Trucks

25 spôsobov, ktorými udržujú vozidlá Volvo bezpečnosť na cestách

Bezpečnosť je zakorenená hlboko v DNA spoločnosti Volvo Trucks. To je jednoducho to, čo robíme – vytvárame funkcie a riešenia v prospech bezpečnosti všetkých účastníkov premávky. Víziou je, aby nebolo žiadne nákladné vozidlo Volvo účastníkom dopravnej nehody. Tu nájdete 25 spôsobov, akými robí spoločnosť Volvo Trucks cesty bezpečnejšími.


25: Connected Safety
Prostredníctvom systému Connected Safety si môžu vozidlá Volvo navzájom vymieňať informácie. Ide o dôležitý aspekt, ktorý zvyšuje bezpečnosť na cestách. Môžu si vymieňať informácie o situácii v cestnej premávke, vďaka čomu sa zníži riziko nehodovosti. Pomocou systému Connected Safety otvára spoločnosť Volvo dvere do budúcnosti.  


24: Volvo dynamické riadenie s asistenciou jazdy v jazdnom pruhu
Ak sa nákladné vozidlo neúmyselne blíži k okraju jazdného pruhu, Volvo dynamické riadenie s asistenciou jazdy v jazdnom pruhu zasiahne a pomôže vodičovi nasmerovať nákladné vozidlo späť do svojho pruhu. Systém môže dokonca vodiča upozorniť jemnou vibráciou volantu. Tento systém funguje pri rýchlosti nad 55 km/hod.


23: Výstraha pre vodiča
Výstraha pre vodiča je systém, ktorý sleduje správanie vodiča počas jazdy. Ak sa správanie odlišuje od bežného správania a vyskytujú sa náznaky únavy, vodiča upozorní zvukový signál a hlásenie na displeji, ktoré mu odporučí dať si pauzu.


22: Elektronický stabilizačný program

Elektronický stabilizačný program spoločnosti Volvo Trucks znižuje riziko šmyku a prevrátenia. V prípade nebezpečnej situácie systém pomôže znížiť výkon motora a aktivuje samostatne brzdy každého kolesa nákladného vozidla a návesu. 


21: Nízke hladiny hluku
Volvo FH je navrhnutý v aerodynamickom dizajne spolu s tlmičmi a izoláciou, ktoré z neho robia nákladné vozidlo s nízkou hladinou hluku. Dôsledkom je menej stresu pre vodiča, ktorý sa môže sústrediť na jazdu.  


20: Varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením
Systém varovania pred nárazom s núdzovým brzdením používa kameru a radar na rozoznávanie objektov pred vozidlom. Ak sa nákladné vozidlo príliš priblíži k vozidlu pred ním, systém varovania pred nárazom s núdzovým brzdením zasiahne a upozorní vodiča. V prípade potreby systém s cieľom zabrániť zrážke aktivuje brzdy.  


19: Brzdy pre vyrovnanie súpravy
Brzdy pre vyrovnanie súpravy sú systémom na predchádzanie vybočenia jazdnej súpravy. Účinok bŕzd pre vyrovnanie súpravy spočíva v impulznom brzdení návesu, ktoré vyrovná jazdnú súpravu. Funguje to pri rýchlosti do 50 km/hod. 


18: Volvo dynamické riadenie s osobnými nastaveniami
Volvo dynamické riadenie s osobnými nastaveniami umožňuje vodičovi výber zo štyroch predvolených nastavení, ktoré stanovujú, ako ľahké alebo ťažké má byť riadenie, vďaka čomu sa vodiči môžu prispôsobiť sa rôznym cestným podmienkam a preferenciám. Vodiči môžu taktiež nastaviť presný odpor volantu podľa svojej predstavy pre pohodlný, uvoľnený a bezpečný zážitok z jazdy.


17: Volvo dynamické riadenie so stabilizačnou asistenciou
Volvo dynamické riadenie so stabilizačnou asistenciou pomáha minimalizovať riziko šmyku. Dokonca aj pri rozpoznaní najmenšej náchylnosti na šmyk systém zasiahne a pomôže vodičovi jemne riadiť vozidlo do opačného smeru a stabilizovať ho. 


16: Vidieť a byť videný
Vidieť a byť videný je globálna iniciatíva spoločnosti Volvo Trucks na zvýšenie bezpečnosti pri interakcii chodcov, cyklistov a vodičov nákladných vozidiel. Spoločnosť Volvo Trucks chce prostredníctvom rôznych aktivít zvýšiť povedomie v cestnej premávke – vidieť a byť videný. 


15: Viditeľnosť
Obmedzená viditeľnosť môže predstavovať podstatné ohrozenie bezpečnosti pre všetkých vodičov nákladných vozidiel aj ostatných účastníkov cestnej premávky. Kabíny nákladných vozidiel Volvo sú navrhnuté tak, aby poskytovali maximálnu viditeľnosť. Obsahujú prvky, ako sú veľké okná a veľké spätné zrkadlá. 


14: Núdzový východ
Každé vozidlo Volvo FH má svoj núdzový východ, ktorý je možné použiť v prípade, keď sú dvere kabíny zablokované. Núdzový východ slúži aj ako strešné okno, cez ktoré preniká do kabíny viac svetla. 


