Trucks

Volvo FL interior - 3 seats with red safety belt

Bezpečnosť je súčasťou firemnej kultúry značky Volvo už od začiatku

Volvo Trucks
2023-07-19
Technológia a inovácie Bezpečnosť
Author
Volvo Trucks

Moderný trojbodový bezpečnostný pás zdokonalil Nils Bohlin, inžinier pracujúci pre spoločnosť Volvo v roku 1959, a svoj patent daroval svetu. Tomuto vynálezu sa pripisuje viac ako milión zachránených životov na celom svete. 


Keď sa fyzioterapeutka Margit Engellau stretla s ďalšou osobou s podozrením na poranenie krčnej chrbtice, začala nad tým intenzívne premýšľať. Takmer každý deň ošetrovala v nemocnici v Göteborgu ľudí, ktorí mali dopravnú nehodu. So svojím manželom Gunnarom Engellauom, vtedajším prezidentom spoločnosti Volvo, prišli na myšlienku, ako lepšie ochrániť hlavy pasažierov. Onedlho, v roku 1970, sa opierky hlavy stali štandardným prvkom v automobiloch Volvo.

Konať na základe takéhoto pozorovania bolo prirodzené, pretože Volvo už od začiatku venovalo bezpečnosti veľkú pozornosť. V roku 1936 zakladatelia spoločnosti Volvo predstavili svoju firemnú identitu s jedným z najznámejších vyhlásení: „Autá riadia ľudia. Bezpečnosť preto musí navždy zostať základným princípom všetkého, čo v spoločnosti Volvo robíme.“

Autá riadia ľudia. Bezpečnosť preto musí navždy zostať základným princípom všetkého, čo v spoločnosti Volvo robíme.

Dôraz sa kládol na to, aby každá časť každého vozidla Volvo bola navrhnutá pre tú najvyššiu bezpečnosť. Iniciatívy v oblasti bezpečnosti mali rôzne formy – napríklad už v prvých rokoch, koncom 20. rokov minulého storočia, Volvo testovalo brzdy na každom kolese svojich vozidiel.

Najdôležitejšou novinkou vo vozidlách Volvo bol asi bezpečnostný pás. Bezpečnostné pásy sa od polovice 19.storočia používali v rôznych podobách. Skoršie verzie – ako napríklad popruhy cez lono – pomáhali zaistiť bezpečnosť pasažierov, no vždy sa našiel priestor na zlepšenie. Neskôr, v 50. rokoch minulého storočia, bol spoločnosti Volvo predstavený nový prototyp bezpečnostného pásu. Bol odovzdaný inžinierovi Nilsovi Bohlinovi, ktorý ho zdokonalil – a onedlho bol trojbodový bezpečnostný pás štandardom vo všetkých vozidlách Volvo. Ale toto bol len začiatok.

 

Zo značky Volvo do celého sveta

Bohlinova verzia bezpečnostného pásu – v zmysle znenia jeho patentu „účinne a fyziologicky priaznivým spôsobom bráni vymršteniu tela pripútanej osoby smerom vpred“ – bola úspešne darovaná v prospech priemyslu na celom svete, bez akýchkoľvek patentových nárokov. Dnes ho nájdete vo väčšine vozidiel, starých aj nových, bez ohľadu na výrobcu či oblasť využitia, čo je zakotvené v zákonoch na celom svete.

Dlhodobá vízia spoločnosti Volvo - znižovať nehody s účasťou vozidiel Volvo na nulu – stavia spoločnosť pred úplne nové priority v oblasti bezpečnosti, ktoré treba riešiť. V neposlednom rade, pokiaľ ide o prevratné technológie, ako sú autonómne vozidlá, možno najbezpečnejšie vozidlo budúcnosti nebude mať žiadne bezpečnostné pásy...

Či už ste pripútaní alebo nie, jedna vec je istá, bezpečnosť bola a vždy bude pre Volvo prioritou číslo jeden.​​​​​​

Related Insights