Trucks

Prežitie našej spoločnosti závisí od nízkej spotreby paliva, vyškolených vodičov a vysoko výkonných nákladných vozidiel

Poľská prepravná spoločnosť Jastim znížila spotrebu paliva na úroveň, ktorú predtým považovala za nedosiahnuteľnú – vďaka školeniu vodičov, špeciálnym stimulom a investíciám do najnovších nákladných vozidiel a technológií.
Nové vozidlá Volvo FH s motormi Euro 6 v kombinácii s najnovšími aerodynamickými inováciami pomohli spoločnosti Jastim znížiť spotrebu paliva o tisíce litrov.
Nové vozidlá Volvo FH s motormi Euro 6 v kombinácii s najnovšími aerodynamickými inováciami pomohli spoločnosti Jastim znížiť spotrebu paliva o tisíce litrov.

Na predmestí Varšavy v Poľsku sa vodič nákladných vozidiel Robert Sek pomaly hýbe v premávke vo svojom Volvo FH. Je to frustrujúca situácia pre niekoho, kto je hrdý na svoju techniku hospodárnej jazdy. „Nie sú to dobré podmienky,” hovorí počas zrýchľovania po ďalšom zastavení na červenej. „Dokonca aj v tejto situácii môžete ušetriť veľa paliva, ak jazdíte plynulo a dostatočne predvídate, pričom si udržiavate vzdialenosť od vozidiel pred vami.” 

Robert Sek pracuje ako vodič nákladných vozidiel viac než 20 rokov a je jedným z najhospodárnejších vodičov spoločnosti Jastim s priemernou spotrebou 24 litrov na 100 km. Získava preto pravidelne odmeny v rámci motivačného programu na úsporu paliva, ktorý spoločnosť Jastim zaviedla pred pár rokmi. Každý vodič, ktorý dokáže udržať spotrebu paliva pod úrovňou 28 litrov dostane 300 zlotých (70 eur) a ďalších 100 zlotých za každý dodatočný ušetrený liter.

Program predstavuje len jeden z mnohých stimulov, ktoré spoločnosť Jastim zaviedla na pomoc pri znižovaní spotreby paliva v celom vozidlovom parku. Medzi ďalšie iniciatívy patrí investovanie do nových nákladných vozidiel a technológií. Najnovšie vozidlá spoločnosti Jastim sú vybavené novým motorom Euro 6 C spoločnosti Volvo Trucks a najnovšími aerodynamickými inováciami optimalizovanými pre nákladné vozidlá, ktoré jazdia pri konštantnej rýchlosti medzi 60 – 90 km/h. Nové aerodynamické inovácie spolu s motorom Euro 6 C umožňujú znížiť spotrebu paliva o ďalšie tri percentá v oblasti diaľkovej a regionálnej prepravy.

Dnes dosahujeme úrovne spotreby, ktoré boli pred 3 – 4 rokmi nemysliteľné. Teraz je to už bežná vec.

„Zaujímajú nás všetky nové technologické inovácie,” hovorí Jacek Słowiński, majiteľ spoločnosti Jastim. „Vzhľadom na množstvo paliva, ktoré každý mesiac spotrebujeme, pre nás dodatočná úspora paliva vo výške troch percent predstavuje tisíce litrov.”

Palivo tvorí značnú časť nákladov každej prepravnej spoločnosti – často až tretinu – no v prípade spoločnosti Jastim išlo o otázku prežitia. „V skutočnosti sme nemali na výber,” dodáva Jacek Słowiński. „Dnes si nemôžeme dovoliť úroveň spotreby paliva, ktorú sme mali pred tromi rokmi, čiže 31 – 32 litrov. Neudržali by sme sa na trhu.”

V spoločnosti Jastim veľmi skoro pochopili, že pokiaľ ide o spotrebu paliva, vodiči sú rovnako dôležití ako nákladné vozidlá – preto zaviedli bonusový program. „Vysvetlili sme vodičom, že existencia našej firmy závisí od zníženia spotreby paliva,” vysvetľuje Słowiński. „Od začiatku sme si však ujasnili, že ako spoločnosť sa chceme na týchto úsporách podieľať spolu s našimi vodičmi. Nemohli sme predsa očakávať, že budú jazdiť úspornejšie, ak by spoločnosť zožala všetku slávu za nich.”   