13: Kabína absorbujúca energiu
Ak je nákladné vozidlo účastníkom nehody spojenej s prevrátením alebo dôjde k nárazu spredu, posilnená kabína prenesie energiu smerom dozadu. To znamená, že vnútri kabíny sa pre vodiča zaistí nevyhnutný priestor na prežitie.  


12: Systém proti podbehnutiu spredu
Rozdiel vo výške auta a nákladného vozidla vždy predstavoval v cestnej premávke bezpečnostný problém. S cieľom minimalizovať vážne zranenia pri čelnom náraze auta a nákladného vozidla vyvinula spoločnosť Volvo Trucks pre nákladné vozidlá systém proti podbehnutiu spredu. V prípade nárazu sa deformačná zóna nákladného vozidla stiahne o 200 milimetrov. Vodič a pasažieri v aute tak majú vyššiu šancu na prežitie.  


11: Adaptívny tempomat
Adaptívny tempomat vám pomáha udržiavať bezpečnú vzdialenosť od vozidla pred vami. Upozorní vás tiež na akékoľvek nebezpečenstvo rozpoznané pred nákladným vozidlom a aktivuje núdzovú brzdu, ak ste príliš blízko. 


10:  Podpora jazdy v jazdnom pruhu
Vybočenie z jazdného pruhu je bežnou príčinou vážnych nehôd vodičov nákladných vozidiel. Vďaka podpore jazdy v jazdnom pruhu sleduje kamera vodorovné dopravné značenie a systém vodiča upozorní, ak ho neúmyselne prekročí.


9: Dôsledné testovanie kvality
Pri vývoji vozidla Volvo FH sa vykonáva dôsledné testovanie kvality. Tu, v skúšobnom areáli v švédskom Hällered, vykonáva spoločnosť Volvo Trucks rôzne testy.  


8: Vytvorenie povedomia
Pre spoločnosť Volvo Trucks je dôležité vytvoriť povedomie o bezpečnosti. Napríklad v Holandsku použili predajcovia vozidlá Volvo Safety Trucks ako skúšobné nákladné vozidlá. Nákladné vozidlá použili na to, aby informovali zákazníkov o bezpečnostnom systéme ponúkanom spoločnosťou Volvo Trucks, ktorý obsahuje elektronický stabilizačný program, podporu jazdy v jazdnom pruhu, výstrahu pre vodiča, podporu pri zmene jazdného pruhu a adaptívny tempomat. 


7: Zastav, poobzeraj sa a zamávaj
Keďže deti sú najzraniteľnejšie osoby v premávke, spoločnosť Volvo Trucks predstavila v roku 2015 kampaň Zastav, poobzeraj sa a zamávaj. Kampaň sa zameriavala na zvýšenie vedomostí detí o nebezpečenstvách, ktorým čelia v každodennej premávke.


6: Tím na výskum dopravných nehôd

Vedeli ste, že spoločnosť Volvo Trucks má vlastný tím na výskum dopravných nehôd?
Tím na výskum dopravných nehôd preštudoval a zanalyzoval viac ako 1 700 nehôd s účasťou nákladných vozidiel od roku 1969. Pozerajú sa na rôzne veličiny v súvislosti s nárazom. Tieto informácie sú neoceniteľné pre budúci výskum a vývoj nových riešení v súvislosti s bezpečnosťou.  


5: Nárazové testy
Spoločnosť Volvo Trucks vykonala tisíce simulovaných nárazov a približne 100 skutočných nárazových testov. Tieto testy pomohli konštruktérom spoločnosti Volvo Trucks vyvinúť jednu z najbezpečnejších kabín nákladného vozidla na svete. 


4: Airbag
V roku 1996 sa spoločnosť Volvo stala prvým výrobcom ťažkých nákladných vozidiel, ktorý predstavil airbag vodiča. Cieľom airbagu je ochrániť pri náraze hlavu vodiča. 


3: Bezpečnostný pás
Používanie bezpečnostného pásu je jednoduchým spôsobom bezpečnosti, ak dôjde k nehode. Vo vozidlách spoločnosti Volvo Trucks sú bezpečnostné pásy od 70. rokov 20. storočia. 


2: Švédsky nárazový test kabín
Bariérový test. Test prevrátenia. Katapultovací test. Test nárazu hlavy. Švédsky nárazový test kabín je náročný, avšak zaisťuje, že nezostane kameň na kameni, a uisťuje sa, že Volvo FH je čo najbezpečnejšie. Pri zrážke sa testuje dokonca aj kávovar, aby pri nehode nemohlo dôjsť k zraneniu spôsobenému prvkom kabíny. 


1: Konštrukcia kabíny
Všetky kabíny a spacie kabíny spoločnosti Volvo Trucks sú vyrobené z vysokopevnej ocele. Poskytuje to kabínam nákladných vozidiel Volvo najvyšší pomer sily k hmotnosti v celom odvetví. A pomáha nám to byť jediným výrobcom, ktorý spĺňa alebo prevyšuje štandardy švédskeho nárazového testu.