Trucks

Volvo FL Electric: Ako to funguje?

| 3 minúty čítania | 3 minúty čítania
Dvojnápravové nákladné vozidlo Volvo FL Electric bolo navrhnuté tak, aby poskytovalo lepší výkon, zníženú hlučnosť a dlhšiu životnosť. Takto funguje jeho inovatívne elektrické hnacie ústrojenstvo.
Grafické znázornenie nákladného vozidla Volvo FL Electric a hnacej sústavy

1. Modulárna napájacia skrinka

Vykonáva rôzne funkcie vrátane správy nabíjania a chladenia. Zahŕňa tiež batérie 24 V, ako aj mechanizmy riadenia transformácie 600 V/24 V. Aj keď trakčné batérie pracujú na 600 V, 24 V batérie sa používajú na napájanie elektroniky nákladného vozidla a zariadení v kabíne.

2. Trakčné batérie

Volvo FL Electric obsahuje štyri alebo šesť 600 V batérií. Rovnako ako bežná batéria, aj batéria nákladného vozidla vyrába elektrinu prostredníctvom série elektrochemických reakcií medzi anódou, katódou a elektrolytom. Vo vozidle Volvo FL je batéria vyrobená z lítium-nikel-mangánu a oxidu kobaltnatého s nízkou hmotnosťou. Každá trakčná batéria má energetickú kapacitu 50 kWh a odhadovanú životnosť 8 až 10 rokov.

3. Elektromotor

Keď sa dodáva elektrická energia, motor vytvára rotujúce magnetické polia, ktoré vyvolávajú rotáciu rotora. To produkuje mechanickú energiu potrebnú na otáčanie ozubených prevodov a kolies nákladného vozidla. Motor Volvo FL s permanentným magnetom má špičkový výkon 200 kW a krútiaci moment 425 Nm. Rozmery motora sú starostlivo navrhnuté tak, aby bol čo najmenším a najľahším elektrickým motorom v optimálnom rozsahu otáčok aj krútiaceho momentu.

4. Nabíjanie striedavým aj jednosmerným prúdom

Nákladné vozidlo je možné nabíjať striedavým aj jednosmerným prúdom. To vám umožní nabíjať v priemyselných prevádzkach pomocou zabudovaných nabíjačiek. Rýchlejšie nabíjanie dosiahnete na externých staniciach s jednosmerným prúdom.

5. Dvojstupňová prevodovka

Dvojstupňová prevodovka navrhnutá a vyrobená spoločnosťou Volvo je kompaktná, ľahká a spolupracuje s celým radom motorov. Umožňuje plynulé radenie a od začiatku prináša maximálny krútiaci moment.

6. Vzduchový kompresor

Vzduchový kompresor dodáva vzduch do vzduchových bŕzd. Vo vozidle Volvo FL Electric používa vzduchová brzda technológiu Scroll na minimalizovanie hladín hluku, čo je špeciálna funkcia zavedená v odvetví medicíny a prispôsobená nákladným vozidlám.

7. Brzdy

V elektrických nákladných vozidlách využíva regeneratívne brzdenie elektrický motor ako generátor na premenu väčšiny kinetickej energie, ktorá sa normálne stráca pri brzdení. Táto energia prechádza späť do trakčnej batérie vozidla, kde sa ukladá.            

Výhody

Dlhá životnosť a vysoká prevádzkyschopnosť
Majiteľ profituje z vysokej prevádzkyschopnosti, dlhej životnosti dielov a menej častej údržby. Dôvodom je skutočnosť, že elektrické motory sú v porovnaní s bežnými motormi jednoduchšie, kompaktnejšie a obsahujú menej častí. A keďže nákladné vozidlo je poháňané elektrinou, je tu menej pohyblivých častí aj menej vibrácií. Vysoká prevádzkyschopnosť je tiež súčasťou dizajnu: napríklad vo vozidlách Volvo FL Electric boli guľôčkové ložiská optimalizované na dlhú životnosť. Prevádzkový dosah nákladného vozidla je až 260 km v závislosti od počtu trakčných batérií.

Prevodovka navrhnutá spoločnosťou Volvo
Hlavným technickým riešením, vďaka ktorému Volvo FL Electric vyniká, je jedinečná prevodovka skonštruovaná a vyrobená spoločnosťou Volvo, ktorá ponúka plne kontrolovaný a plynulý výkon. To znamená, že vodiči môžu štartovať s maximálnym krútiacim momentom, a to aj na strmých svahoch. To spolu s ľahkým a kompaktným motorom znamená, že hnacia línia Volvo FL Electric ponúka vysoký výkon. Môže fungovať na extrémne nízkych rýchlostiach len niekoľko kilometrov za hodinu, čo umožňuje ľahké a plynulé parkovanie a manévrovanie do a z úzkych priestorov.

Znížený hluk
Veľa myšlienok a know-how bolo základom dosiahnutia takmer tichého nákladného vozidla bez vibrácií. Medzi hlučnosťou pri jazde vozidla Volvo FL so vznetovým motorom a elektrickou verziou je rozdiel 10 dB. To je vnímané ako o polovicu vyššia hlasitosť. Pri voľnobehu je rozdiel takmer 40 dB! Hluk emitovaný vozidlom Volvo FL Electric na voľnobeh je v skutočnosti nižší ako okolitý hluk z ulice. S tichším nákladným vozidlom je ľahšie prepravovať tovar v čase mimo špičky – čo opäť zvyšuje produktivitu.