Trucks

Lepší výhľad

Mestské oblasti môžu pre vodičov nákladných vozidiel predstavovať náročné prostredie. Volvo FE s nízkym vstupom do kabíny bolo navrhnuté tak, aby zlepšilo viditeľnosť, bezpečnosť, ergonómiu a produktivitu.
Volvo FE LEC v mestských uličkách
Znížením polohy vodiča Volvo FE LEC približuje vodiča k ostatným účastníkom cestnej premávky a výrazne zlepšuje celkový výhľad z vozidla.

Hustá premávka, chodci, cyklisti, úzke uličky a tesné priestory – to je len niekoľko príkladov prekážok, s ktorými musia vodiči nákladných vozidiel zápasiť v mestách. Vďaka zníženiu kabíny však Volvo FE LEC ponúka lepšiu viditeľnosť, ergonómiu a pohodlie pre vodiča.

„V uliciach mesta musí vodič neustále sledovať okolie nákladného vozidla a nadviazať očný kontakt so zraniteľnými účastníkmi cestnej premávky, ako sú chodci a cyklisti,” hovorí Anders Edenholm, manažér segmentu pre distribúciu spoločnosti Volvo Trucks. „Znížením polohy vodiča a množstva mŕtvych uhlov dokážeme výrazne zlepšiť celkový výhľad a priblížiť vodiča k ostatným účastníkom cestnej premávky.”

Kabína s nízkym vstupom umožňuje vodičovi jednoduchšie nastupovanie a rýchlejšie vystupovanie. Vylepšené Volvo FE LEC so zníženým vstupom má schody nižie o 9 cm a nastupovanie do kabíny sa podobá nastupovaniu do autobusu.

„Niektorí vodiči, ako napríklad pri mestskej distribúcií, sa šplhajú do kabíny a z nej až 50-krát za deň, čo veľmi namáha ich kolená, členky a chrbát,” vysvetľuje Johan Jarlengrip, špecialista na prvky prostredia vodiča. „Nižšie schody nielen znížia námahu, ale prilákajú a udržia dobrých vodičov, pre ktorých je práve tento nedostatok dôvodom ich odchodu z profesie.”

Prvé Volvo FE LEC bolo predstavené v roku 2009 ako vozidlo prisôsobené pre zber komunálneho odpadu v Londýne. Stalo sa veľmi obľúbeným a rýchlo sa dostalo do bežnej ponuky. Nová modernejšia verzia zahŕňa ďalšie funkcie, ktoré rozširujú jeho využitie.

Prídavné okno na bočnej strane a dverách spolujazdca, ktoré sa otvárajú na uhol 90 stupňov. Prístojový panel zostáva v centre všetkého a zlepšuje ergonómiu vodiča tým, že používané ovládacie prvky má na dosah ruky. Je taktiež dostupný so širokým spektrom rôznych možností a prispôsobení na ďalšie vylepšenie bezpečnosti, prevádzkyschopnosti, produktivity a dopadu na životné prostredie.

Prostredie vodiča
Interiér kabíny je navrhnutý ergonomicky a všetky často používané ovládacie prvky sú na dosah ruky. Nízky vstup, 90-stupňové otváranie dverí a bezpečné schodíky výrazne znižujú namáhanie kolien, chrbta a ramien vodiča a nastupovanie a vystupovanie je tak jednoduché a pohodlné. 

Produktivita
Volvo FE LEC poskytuje nocľah až štyrom osobám a nízko položený vstup ušetrí vodičovi čas. Volvo FE LEC s motorom o výkone 350 k ponúka flexibilitu, svižnosť a krátke cykly vyzdvihnutia. Je dostupné aj s prevodovkou I-Shift špeciálne prispôsobenou na distribúciu alebo stavebníctvo.

Výhľad
Nižšie položené miesto vodiča ponúka vodičovi priame prepojenie s okolím a zabezpečuje lepší celkový výhľad z vozidla a lepší prehľad o blízkom okolí. Prídavné okná vo dverách spolujazdca a za stĺpikmi B taktiež vylepšujú priamu viditeľnosť do oblastí slepých uhlov.

Udržateľnosť
Vozidlo Volvo FE LEC CNG je poháňané stlačeným zemným plynom a dokáže znížiť emisie uhlíka až o 70 %, ak je poháňané bioplynom. Spoločnosť Volvo ponúka alternatívne pohony aj na jazdu v oblastiach, kam nemajú prístup vozidlá poháňané naftou.

Bezpečnosť
Popri vylepšenej viditeľnosti je Volvo FE LEC vybavené funkciami aktívnej bezpečnosti, ako je varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením. Systém prispieva k zníženiu rizika nehôd so zraniteľnými účastníkmi cestnej premávky a inými vozidlami. Kabína je dodatočne vystužená pre lepšiu ochranu vodiča a je štandardne vybavená systémom proti podbehnutiu spredu.

Prevádzkyschopnosť
Široká ponuka telematiky a prepojených služieb pomáha s monitorovaním, sledovaním, preventívnou údržbou a servisom nákladného vozidla Volvo FE LEC. Vylepšená viditeľnosť zase znižuje pravdepodobnosť kolízií v tesných priestoroch.

Volvo FE so zníženou kabínou Prvky výbavy

  • Nižší, širší nástupný schodík.
  • Nižšia poloha vodiča.
  • Prídavné okná pre lepšiu viditeľnosť.
  • Voliteľná kabína s plochou prechodnou podlahou, v ktorej môžu sedieť až 4 ľudia, alebo štandardná kabína optimalizovaná pre vodiča a jedného spolujazdca.
  • Optimalizovaná prevodovka I-Shift a softvér.
  • Dostupné aj s alternatívnymi pohonmi.

Tipy na technické parametre

  • Motor s výkonom 350 k na lepšie manévrovanie.
  • Prevodovka I-Shift optimalizovaná pre mestskú distribúciu alebo stavebníctvo.
  • Voliteľné až tri sedadlá pre spolujazdcov.
  • Prídavné okienka za stĺpikmi B a vo dverách spolujazdca.
  • Nastaviteľný strešný spojler pre minimálny odpor vzduchu a lepšiu spotrebu paliva.