Trucks

Volvo FH – 25 rokov inovácií

Volvo FH predstavuje enormný úspech. A inovácie, ktoré poskytujú výhody vodičom, majiteľom, bezpečnosti a podnikaniu, neustále prinášajú zmenu. „Je potrebné podporovať kultúru, ktorá umožňuje ľuďom skúmať nové nápady. A štruktúru, ktorá zavádza nové nápady vytvárajúce hodnoty pre zákazníkov,” hovorí Staffan Rödjedal, produktový manažér pre rad FH oddelenia Group Trucks Technology.
Časová os inovácií vozidla Volvo FH
Inovácie a nové prvky – Volvo FH neustále napreduje.

V roku 1993 spoločnosť Volvo Trucks predstavila svetu najlepšie vybavené nákladné vozidlo: Volvo FH.
Vďaka prvkom ako motor D12A a Motorová brzda Volvo boli jeho technické parametre pôsobivé. Ale ešte pôsobivejšie bolo zameranie na vodiča. Volvo FH bolo – a stále je – snom vodičov. Nová kabína odrážala požiadavky vodičov. Nákladné vozidlo je pracoviskom nielen počas jazdy, ale aj pri oddychu či spánku. Vďaka rozsiahlemu testovaniu s účasťou viac ako 1 500 vodičov a používateľov mohla spoločnosť Volvo Trucks skonštruovať od základov novú kabínu, ktorá priniesla úplne nový zážitok.
„Centrom všetkého sa stal vodič. A platí to dodnes,” hovorí Mats Karlsson Lindh, riaditeľ plánovania produktov oddelenia Group Trucks Technology.
V súčasnosti Volvo FH pokračuje v posúvaní úrovne vnímania nákladnej prepravy nahor. Vďaka prvkom ako jedinečné Volvo dynamické riadenie, ktoré zdokonaľuje riadenie vozidla a súčasne znižuje možné zranenia spôsobené námahou vodiča, spoločnosť Volvo Trucks neustále podporuje napredovanie.

Príbeh vozidla Volvo FH sa začal písať v polovici osemdesiatych rokov. Spoločnosť Volvo Trucks ponúkala širokú paletu nákladných vozidiel pre rôzne krajiny, avšak bolo potrebné zlepšiť procesy a všeobecnú platformu produktového programu. S modelom FH spoločnosť Volvo Trucks vytvorila plán pre budúce inovácie. Jedným z kľúčových prelomových výsledkov výskumu bol nový podvozok. Dynamická konštrukcia poskytla inžinierom spoločný základ na vývoj a vytváranie prvkov šitých na mieru individuálnym potrebám.

„Toto zlepšovanie priemyselných procesov by som opísal ako transplantáciu srdca a mozgu v spoločnosti Volvo Trucks. Zmenilo spôsob, akým pracujeme,” hovorí Jan Johnsson, ktorý v tom čase pracoval ako projektový manažér.

Ako sme spomínali, Volvo FH je nákladné vozidlo pre vodičov, ale spoločnosť Volvo tiež berie do úvahy pracovné potreby zákazníkov. To bolo dôležité pri jeho uvedení a rovnako je to aj dnes.
„Výskum aerodynamiky počas vývoja dovtedy neobvyklý. Zákazníkom umožňuje dosiahnuť nižšiu spotrebu paliva,” hovorí Mats Karlsson Lindh.

Podvozok bol tiež navrhnutý so zreteľným ohľadom na prácu a poskytuje flexibilné riešenia pre rôzne užitočné zaťaženie. V súčasnosti spoločnosť Volvo Trucks pri hľadaní ďalších riešení úspory paliva pre zákazníkov nenecháva žiadne oblasti nepreskúmané. Vynovený softvér prevodovky I-Shift, systém zdvíhania tandemovej nápravy, klimatizácia I-Park Cool, školenie Fuelwatch pre vodičov a prediktívny tempomat I-See sú len niektoré z nedávnych inovácií, ktoré prinášajú lepšie výsledky pre zákazníkov.

Napredovanie sa nikdy nezastavuje. A model FH sa neustále zlepšuje. V spoločnosti Volvo Trucks práca neutícha. „Často začíname tým, že riešime nejaký skutočný problém zákazníka. Napríklad systém Volvo dynamické riadenie – jedným z počiatočných bodov bolo hľadanie riešenia na zníženie námahy pri riadení vozidla na kruhových objazdoch. Počas prieskumu sme objavili toľko nových možností, že sme vyvinuli niečo oveľa pokročilejšie: systém VDS, ako ho poznáme dnes,” hovorí Staffan Rödjedal.
Kreativita a podporovanie dobrých nápadov sú dve dôležité súčasti procesu, ktorý vedie k úspešným inováciám. Ďalšou je tvrdá práca.
„Musíte podstúpiť dlhú cestu. Každý prvok sme niekoľko rokov skúšali a testovali, než začal fungovať tak, ako chceme – a ako očakávajú naši zákazníci.”