Trucks

Connected safety

Technológia Connected Safety upozorňuje vodičov na blížiace sa nebezpečenstvo. Prijímanie varovaní z iných vozidiel umožňuje vodičovi reagovať na nebezpečenstvo aj vtedy, keď je mimo jeho zorného poľa.
Komunikácia typu cloud-to-cloud
Technológia Connected Safety je výsledkom jedinečnej spolupráce spoločností Volvo Cars a Volvo Trucks a umožňuje vozidlám oboch výrobcov navzájom komunikovať.

Aby ste sa vyhli nehode, musíte reagovať na nebezpečenstvo včas. Connected Safety, nová technológia typu cloud-to-cloud, ktorú zavádza spoločnosť Volvo Trucks, je navrhnutá na včasné varovanie vodičov na blížiace sa nebezpečenstvo tým, že im poskytuje upozornenie 30 sekúnd predtým, ako prídu k nebezpečenstvu. Varovanie umožní vodičovi spomaliť a včas sa vyhnúť nebezpečenstvu.

Carl Johan Almqvist, riaditeľ pre bezpečnosť premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks, vidí v tejto technológii dôležitý míľnik. „Komunikácia typu cloud-to-cloud je ďalším veľkým krokom k bezpečnosti. Včasným varovaním vodičov pred nebezpečenstvom môže systém Connected Safety pomôcť znížiť riziko v mnohých život ohrozujúcich situáciách, napríklad keď musí vozidlo nečakane zastaviť na rušnej ceste kvôli defektu, kolízii so zverou alebo zápche.”

Technológia Connected Safety, ktorá bola najskôr vyvinutá a testovaná na osobných vozidlách Volvo, sa teraz implementuje aj do nákladných vozidiel Volvo ako výsledok jedinečnej spolupráce dvoch výrobcov. Po uvedení bude nasledovať širšie predstavenie na trhu.

„Toto je len začiatok,” hovorí Emanuele Piga, riaditeľ zákazníckych riešení a rozvoja nových služieb v spoločnosti Volvo Trucks. „Keď bude táto technológia nainštalovaná vo viacerých vozidlách a bude sofistikovanejšia, možno ju použiť na upozornenie vodičov na širší rozsah potenciálnych rizík.”

Odchádzajúca správa
Vodič vozidla musí neočakávane zastaviť a stlačí tlačidlo výstrahy. Systém Connected Safety vyznačí polohu vozidla pomocou GPS. Do okolia sa prostredníctvom cloudu vyšle šifrovaný anonymný signál s dosahom 500 m.

Prichádzajúca správa
Vozidlo skenuje svoje okolie a prijme informáciu o polohe blížiaceho sa nebezpečenstva. Vo vzdialenosti od 300 do 500 metrov (v závislosti od rýchlosti vozidla) bude vodič varovaný na nebezpečenstvo prostredníctvom správy zobrazenej na sekundárnom informačnom displeji. Upozornenie sa uloží a bude dostupné na sekundárnom informačnom displeji dovtedy, kým vodič nebezpečenstvo neobíde. 

Platforma
Technológia Connected Safety využíva bezdrôtovú komunikáciu typu cloud-to-cloud s cieľom varovať vozidlá pred blížiacim sa nebezpečenstvom. Prvými vozidlami s touto technológiou boli osobné autá, a teraz sú na rade nákladné vozidlá Volvo. Systém bude k dispozícii vo Švédsku a Nórsku v priebehu roka 2018. Služba Connected Safety sa týka vozidiel Volvo FH, Volvo FH 16, Volvo FM a Volvo FMX vybavených integrovanou platformou pre služby a informačný a zábavný systém Volvo Trucks v závislosti od technických parametrov nákladného vozidla a výberu služieb. Aby bolo možné zobrazovať výstrahy pred nebezpečenstvom, technológia je dostupná len pre vozidlá s multimediálnym balíkom a sekundárnym informačným displejom. Nasledovať bude rozšírenie do iných krajín.

Veľké plus pre bezpečnosť
Podobne ako trojbodový bezpečnostný pás, aj technológiu Connected Safety sprístupníme ostatným výrobcom ako spôsob zvýšenia bezpečnosti všetkých účastníkov cestnej premávky. Skutočnosť, že vodiči nákladných vozidiel budú odteraz súčasťou systému, je obrovskou výhrou pre každého, hovorí Carl Johan Almqvist, riaditeľ pre bezpečnosť premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks. „Profesionálni vodiči majú častejšie lepší prehľad o nebezpečenstvách a môžu pomôcť varovať ostatných. Vďaka tomu budú cesty bezpečnejšie pre všetkých.”