Trucks

Elektromobilita jednoducho. Sú to elektrické nákladné vozidlá.

Na trhu je o elektrické nákladné vozidlá obrovský záujem a zákazníci chcú vedieť viac o možnostiach novej elektrifikovanej technológie a jej praktickom využití pri každodennej práci. Prechod na elektromobilitu bude mať za následok, že nákladná preprava bude tichšia, čistejšia a udržateľnejšia. Prechod k novej, udržateľnej prepravnej spoločnosti predstavuje nové rozhodnutia a tiež nové príležitosti.
Elektrické nákladné vozidlá

Plynulý prechod s nákladnými vozidlami Volvo

Spoločnosť Volvo Trucks si dala za cieľ zjednodušiť prechod na elektromobilitu. Vďaka holistickému prístupu ponúka riešenia vychádzajúce z individuálnych požiadaviek jednotlivých zákazníkov, napríklad jazdných cyklov, ložnej kapacity, prevádzkyschopnosti, dojazdu a iných parametrov. Vždy s cieľom ponúknuť zákazníkom vysokú prevádzkyschopnosť a produktivitu. Vďaka ucelenému obrazu ponúkame správnu kombináciu produktov a služieb na optimalizáciu každodenných operácií. To všetko opierame o záruky v podobe globálnej siete predajcov.

Prečo elektromobilita?

Tichšie mestá
Hluk znamená záťaž rovnako pre ľudí, ako aj pre životné prostredie. Elektrické nákladné vozidlá umožňujú značne znížiť hladinu hluku a s tým spojené znečistenie. 

Čistejší vzduch v mestách
Elektromobilita je dôležitou súčasťou ambícií spoločnosti Volvo Trucks na ceste k vízii nulových emisií. Spolupracujeme s mestami po celom svete, ktoré aktívne hľadajú spôsob, ako zlepšiť kvalitu ovzdušia.

Plynulejšia premávka
Tichšie nákladné vozidlá umožňujú uskutočňovať množstvo pracovných úloh mimo špičky, napríklad skoro ráno, neskoro večer alebo dokonca v noci. Tým sa zníži preťaženie ciest počas špičky.

Zlepšenie práce
Elektrické nákladné vozidlá uľahčujú život ich vodičom. Tichšia jazda spolu s nulovými výfukovými emisiami poskytujú výrazne príjemnejšie pracovné prostredie vo vozidle aj v jeho blízkosti. A keďže má elektrické nákladné vozidlo plný výkon a krútiaci moment od nulových otáčok ako aj výrazne nižšie vibrácie od hnacej línie, poskytuje tiež skvelý zážitok z jazdy.

Sme nesmierne hrdí, že môžeme predstaviť prvé z kompletne elektricky poháňaných nákladných vozidiel Volvo pripravených na bežnú premávku. Prostredníctvom tohto modelu umožňujeme mestám, ktoré sa usilujú o udržateľnú urbanizáciu, ťažiť z výhod elektrifikovanej nákladnej dopravy.

Fakty o vozidle Volvo FL Electric

  • Kompletne elektricky poháňané nákladné vozidlo na rozvoz tovaru, zber komunálneho odpadu a iné použitie v mestskom prostredí, celková hmotnosť vozidla 16 ton.
  • Hnacia línia: 185 kW elektrický motor, max. výkon / 130 kW nepretržitý výkon, dvojstupňová prevodovka, hnací hriadeľ, zadná náprava. Max. krútiaci moment elektromotoru 425 Nm. Max. krútiaci moment zadnej nápravy 20 kNm.
  • Uskladnenie energie: 2 – 6 lítium-iónových batérií, celkovo 100 – 300 kWh.
  • Dojazd: Až 300 km.
  • Nabíjanie: Nabíjanie AC prostredníctvom rozvodnej siete (22 kW) alebo rýchle nabíjanie DC prostredníctvom CCS/Combo2 až pre 150 kW.
  • Čas nabíjania: Z prázdnych na plne nabité batérie: rýchle nabíjanie 1 – 2 hodiny (nabíjanie jednosmerným prúdom), nočné nabíjanie až 10 hodín (nabíjanie striedavým prúdom) pri maximálnej kapacite batérie 300 kWh.
  • Prvé dve nákladné vozidlá Volvo FL Electric bude prevádzkovať spoločnosť Renova zaoberajúca sa zberom komunálneho odpadu a recykláciou a prepravná firma TGM.
  • Projekt Distribúcia v meste mimo špičku skúmal účinky prepravy tovaru v centre Štokholmu v nočných hodinách. Vyhýbaním sa najväčším dopravným špičkám boli nákladné vozidlá schopné vykonať svoje úlohy za jednu tretinu času v porovnaní s ich dennou prevádzkou.