktorá preukazuje pravidelný servis v autorizovaných dielňach a s originálnymi náhradnými dielmi.“

Pri objednávke nového nákladného vozidla ste často v pokušení špecifikovať presne podľa vašich potrieb. Čím podrobnejšie sú však špecifikácie, tým menšia bude skupina potenciálnych ďalších majiteľov. 

„Ak si objednáte nákladné vozidlo prispôsobené regionálnej distribúcii, neskôr budete mať problém predať ho zákazníkom pôsobiacim v diaľkovej preprave,“ dodáva Goran Travancic. „Najčastejšia chyba, akú pozorujem u zákazníkov, je výber nižšieho výkonu s cieľom ušetriť peniaze. O pár rokov neskôr majú problémy s predajom, lebo väčšina zákazníkov má záujem o vyšší výkon.“

Už pri nákupe nákladného vozidla uvažujte o tom, kde sa pravdepodobne predá, a o potrebách a očakávaniach zákazníkov na danom trhu. Mnohokrát sa oplatí investovať do ďalších funkcií alebo kapacity, aby ste vykompenzovali investíciu prostredníctvom vyššej predajnej hodnoty. „Hodnota vášho nákladného vozidla je taká vysoká ako cena, ktorú je zákazník ochotný zaplatiť,“ vysvetľuje Goran Travancic. 

„Jednoducho povedané, ak nemôžete nájsť kupujúceho, hodnota sa rovná nule.“

 

Servis
Dobre zdokumentovaná história servisu od autorizovaných poskytovateľov servisu ubezpečí každého potenciálneho zákazníka o tom, že vozidlo je v špičkovom stave.

Farba
Štandardné farby sú najlepšie – originálne a špeciálne farby môžu zúžiť skupinu potenciálnych záujemcov. Biela farba je mimoriadne dobrá, keďže ďalší vlastník si môže vozidlo prispôsobiť pomocou loga a znakov vlastnej spoločnosti.

Náhradné diely
Používanie originálnych náhradných dielov Volvo je ďalším dôkazom kvalitnej údržby vozidla, takže zákazníci môžu očakávať spoľahlivosť.

Pneumatiky
Staré alebo opotrebované pneumatiky ihneď znížia hodnotu vášho nákladného vozidla.

Kabína
Veľká kabína s priestorom navyše a dvomi lôžkami môže stáť za investíciu, lebo sa neskôr ľahšie predá.

Interiér
Udržiavajte kabínu čistú a v dobrom stave. Kupujúci si ihneď všimnú nepríjemný zápach alebo poškodené čalúnenie, ktoré ich odradia. 

Motor
Keďže trhové trendy sa postupne zameriavajú na vyšší výkon, investovanie do výkonnejšieho motora sa z dlhodobého hľadiska oplatí z dôvodu vyššej predajnej hodnoty.

Spojlery
Absencia spojlerov môže vozidlo vizuálne diskvalifikovať a viesť k dojmu zvýšenej spotreby paliva. Keďže ich dodatočná montáž je nákladná, často sa oplatí investovať do nich od začiatku.