Trucks

Šesť tipov, ako si vybrať nákladné vozidlo na mestskú distribúciu

Ponuka výbavy pre mestskú distribúciu sa môže zdať zložitá, ale nemusí to tak byť. Tobias Bergman, produktový manažér spoločnosti Volvo Trucks uvádza šesť faktorov, ktoré treba zvážiť.
Volvo FE v úzkej mestskej uličke
Mestské prostredie môže pre nákladné vozidlá predstavovať náročnú skúšku a malo by sa zohľadniť pri výbere modelu.

Existuje mnoho vecí, ktoré treba zohľadniť pri výbere vozidla na mestskú distribúciu, ako napríklad účel využitia vozidla, oblasť pôsobenia a obdobie používania.

Nákladné vozidlá FL, FE a FM spoločnosti Volvo trucks boli navrhnuté tak, aby vyhoveli rôznym potrebám na distribučnom trhu a všetky tri sa dajú objednať presne podľa individuálnych požiadaviek zákazníkov. Hoci je dobré mať veľa možností na výber, človeka to môže zmiasť. Celú situáciu navyše komplikuje skutočnosť, že mnohí zákazníci v tomto segmente nie sú nevyhnutne zameraní na logistiku.

„Uvedomujeme si, že mnohé podniky, ktoré kupujú nákladné vozidlá na mestskú distribúciu, nie sú v prvom rade logistickí dopravcovia. Ide o podniky, ktoré majú iné hlavné zameranie, ako napríklad pekárne alebo podnikatelia, ktorí prepravujú zariadenia. Možno dokonca predtým používali dodávky a teraz chcú priestranné a univerzálne nákladné vozidlo,” vysvetľuje Tobias Bergman, produktový manažér spoločnosti Volvo Trucks.

Čo odporúča? „Majte na pamäti súčasné aj budúce potreby. Nemusíte však byť na všetko sami. Miestny predajca spoločnosti Volvo Trucks vám môže pomôcť pri výbere vozidla a kúpnej zmluvy, ktoré najlepšie zodpovedajú vašim potrebám.”

Plánujte vopred
Nákladné vozidlá, ktoré sú navrhnuté na konkrétne využitie, môžu mať nižšie náklady spojené s vlastníctvom. Vozidlá s univerzálnejším využitím a menším počtom špecifikácií sa však často predávajú za vyššiu cenu. Zvážte preto výhody a nevýhody presnej špecifikácie, ak vopred viete, že o pár rokov budete inovovať vozidlový park alebo že sa pravdepodobne zmení charakter vašich operácií.

1. Dodržiavajte emisné pravidlá
Vo väčšine miest platia čoraz prísnejšie obmedzenia týkajúce sa hladiny hluku a emisií do ovzdušia. Tieto právne predpisy by mohli ovplyvniť výber vozidla aj podmienky nákupu. V záujme lepšej pripravenosti vášho podnikania na budúce výzvy vám spoločnosť Volvo Trucks môže v mnohých prípadoch poskytnúť možnosť odkúpenia v prípade kúpy nového vozidla. Ďalšou alternatívou môže byť operatívny lízing.

2. Dbajte na viditeľnosť
Nákladné vozidlá s malými kolesami a priamou viditeľnosťou poskytujú vodičom lepší výhľad na okolie. Môže ísť o dôležitý faktor v oblasti bezpečnosti v mestách s úzkymi ulicami a v zónach s veľkým počtom cyklistov a chodcov. Niektoré mestá začali dokonca prijímať zákony týkajúce sa viditeľnosti, ktoré musia nákladné vozidlá dodržiavať. Je to oblasť, ktorú treba sledovať.

3. Zvážte kedy a akým spôsobom nakladať
Kde a ako často treba naložiť a vyložiť náklad – to je ďalší kľúčový faktor. V rámci mestskej distribúcie môže vodič nastúpiť do a vystúpiť z vozidla v priemere každých 200 až 300 metrov. Nízky vstup môže ušetriť čas a zabrániť zraneniu. Kompaktné vozidlo príde vhod aj vtedy, keď doručujete tovar do malých obchodov v centre mesta, ktoré majú často malé výklenky a úzke nakladacie rampy.

4. Nezabúdajte na manévrovateľnosť
Čím menšie vozidlo, tým ľahšie sa s ním manévruje. Môže to by rozhodujúci faktor, najmä vzhľadom na nakladacie priestory a jazdu v úzkych uličkách. Neexistuje štandardný rozmer nakladacej rampy. Vo všeobecnosti platí, že ak sa vozidlo používa vo veľkých skladoch, väčšie rozmery by nemali prekážať. Pri distribúcii do malých obchodov sa však vozidlo musí pohybovať po strmých rampách alebo úzkych zadných uličkách.

5. Čo najlepšie využite dlhé úseky
Ak sa nákladné vozidlo niekedy využíva na dlhšie medzimestské trasy, najlepšou voľbou bude skôr väčší a univerzálnejší model. Vodič potrebuje počas dlhých ciest priestor na odpočinok. Voliteľná výbava, ako napríklad zabudovaná navigácia a systém Dynafleet, pomôže vodičovi udržať smer a ušetriť palivo pri dlhých vzdialenostiach. Väčšie a pohodlnejšie vozidlo vám skôr pomôže prilákať vodičov.

Ponuka vozidiel spoločnosti Volvo Trucks vhodných na mestskú distribúciu

VOLVO FL: Vhodné na mestskú distribúciu, ľahké stavebníctvo, odvoz odpadu a recykláciu. Celková hmotnosť vozidla 10 až 18 ton, celková hmotnosť súpravy až do 25 ton.

VOLVO FE: Vhodné na regionálnu a mestskú distribúciu, ľahké stavebníctvo, odvoz odpadu a recykláciu. Celková hmotnosť vozidla 18 až 26 ton, celková hmotnosť súpravy až do 44 ton.

VOLVO FM: Vhodné na distribúciu, stavebníctvo a prepravu automobilov. Celková hmotnosť vozidla 18 až 46 ton, celková hmotnosť súpravy až do 100 ton.