Trucks

Generácie sa stretávajú v závode Skövde na výrobu motorov Volvo

Ona ešte nebola na svete, keď bolo v roku 1993 predstavené prvé Volvo FH. On v rovnakom čase pracoval pri montážnej linke už niekoľko rokov. Zoznámte sa s Nesmou a Danielom, ktorí sú dnes kolegami v závode Skövde na výrobu motorov Volvo, kde dochádza k zrodu dôležitého motora FH.
Generácie sa stretávajú v závode Skövde na výrobu motorov Volvo
Nesma Odisová sa narodila v roku 1993, kedy bolo predstavené prvé nákladné vozidlo FH. Teraz pracuje v závode Skövde na výrobu motorov.

Prechádzanie chodbou v závode Skövde, v ktorom sa vyrábajú hnacie línie, vám takmer poskytuje pocit domova. Nie v tom zmysle, že v ňom skutočne žijú ľudia, ale priateľská atmosféra a skutočnosť, ktorá budí dojem, že zamestnanci sa dobre poznajú, vám poskytuje prívetivé a príjemné zahájenie návštevy. 

Nesma Odisová sa na nás široko usmieva, keď si berie svoj dlhé vlasy do rúk a dáva ich do chvosta. Pracuje tu jeden rok a niekoľko mesiacov.

„Veľmi sa mi to páči. Zvyčajne pracujem počas nočnej zmeny a mojou úlohou je zostavovať časti motora. Na začiatku som bola trochu nervózna, ale po roku som sa veľa naučila. Mám pocit, ako by bol každý deň výzvou,” hovorí.

Žije so svojím manželom a synom v meste Skövde a je vo Švédsku už osem rokov. Pamätný rok 1993, keď prišlo na trh prvé nákladné vozidlo FH, je vlastne rok jej narodenia, takže na prvé nákladné vozidlo FH nemá žiadne spomienky.

„Ale nie! V čase predstavenia som sa už nachádzala v brušku mojej mamy. O nákladných vozidlách FH som vlastne ani nevedela, až dokým som neprišla do Švédska. Chápem však, že toto nákladné vozidlo, a samozrejme jeho motor, boli veľkým úspechom. Je to dobrý pocit, že zostavujem niečo, čo je veľká a dôležitá súčasť tohto nákladného vozidla.”

Charakteristické nákladné vozidlo a dôležitý prvý motor D12 je však niečo, na čo kolega Daniel Lundgren myslí prakticky každý deň. V roku 1993 bol pracovníkom na montážnej linke a pamätá si prvé motory, ktoré veľmi dobre zmontoval.

„Cítil som sa hrdý, keď som si uvedomoval, že niekto tam vonku sa chystá riadiť nákladné vozidlo s „mojím” motorom,” usmieva sa. 

Jeho úloha je dnes dvojaká: Vedúci riadiaci pracovník auditu produktov a skúšky CoP, počas ktorej je motor testovaný rôznymi spôsobmi, a tiež vodič kontroly kvality, v ktorej sa zameriava na prevenciu týkajúcu sa kvality výroby. Daniel pracuje v spoločnosti od svojich 17 rokov.

„Keď som začínal, skoro všetko sa robilo ručne. Nesma teraz riadi roboty, avšak predtým sme ich na montáž nemali. Ale pocit ohľadom kolegov je rovnaký. Spoločnosť Volvo je tiež spoločnosť, v ktorej sa dá rozvíjať, a to je niečo, čo si naozaj vážim. V skutočnosti je to tiež rada, ktorú by som chcel dať Nesme. Rozvíjaj sa a vzdelávaj, existuje na to veľa príležitostí,” hovorí Daniel.

Nesma prikyvuje. Jej úlohou je čiastočne riadiť roboty, ale vyžaduje to veľa aj od pracovníka.

„Na začiatku to bolo zložité. Môžem si len predstavovať, aké to bolo, keď sa všetko robilo ručne,” hovorí. 

A pokiaľ ide o radu, aby využila príležitosti na rozvoj, má už plány do budúcnosti.

„Neskôr tu v Skövde budem ďalej študovať podnikový manažment. Chcela by som zostať v spoločnosti Volvo, ale po ukončení štúdia by to bolo na finančnom oddelení.”

Prechádzame ďalej po chodbe a Daniel aj Nesma veselo zdravia ľudí, ktorých stretnú po ceste. Skövde je pomerne malé švédske mesto a závod spoločnosti Volvo zohráva dôležitú úlohu v jeho identite.

„Ľudia tu pracujú už celé generácie. Môj syn, ktorý sa tiež narodil v roku 1993, tu teraz pracuje,” hovorí Daniel a Nesma dopĺňa:

„Ďalší človek sa narodil v rovnakom čase ako nákladné vozidlo FH. To je úžasné." 

Fakty o Nesme Odisovej
Vek: 24 (25 v novembri)
Domov: Skövde
Rodina: Manžel a syn
Čo som robila v spoločnosti Volvo v roku 1993: Nebola som na svete.
Moja práca v spoločnosti Volvo teraz: Pracovníčka
Najlepšia vec na práci v závode v Skövde: Že sa cítim ako doma a mám šancu sa rozvíjať
Voľný čas: Chodím do posilňovne a trávim čas s rodinou.

 

Fakty o Danielovi Lundgrenovi
Vek:
48
Domov: Skövde
Rodina: Tri dospelé deti, vnúčatá a môj pes Sixten
Čo som robil v spoločnosti Volvo v roku 1993: Pracoval som ako pracovník a bol súčasťou budovania nového oddelenia pre montážnu linku motora D12.
Moja práca v spoločnosti Volvo teraz: Vedúci riadiaci pracovník auditu produktov a skúšky CoP
Testovanie (50 %) a kontrola kvality (50 %)
Najlepšia vec na práci v závode v Skövde: Všetci tí úžasní ľudia!
Voľný čas: Pracujem na svojom dome, jazdím na motorke, trávim čas rodinou a mojim psom.

 

Fakty o závode Skövde 

  • Závod Skövde je súčasťou spoločnosti Group Trucks Operations a jeho existencia sa datuje už viac ako sto rokov. V súčasnosti je závod výrobným zariadením svetovej triedy, ktorý dodáva spoločnosti Volvo Group naftové motory a súčasti. 
  • Počet zamestnancov: približne 3 000. 
  • Celková plocha závodu v Skövde je 265 000 m², čo predstavuje približne 50 futbalových štadiónov.
  • Hlavné procesy vykonávané v závode Skövde sú zlievanie, obrábanie a montáž. Továreň vyváža motory a súčasti motorov do výrobných zariadení spoločnosti Volvo Group na všetkých kontinentoch sveta.