Trucks

smart-tachograph-generation-2

Ako sa prispôsobiť novej legislatíve EÚ o tachografoch

Helena Knappe
2023-09-01
Technológia a inovácie Prevádzkyschopnosť
Author
Helena Knappe
Genuine Volvo Parts Manager

V priebehu nasledujúcich dvoch rokov budú musieť byť všetky nákladné vozidlá, využívané na cezhraničnú prepravu v rámci EÚ, vybavené tachografmi druhej generácie. Je to v súlade s novými predpismi, ktoré sú platné od augusta 2023. Tu nájdete všetky potrebné informácie o prechode na nové tachografy a ako zabezpečiť súlad s platnou legislatívou. 


Nová legislatíva je súčasťou Balíka mobility EÚ, ktorého cieľom je chrániť pracovnú dobu a časy odpočinku vodičov nákladných vozidiel. Od 21. augusta 2023 musia byť všetky nové nákladné vozidlá s hmotnosťou nad 3,5 tony vybavené inteligentnými tachografmi druhej generácie. Do konca roku 2024 musia byť vymenené všetky neinteligentné analógové alebo digitálne tachografy a do augusta 2025 sa musia modernizovať všetky inteligentné tachografy prvej generácie.

„Pokiaľ vlastníte nákladné vozidlo, ktoré sa v súčasnosti používa na cezhraničnú prepravu v rámci EÚ, potom je čas začať sa na tieto nové predpisy pripravovať už teraz," hovorí Helena Knappe, manažérka originálnych náhradných dielov Volvo. „V ideálnom prípade je ten najlepší čas na dodatočnú montáž inteligentného tachografu počas nasledujúceho servisu. Ušetrí vám to čas a vyhnete sa ďalšej návšteve servisu. Je traba len nájsť tachograf, ktorý najlepšie zodpovedá vášmu nákladnému vozidlu, a servis s technikmi, ktorí sú autorizovaní vykonať kompletné osadenie a kalibráciu.“


Aké sú najväčšie výhody tachografu spoločnosti Volvo Trucks?

Druhá generácia inteligentných tachografov spoločnosti Volvo Trucks bola vyvinutá s ohľadom na podporu nového balíka mobility v EÚ. Tachografy zaznamenávajú časy a miesta hraničných prechodov, zatiaľ čo systém GPS je naprogramovaný tak, aby automaticky zaznamenával začiatok a koniec každej dennej zmeny, rovnako ako polohu vozidla po každých troch kumulovaných hodinách jazdy. Systém DSRC (Dedicated Short Range Communication) umožňuje komunikáciu na diaľku medzi palubnými jednotkami a pracovníkmi cestnej kontroly, takže vodiči sa môžu vyhnúť zbytočným zastaveniam a kontrolám. Pre majiteľov nákladných vozidiel Volvo je to najkompatibilnejšia jednotka na trhu.

„Tachograf Volvo Trucks bol navrhnutý a vyvinutý tak, aby sa dokonale integroval s nákladným vozidlom Volvo,“ hovorí Helena. „Dokonca aj jeho konštrukcia je plne kompatibilná s dizajnom interiéru kabíny. Ľahko sa začlení do elektroniky vozidla a je možné ho prepojiť s informačným systémom. Počas jazdy sa teda zobrazia všetky správy alebo ikony z tachografu priamo na prístrojovom paneli nákladného vozidla.“

Tachograf Volvo Trucks navyše umožňuje bezproblémovú inštaláciu s menšími požiadavkami na kabeláž a pomocné vybavenie v porovnaní s produktami iných výrobcov, a prináša pocit istoty z používania originálnych náhradných dielov Volvo.

Tachograf Volvo Trucks bol navrhnutý a vyvinutý tak, aby sa dokonale integroval s nákladným vozidlom Volvo. Dokonca aj jeho konštrukcia je plne kompatibilná s dizajnom interiéru kabíny.
Inteligentný tachograf Volvo Trucks druhej generácie bol vyvinutý s ohľadom na podporu nového balíka mobility EÚ a umožňuje dokonalú integráciu s nákladným vozidlom Volvo.

Digitálna služba, ktorá ešte viac zjednodušuje dodržiavanie predpisov

Ako ďalšiu pomoc s dodržiavaním predpisov a zaistením lepšieho prehľadu o všetkých dátach tachografu ponúka spoločnosť Volvo Trucks aj digitálnu službu Pracovný čas vodiča, ktorá je dostupná ako predplatená služba na portáli Volvo Connect a v aplikácie Volvo Connect. Táto služba uľahčuje sledovanie doby jazdy a maximalizuje využitie pracovnej doby vodičov. Okrem toto umožňuje plánovať prestávky i odpočinok a pomáha vyhnúť sa pokutám a priestupkom. Dokáže tiež odporučiť vhodného vodiča a vozidlo pre ďalšiu jazdu na základe zostávajúcich hodín jazdy.

Služba Pracovný čas vodiča automatizuje každodenné sťahovanie všetkých dát na diaľku z pamäte a digitálnej karty vodiča. Dáta sú následne bezpečne uložené a dostupné prostredníctvom portálu Volvo Connect. Funkcia plynule pokračuje aj po inštalácii nového tachografu alebo jeho modernizácii. 

„So službou Pracovný čas vodiča zvládnete osadenie nového tachografu do nákladného vozidla bez akýchkoľvek problémov,“ hovorí Johan Rundberg, vedúci služieb v oblasti servisu, vozového parku a prepravy zo spoločnosti Volvo Trucks. „Bude aj naďalej spracovávať údaje z tachografu a karty vodiča v plnom súlade s legislatívou EÚ, takže môžete pokračovať v bežnej prevádzke.“
 

Ako si zabezpečiť tachograf druhej generácie ešte dnes?

Ak chcete svoje nákladné vozidlo dodatočne vybaviť inteligentným tachografom druhej generácie, obráťte sa na Truck centrum spoločnosti Volvo Trucks pri najbližšej rezervácii servisu. Jeho pracovníci vám vysvetlia postup a zabezpečia, aby inštaláciu a kalibráciu vykonal autorizovaný mechanik.

Viac o nových predpisoch týkajúcich sa tachografov si môžete prečítať tu. Môžete si aj stiahnuť príručku o tom, ako vám môže plánovanie trasy a času pomôcť pri dodržiavaní predpisov.

Related Insights