Spoločnosť Jastim preto v záujme podpory svojich vodičov investovala aj do ich školenia a každý vodič, ktorému priradili nákladné vozidlo Volvo, musí absolvovať kurz hospodárnej jazdy od spoločnosti Volvo. Všetci vodiči modelov Volvo následne spĺňajú svoje ciele a kritériá pre získanie mesačného bonusu.

„Vodiči sa vďaka kurzu naučia nielen techniku hospodárnej jazdy, ale aj primeranej starostlivosti o nákladné vozidlo, čo sa prejaví v bezproblémovej prevádzke,” hovorí Tomasz Wroblewski, správca vozidlového parku spoločnosti Jastim. „Zvýši sa tak ziskovosť spoločnosti a odmeny vodičov v podobe bonusu za hospodárny výkon.”

Výhody však nemali iba finančný charakter. Traja najväčší zákazníci spoločnosti Jastim – Schenker, IKEA a DHL – kladú veľký dôraz na starostlivosť o životné prostredie, a preto vyvíjajú na svojich dodávateľov tlak, aby neustále znižovali svoju spotrebu paliva. Najnovšie úspory, ktoré spoločnosť dosiahla vďaka novým vozidlám a školeniu vodičov, jej pomohli splniť vysoké očakávania svojich zákazníkov.

Robert Sek je teraz späť na diaľnici, kde má viac priestoru. Práve tu môže plne využívať znalosti získané na školení a funkcie vozidla Volvo FH, ako napríklad tempomat, systém I-See a motor Euro 6 C s výkonom 500 k. Čoskoro dosiahne rýchlosť 85 km/h a vďaka školeniu vie, že ide o optimálnu rýchlosť pre diaľkové úlohy, pretože sa pri nej dosahuje vysoký výkon s minimálnou spotrebou paliva. Udržiavanie rovnomernej rýchlosti je zásadným faktorom úspechu.

„Motor je taký výkonný, že môžete mať zaradený vyšší stupeň, než aký zvolí automatická prevodovka, čo vedie k značnej úspore paliva,” hovorí Robert Sek, keď opisuje svoju techniku jazdy. „Vďaka mechanizmu inteligentného tempomatu môžete pri jazde z kopca zaradiť neutrál, aby mohlo nákladné vozidlo ísť na voľnobeh a využívať čo najmenej paliva.” 

 

Ide o dokonalý príklad toho, ako spojenie najmodernejšej technológie a zručných vodičov vedie k optimálnej spotrebe paliva. Práve z tohto dôvodu klesla priemerná spotreba paliva spoločnosti Jastim z takmer 32 litrov/100 km na 26 litrov. Priemerná spotreba najlepších vodičov, akým je napríklad Robert Sek, je 24 litrov. „Dnes dosahujeme úrovne spotreby, ktoré boli pred 3 – 4 rokmi nemysliteľné,” dodáva Jacek Słowiński. „Teraz je to už bežná vec.”

JASTIM

Založená: 1999
Vlastníctvo: Jacek Slawinski
Sídlo ústredia: Varšava, Poľsko
Počet zamestnancov: 94 vrátane 70 vodičov
Druhy činnosti: Preprava a expedícia domácich a medzinárodných nákladov. Spoločnosť Jastim má v súčasnosti 200 zákazníkov, z ktorých najväčšími sú spoločnosti DB Schenker, DHL a IKEA.
Nákladné vozidlá Volvo vo vozidlovom parku: 4 modely Volvo FH 500 a 21 modelov Volvo FH 460.
Technické parametre nákladného vozidla: Volvo FH s kabínou Globetrotter, motorom D13K500 Euro 6 krok C, prevodovkou I-Shift generácie F s balíkom úspora paliva vrátane systému I-See, Varovania pred nárazom s núdzovým brzdením a Podpory jazdy v jazdnom pruhu.
Spotreba paliva: 26 litrov/100 km – zlepšenie z 32 litrov/100 km spred štyroch rokov.
Školenie vodičov: Všetci vodiči musia absolvovať školenie aspoň raz do roka. Školenie vodičov modelov Volvo vždy vykonáva poľská divízia spoločnosti Volvo Trucks.
Iné služby: Spoločnosť Jastim používa v nákladných vozidlách Volvo systém Dynafleet. Spoločnosť si prenajíma nákladné vozidlá cez službu Volvo Financial Services, pričom doba prenájmu je 3 až 4 roky.