Trucks

Zníženie spotreby paliva až o 10 %: Prečo je Volvo FH s technológiou I-Save pre francúzskeho dopravcu „výhrou“

| 4 minúty čítania | 4 minúty čítania
Popredný francúzsky dopravca Gautier Fret Solutions (GFS) bol medzi prvými, ktorí testovali nové Volvo FH s technológiou I-Save. Prešiel rok a výsledky sú pôsobivé – spotreba paliva sa znížila o tri litre na každých 100 spotrebovaných litrov.

Spoločnosť Gautier Fret Solutions (GFS) má síce menej ako jeden rok, no Jean-Yves Gautier strávil v priemysle celý život a dedičstvo jeho rodiny siaha oveľa ďalej. V roku 1949 založil jeho otec Rémy Gautier spoločnosť Société des Transports Gautier (STG) so skromnou flotilou dvoch prepravníkov dobytka a jednou cisternou. V minulom roku, keď Jean-Yves predal spoločnosť skupine investorov, mala STG okolo 3 500 zamestnancov. 

Začiatkom roku 2019 Jean-Yves Gautier založil v severozápadnom Francúzsku spoločnosť GFS, ktorá sa špecializuje na prepravu náhradných dielov, pneumatík, oleja a nábytku. Jeho nová spoločnosť má už viac ako 450 zamestnancov a flotilu 220 nákladných vozidiel. „Naším cieľom je byť lídrom v západnom Francúzsku v dodávaní priemyselných výrobkov,“ vysvetľuje Jean-Yves Gautier. „Kľúčom k nášmu úspechu je ochota načúvať zákazníkom a prispôsobiť sa zmenám a tiež skutočnosť, že svojim zamestnancom vždy dôverujeme a poskytujeme im to najlepšie vybavenie.“

Rovnako ako pre väčšinu nákladných spoločností, palivo je jedným z najväčších nákladov spoločnosti GFS, okolo 25 – 30 %. „Potrebujeme v čo najväčšej miere optimalizovať našu flotilu a uviesť naše vozidlá do pohybu,“ hovorí Jean-Yves Gautier, ktorý vyzdvihuje tri kľúčové faktory minimalizovania spotreby paliva. „Po prvé, ide o výber vozidla – je dôležité zvoliť správnu pohonnú sústavu. Po druhé, ide o to, aby bol vodič správne preškolený. A po tretie, je to technológia, ku ktorej teraz máme prístup.“ 

Najmodernejšie novinky, ktoré spoločnosť Volvo Trucks pridala do svojich vozidiel, nám pomôžu dosiahnuť úroveň spotreby paliva, ktorá by pred niekoľkými rokmi nebola možná.

Keď spoločnosť Volvo Trucks potrebovala zákazníka, ktorý by otestoval jej nové vozidlo Volvo FH s technológiou I-Save v reálnych prevádzkových podmienkach, spoločnosť GFS bola jednoznačným kandidátom. Za posledný rok spoločnosť používala Volvo FH s technológiou I-Save, ktoré najazdilo 15 000 – 20 000 km mesačne, s priemernou celkovou hmotnosťou 30 ton. 

Počas 12 mesiacov nákladné vozidlo najazdilo 140 000 km a spoločnosť GFS zaznamenala úsporu paliva 7 – 10 % v porovnaní s ostatnými vozidlami, ako aj zníženie nákladov na AdBlue o 30 – 40 %. „Najmodernejšie novinky, ktoré spoločnosť Volvo Trucks pridala do svojich vozidiel, nám pomôžu dosiahnuť úroveň spotreby paliva, ktorá by pred niekoľkými rokmi nebola možná,“ konštatuje Jean-Yves Gautier. „S týmto novým motorom a novou technológiou bude mať spoločnosť Volvo veľkú výhodu pred konkurenciou.“ 

Na vodičov spoločnosti GFS zapôsobila vozidlo Volvo FH s technológiou I-Save podobne. Mnoho z nich tvrdí, že prináša vyšší krútiaci moment, nižšiu úroveň hluku a efektívnejšiu jazdu. „Vzhľadom na typ ciest, na ktorých jazdím, často používam tempomat a funkciu I-See,“ vysvetľuje Stéphane Huchet, ktorý je vodičom kamióna už 26 rokov. „S technológiami I-Save a Turbo Compound môžem pri nízkom prevodovom stupni stále jazdiť obvyklou rýchlosťou a ušetriť tak ešte viac paliva.“

Okrem nových vozidiel a technológií spoločnosť GFS skúma aj alternatívne palivá a v LNG vidí veľký potenciál. Momentálne rokuje s dodávateľom plynu Air Liquide a miestnou samosprávou o vybudovaní čerpacej stanice LNG v blízkosti svojich priestorov. Spoločnosť GFS ako dlhoročný partner spoločnosti Volvo Trucks testuje aj Volvo FH LNG.

„Mali sme niekoľko ukážok a nákladné vozidlá Volvo LNG sú tiež veľmi dobré,“ vysvetľuje Jean-Yves Gautier. „Vďaka dieselovej technológii je to jedno z najvýkonnejších nákladných vozidiel LNG, takže je to určite investícia na zváženie – sledujeme aj túto oblasť!“

 

Gautier Fret Solutions (GFS)
Založená v roku:
2019
Majiteľ: Jean-Yves Gautier
Miesto: Rennes, Francúzsko
Zamestnanci: 450 (vrátane 290 vodičov)
Vozidlový park: 220 nákladných vozidiel
Ročný obrat: 50 miliónov EUR
Najväčší zákazníci: Michelin, TOTAL, Pirelli a Good Year
História: Rémy Gautier založil Société des Transports Gautier (STG) v roku 1949 a pôvodne prepravoval živé zvieratá medzi Rennes a Parížom. Syn Rémyho Gautiera, Jean-Yves, spoločnosť predal v roku 2018 a založil spoločnosť Gautier Fret Solutions (GFS).
Služby: Spoločnosť GFS sa špecializuje na prepravu priemyselných výrobkov v západnom Francúzsku vrátane automobilových súčiastok, pneumatík, oleja a tovaru pre papierenský priemysel.


Volvo FH s technológiou I-Save

Volvo FH s technológiou I-Save je momentálne najúspornejšie vozidlo spoločnosti Volvo Trucks na diaľkovú prepravu. Jeho motor D13TC a aktualizované funkcie na úsporu paliva boli navrhnuté tak, aby znížili náklady na palivo až o sedem percent. Motor D13TC využíva technológiu Turbo Compound, ktorá sa používa vo vysokovýkonných leteckých motoroch, prispôsobenú pre vozovku. Jednotka TC opätovne využíva prebytočné teplo a energiu z výfukových plynov nákladného vozidla. Celá hnacia línia bola tiež kalibrovaná pre maximálnu palivovú účinnosť. Nová konštrukcia piestu umožňuje nižšiu stratu tepelnej energie. Balík I-Save zahŕňa najmodernejšie technológie spoločnosti Volvo Trucks, ako je softvér I-See založený na mapách a technológie I-Cruise a I-Roll. Je to obzvlášť vhodné riešenie pre dopravcov, ktorých vozidlá najazdia viac ako 120 000 km ročne.