Trucks

Rovnaké nákladné vozidlo – a predsa tak rozdielne

Vozidlá Volvo FH pracujú od roku 1993 pre podniky na celom svete. Je to nákladné vozidlo, ktoré spĺňa potreby dopravcov na úplnom severe Špicbergov, ako aj na horúcich púšťach Saudskej Arábie.
Volvo FH pred púšťou a ľadovou scenériou
Bez ohľadu na to, aké extrémne počasie ho čaká, vozidlo Volvo FH vždy splní svoju úlohu.

„Žijem s vozidlom Volvo – v dobrom aj v zlom!” Tieto slová sú vyslovené s milujúcim úsmevom. Knutovi Vebostadovi, manažérovi spoločnosti Vebostad Transport AS, skutočne záleží na jeho šiestich nákladných vozidlách Volvo FH. Keď sa rozhodol zavesiť kariéru vodiča na klinec a založiť si vlastný podnik, nemusel sa dlho rozhodovať. „Bolo to všade samé Volvo.”

Knut Vebostad začal svoju púť v prepravnom priemysle v severných častiach Nórska v obci Borkenes. „Keď v tej oblasti vyrastáte, cesty vám nepripadajú zľadovatené ani kľukaté. Naučíte sa iba nasadiť snehové reťaze, keď sú potrebné. Vlastne som bol viac vystrašený prvých pár krát na diaľnici okolo Osla.” 

Spoločnosť Vebostad Transport sa špecializuje na prepravu asfaltu a štrku. Veľmi ťažký náklad, ktorý naozaj podrobuje vozidlo Volvo FH skúške. Avšak nové vlastnosti tohto nákladného vozidla to zvládli.
„Zdvíhanie tandemovej nápravy je pre nás nutnosťou, keďže pracujeme v oblasti stavebnej prepravy. Pri jazde naprázdno ušetríme 10–12 percent paliva. A znižujeme opotrebovanie pneumatík,” hovorí Knut Vebostad.
Prevodovka I-Shift s pomalými prevodmi tiež pomáha zvýšiť silu a výkon, keď je potrebná stabilná nízka rýchlosť.
„A systém Volvo Dynamic Steering. To je niečo jedinečné. Je to úplne nový pocit,” hovorí Knut Vebostad.

A ak by neboli cesty na pevnine Nórska dostatočne veľkou výzvou, spoločnosť Vebostad Transport pracuje aj v oblasti Špicbergov – na jednom z najsevernejších neobývaných miest na svete. Počas leta pracovalo jedno vozidlo Volvo FH spoločnosti Vebostad Transport na preprave materiálu na stavbu ciest na ostrovoch v Arktickom oceáne.
„Nákladné vozidlo sme naložili na nákladnú loď. O pár dní neskôr sme tam odleteli, hovorí Knut Vebostad.
Je to Volvo FH 540 z roku 2013. Voláme ho „oceľový ťahač”. Bol prvým nákladným vozidlom, ktoré sme v spoločnosti kúpili.”

Horúce podnebie púští v Saudskej Arábii sa nachádza na opačnom konci klimatických extrémov. Avšak Volvo FH svoju úlohu plní rovnako dobre aj tam. Spoločnosť Sharbatly Fruit v meste Džidda predáva čerstvé ovocie a zeleninu v celom regióne už viac ako 60 rokov. Spoločnosť si udržiava úzky logistický reťazec, aby uchoval svoje produkty v chlade počas celej doby ich prepravy.
„Ovocie v podstate ani necíti horúce podnebie Saudskej Arábie. Okrem momentu, kedy sa doručí na trh,” hovorí Hashim M Sharbatly, zástupca generálneho riaditeľa spoločnosti Sharbatly Fruit.

Aby bolo možné splniť tento neporušený logistický reťazec, musí sa spoločnosť spoľahnúť na nákladné vozidlo. Pri preprave z mesta Džidda do Dammamu musí Volvo FH prejsť naprieč celým kráľovstvom – cez obrovskú púšť.
„Tam a späť to predstavuje viac ako 2 800 kilometrov,” hovorí vodič Reynaldo Garcia.
Púšte dokážu byť veľmi neľútostné, s teplotami presahujúcimi 50 stupňov Celzia a púštnymi búrkami, ktoré podrobujú nákladné vozidlo veľkej skúške. Avšak Volvo FH statočne odoláva.
„Máme nákladné vozidlá, ktoré prešli jeden milión kilometrov bez toho, aby na nich bolo potrebné niečo vymeniť. Zahŕňa to aj spojku a brzdy. Takže čo sa týka kvality, sme spokojní,” hovorí Daanie Zeyman, ktorý riadi servisnú dielňu nákladných vozidiel spoločnosti Sharbatly.

A rovnako skvelé ako kapacita vozidla Volvo FH je to, že svoju úlohu splní kdekoľvek na svete – a rovnako skvelé je ocenenie tohto nákladného vozidla od jeho používateľov.
„Nákladné vozidlo môže byť vždy lepšie. Ja však nemám pochybnosti, že Volvo FH je to najlepšie dostupné. Šoférujem najlepšie nákladné vozidlo!” hovorí Knut Vebostad.
„Je pohodlné. Veľmi rýchle a veľmi silné. Môžem povedať, že je to najdokonalejšie nákladné vozidlo na svete,” hovorí Reynaldo Garcia.