Trucks

Severná žiara

Dizajn svetiel nákladných vozidiel Volvo sa inšpiroval ľadom. Vedúca dizajnérka Maria Balthammar vysvetľuje, ako príroda inšpirovala tvar jedného z najcharakteristickejších prvkov nákladných vozidiel Volvo.
Svetlomet vozidla Volvo
Ikonický dizajn svetiel nákladných vozidiel Volvo sa priamo inšpiroval vzhľadom a pocitom z tvrdého ľadu.

Keď sneh a ľad každoročne prikryjú švédsku krajinu, všetko sa zmení.
„Zima prinavráti krajine svetlo,” hovorí Maria Balthammar, vedúca dizajnérka v spoločnosti Volvo Trucks. „Zmení všetko známe a objavia sa nové tvary.” 

Svetlá nákladných vozidiel Volvo sa zrodili priamo z tejto zamrznutej scenérie. Ich ikonický dizajn sa priamo inšpiroval vzhľadom a pocitom z tvrdého ľadu.

„V spoločnosti Volvo Trucks sa neustále snažíme dizajn zjednodušiť,” hovorí Maria Balthammar.
„Kladieme si otázku, ako môžeme dizajn odľahčiť a urobiť ho zrozumiteľnejším a jasne definovaným. To je dôvod, prečo je pre nás príroda hlavným zdrojom inšpirácie.”

Denné svetlá majú charakteristický tvar V, ktorý vyjadruje pohyb vozidla, a mliečny vzhľad, podobne ako ľadovec. Zvyšná časť krytu svetiel je priehľadná ako tenký, novo vzniknutý ľad na jazere. 

Spolu vytvárajú dizajn, vďaka ktorému sú predné svetlomety vozidiel Volvo na ceste okamžite rozpoznateľné. „Predné svetlomety väčšiny vozidiel sú orientované vodorovne a majú štruktúrovaný kryt, pre ktorý je ťažké vidieť, čo sa za ním ukrýva,” hovorí Maria Balthammar. „Svetlomety vozidiel Volvo sú iné. Ich číry kryt znamená, že každý prvok je samostatne identifikovateľný a viditeľný. A zvislý tvar podčiarknutý dennými svetlami im dodáva jedinečné kontúry. Keď vidíte nákladné vozidlo Volvo, už podľa tvaru svetiel hneď viete povedať – to je Volvo.”

Neustále skúmame, akým spôsobom použiť svetlá nato, aby zlepšili život vodiča a zvýšili bezpečnosť.

Vytváranie pôsobivého dizajnu nesmie zabúdať ani na praktické aspekty – vizuálne pekný a charakteristický tvar.

„Dizajn prvku nákladného vozidla musí vyzerať pekne, ale každá časť tohto dizajnu musí byť tiež konštrukčne stabilná,” hovorí Maria Balthammar. 

„Pri navrhovaní dizajnu predných svetlometov musíte brať do úvahy možnosť svetlo otvoriť a vymeniť v ňom žiarovku alebo LED diódy. Nákladné vozidlo tiež musí odolať extrémnym horúčavám či chladu. A to isté musíte brať do úvahy pri každom prvku vozidla, pretože materiály sa pri zmene teploty rozťahujú a sťahujú. Následkom toho môžu pri zmene veľkosti materiálu vznikať medzi jednotlivými dielmi medzery,” dodáva.

Na dosiahnutie pružnosti a na spojenie jednotlivých prvkov svetla sa tím dizajnérov spoločnosti Volvo Trucks spoľahol na ďalšiu formu pochádzajúcu z prírody – vrstvenie.

Ako zachováte pevnosť a tvar niečoho, čo sa sťahuje a rozťahuje? Keď sa pozrieme na prírodu, štruktúry sú často vrstvené, a to ich robí pevnými. Pri tomto svetle sa spájajú oddelené vrstvy prvkov, ktoré spolu tvoria jeden celok. 

Predné svetlomety sú kriticky dôležité pre bezpečnosť, najmä v náročných severských zimách, keď sú dni krátke a vodiči musia množstvo svojich ciest absolvovať v tme. Osvetlenie bude preto aj naďalej oblasťou, v ktorej dizajnéri spoločnosti Volvo Trucks neustále vyvíjajú a inovujú dizajn.

„Nové LED technológie prinášajú nové príležitosti,” hovorí Maria Balthammar. „Neustále skúmame, akým spôsobom použiť svetlá nato, aby zlepšili život vodiča a zvýšili bezpečnosť. Správny typ svetla vám môže napríklad pomôcť byť ostražitejšími. Otvárajú sa nové možnosti.”

Maria Balthammar

Funkcia: Vedúca dizajnérka v spoločnosti Volvo Trucks.
Vek: 41.
Počet rokov v spoločnosti Volvo: 6.