Trucks

Funkcia Upozornenie na vzdialenosť pozdvihuje aktívnu bezpečnosť na úplne novú úroveň

| 1 minúta čítania | 1 minúta čítania
Funkcia Upozornenie na vzdialenosť bola pridaná do poslednej generácie systému podpory vodiča od spoločnosti Volvo Trucks Varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením, vďaka čomu je funkcia aktívnej bezpečnosti ešte lepšia, než kedykoľvek predtým.

Upozornenie na vzdialenosť pomáha vodičom udržiavať v premávke bezpečnú vzdialenosť a vyhýbať sa situáciám, v ktorých nákladné vozidlo riskuje náraz zozadu do vozidla pred ním. V súčasnosti dochádza k približne 20 % všetkých vážnych dopravných nehôd s účasťou nákladných vozidiel práve týmto spôsobom.

Upozornenie na vzdialenosť uľahčuje vodičom udržiavať bezpečnú vzdialenosť od osobného alebo nákladného vozidla pred nimi priamym upozornením vodiča, pokiaľ sa vzdialenosť začína zmenšovať. Ak majú vozidlá medzi sebou menšiu vzdialenosť, ako je zvolený časový odstup (1,5 až 3,5 sekundy), na čelnom skle sa pred vodičom objaví červené svetlo. Ak však vodič nespomalí, aktivuje sa zvyšok systému – najskôr varovanie pred nárazom s výstrahami s postupným zvyšovaním úrovne zvuku a hluku, následne automatická núdzová brzda.

Funkcia Upozornenie na vzdialenosť je určená pre použitie na verejných cestách a zapne sa pri rýchlosti nad 60 km/h, pokiaľ sa nepoužíva adaptívny tempomat. Podobne ako ostatné funkcie systému varovania pred nárazom, aj funkcia Upozornenie na vzdialenosť využíva na výpočet vzdialenosti a identifikáciu objektov na ceste kombináciu kamerovej a radarovej technológie.