Trucks

Jazdite bezpečne - chránite tým nielen seba, ale aj ostatných

V dnešnej dobe žijeme veľmi rýchlo. Ráno vstaneme, letíme do práce, stretnutia, potom nákupy, učenie s deťmi, športovanie a samozrejme dlhé presuny na cestách z bodu A do bodu B. Prebieha nám hlavou – čo ak to nestihnem? Ale čo tak sa na chvíľu zastaviť a zobrať si ponaučenie, že čas je neúprosný, ale život máme len jeden.
Jazdite bezpečne - chránite tým nielen seba, ale aj ostatných
Posledná rozlúčka vodiča s ťahačom Volvo - jeho úsmev na perách prezrádza radosť, že nehoda nemala tragické následky.

Nehody sa, žiaľ, stávajú a toto je jedna z nich. Ako to celé bolo?

Vodič nákladného vozidla Volvo sedel za volantom a plnil si každodennú úlohu. S naloženým tovarom sa blížil na miesto určenia. No zrazu sa dostal do nepríjemnej situácie, z ktorej nebolo úniku. „Zaregistroval som, že oproti idúce nákladné vozidlo zmenilo smer a valilo sa rovno na mňa. Snažil som sa zrážke zabrániť, a tak som sa stiahol čo najbližšie ku krajnici, ale šúchajúci plech o zvodidlá ma zastavil. Vraj som aj zatrúbil, no všetko sa zomlelo tak rýchlo, že si tento detail nepamätám,“ o svoje pocity sa s nami podelil vodič nákladného vozidla Volvo.

Vodič oproti idúceho vozidla sa v poslednej chvíli snažil pribrzdiť, no náraz ho odhodil približne 10 metrov od miesta nehody – jeho náves bol prázdny. Pri pohľade na obe zdemolované vozidlá sa všetkým naokolo zatajil dych...Po chvíli vodič nákladného vozidla Volvo vystúpil úplne bez zranení a bol šťastný, že sa mu nič nestalo. Zachránili ho deformačné zóny vozidla, ktoré stlmili náraz a rovnako aj to, že mal zapnutý bezpečnostný pás. Vozidlo bolo poškodené na „totálku“. Vodič druhého vozidla pravdepodobne nebol pripútaný, čoho následkom boli polámané rebrá.

Volvo FH počas vykladania

Sme veľmi radi, že obaja vodiči sú v poriadku a nehoda nemala tragické následky.

Aj tejto nehode sa dalo zabrániť, ak by vodič oproti idúceho vozidla venoval dostatočnú pozornosť riadeniu. Takéto situácie nás vyzývajú k tomu, aby sme sa zamysleli, čo je pre nás najdôležitejšie. Preto vás všetkých vyzývame, aby ste boli na cestách opatrní, jazdili bezpečne, ohľaduplne a koncentrovane. A to, čo sa vám nepodarí vybaviť za volantom, určite počká. Ľudský život a zdravie majú tú najvyššiu hodnotu a preto si vážme to, čo máme.
 

Autonómne vozidlo Volvo FH pri jazde v lome Bronnøy