Trucks

Jednoduchšia a bezpečnejšia jazda s nočným režimom

Nočný režim od spoločnosti Volvo Trucks bol navrhnutý s cieľom zlepšiť pohodlie a viditeľnosť počas jazdy v noci – stlačením tlačidla môžete vypnúť všetky nepotrebné podsvietenia prístrojového panela.
Nočný režim zo sedadla vodiča.
Nočný režim sa najviac zíde vodičom diaľkovej prepravy počas jazdy v noci.

Podľa tímu na výskum dopravných nehôd spoločnosti Volvo Trucks spôsobuje približne 90 % všetkých dopravných nehôd ľudský faktor, ako napríklad únava, ospalosť alebo nepozornosť. Počas jazdy v noci môžu odrazy a žiara z osvetlenia prístrojového panela predstavovať neželané rozptýlenie. V prípade vodičov diaľkovej dopravy to môže zhoršiť únavu a rozptýliť pozornosť v prípadoch, kedy by sa mal vodič plne sústrediť na cestu vpred. 

 

„Ľudské oko je veľmi citlivé na svetlo, a dokonca aj vtedy, keď sa vodič plne sústredí na cestu, môže osvetlenie prístrojového panela predstavovať rozptýlenie, keďže sa nachádza v periférnom zornom poli vodiča,” vysvetľuje Jonas Nordquist, manažér pre vlastnosti produktu v spoločnosti Volvo Trucks.

Vodiči môžu stlačením tlačidla aktivovať nočný režim, ktorý je štandardnou funkciou vo všetkých modeloch Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX na celom svete. 

Pomocou nočného režimu chceme dosiahnuť, aby boli vodiči ostražití a sústredení. Je to veľmi rýchly a jednoduchý spôsob, ako odstrániť rozptýlenie a zlepšiť viditeľnosť.

V nočnom režime sa ihneď vypnú všetky zbytočné svetlá prístrojového panela okrem tachometra a otáčkometra. Podsvietenie všetkých ostatných spínačov a ovládacích prvkov sa tiež stlmí na najnižší stupeň, ale všetky bezpečnostné systémy a výstrahy pre vodiča sú stále aktívne.

Výsledkom je zníženie žiary z prístrojového panela a odrazov z čelného skla, aby sa vodiči mohli lepšie sústrediť na cestu. Táto funkcia sa najviac hodí vodičom diaľkovej prepravy počas jazdy v noci a pri cúvaní a manévrovaní v náročných poveternostných podmienkach alebo neprehľadnom prostredí, ako napríklad počas pripájania alebo odpájania návesov, keď sa odrazy neobjavia v bočných a spätných zrkadlách.

„Pomocou nočného režimu chceme dosiahnuť, aby boli vodiči ostražití a sústredení,” vysvetľuje Carl Johan Almqvist, riaditeľ pre bezpečnosť v spoločnosti Volvo Trucks. „Je to veľmi rýchly a jednoduchý spôsob, ako odstrániť rozptýlenie a zlepšiť viditeľnosť.”

Nočný režim je iba jednou z mnohých bezpečnostných funkcií, ktoré vyvinula spoločnosť Volvo Trucks v rámci svojho nepretržitého úsilia o zlepšenie bezpečnosti cestnej premávky a pracovných podmienok vodičov.

„Neexistuje nijaké univerzálne riešenie, ktoré by nám umožnilo dosiahnuť našu víziu nulovej nehodovosti, a preto vyvíjame úsilie v rôznych oblastiach bezpečnosti cestnej premávky,” hovorí Carl Johan Almqvist. „Neustále skúmame rôzne technológie a riešenia a udržiavame úzku spoluprácu s dopravnými orgánmi, územnými plánovačmi, vládami, výskumnými inštitútmi a univerzitami. Nočný režim je možno iba malým príspevkom k zlepšeniu bezpečnosti cestnej premávky, ale kombinácia všetkých našich činností môže mať rozhodujúci vplyv.”