Trucks

Dieter De Waele
2023-09-11
Svet vodiča
Author
Dieter De Waele
Driver Development Manager

Ako prilákať nových vodičov a riešiť ich nedostatok

Vodiči nákladných vozidiel sú dnes veľmi žiadaní a dopyt po nich v dopravnom priemysle neustále rastie. Nedávny výskum ukazuje, že noví vodiči sa čerstvo po školení stretávajú s prekážkami pri hľadaní si práce, často kvôli minimálnym odborným skúsenostiam. A to aj napriek tomu, že nedostatok vodičov je naozaj citeľný. Prečo je tomu tak a môžu v tom pomôcť aj prevádzkovatelia nákladných vozidiel?

Prilákať nových vodičov je kľúčové pre dopravný priemysel na celom svete. Posledný prieskum ohľadom vodičov prebiehajúci od roku 2022, ktorý vykonáva IRU (International Road Transport Union – Medzinárodný zväz cestnej prepravy), upozorňuje na celosvetový nedostatok vodičov. Avšak interný prieskum z roku 2021 v angličtine, nemčine, francúzštine a švédčine preukázal, že 22 percent vodičov vníma možnosť zamestnať sa s negatívnym postojom.  Jeden z opýtaných vodičov nováčikov sa vyjadril:

„Absolvoval som kurz s cieľom zmeniť kariéru. Myslel som si, že by malo byť pomerne jednoduché nájsť si prácu, keďže nedostatok vodičov sa rieši úplne všade. Realita bola šokujúca. Registrácia v agentúrach, rozoslanie životopisov a uchádzanie sa o všetky možné pozície. Zdá sa, že všeobecná odpoveď, ktorú dostávam, je žiadna odpoveď, alebo sú potrebné minimálne dva roky praxe.“

Keď dopravný priemysel tlačí na ceny a ideálne chce skrátiť dodacie lehoty, ovplyvňuje to najmä nových a potenciálnych vodičov. Dieter De Waele je manažér pre školenie vodičov v spoločnosti Volvo Trucks. Poukazuje na to, že každý chce, samozrejme, vzdelaných vodičov s 10-ročnou praxou, čo však nezodpovedá realite.

„Je ľahké nechať sa vystrašiť reklamami. Zamerajte sa viac na to, čo môžete ako prevádzkovateľ ponúknuť vodičovi, namiesto toho, aby ste sa sústredili primárne na to, čo od neho chcete. Pri nábore sa uistite, že sa vodiči cítia bezpečne a informovaní, a potom im ponúknite príjemné pracovné prostredie. Buďte tiež pripravení investovať do správneho školenia, pretože z dlhodobého hľadiska sa to vyplatí,“ hovorí Dieter.

Používanie školenia ako spôsobu na vyškolenie bezpečných a lojálnych vodičov

Výskum ukazuje*, že učňovské programy a školenia financované spoločnosťou boli obľúbené aj relevantné pre nových vodičov, keďže rozhodovali o tom, kto bude ich prvým zamestnávateľom. Zaplatené školenia z ekonomického hľadiska umožnili vzdelávať sa a ľahšie vstúpiť do odvetvia. Niektorí však vyjadrili v súvislosti so školením strach a neistotu.

„Prostredníctvom školenia môžete získať licenciu. Poskytne vám však obmedzené množstvo času za volantom a nie vždy vás pripraví na skutočný svet a duševné a fyzické výzvy, ktorým každodenne čelíte. Komunikácia a učenie od skúseného vodiča v reálnej premávke a pracovných podmienkach by mohla byť súčasťou ponúkaného riešenia,“ hovorí Dieter De Waele.

Najčastejšie vyhľadávanou témou pre nových vodičov (30 percent) boli odporúčania pre oblasť dopravy a zodpovedané otázky o tom, čo všetko so sebou prináša byť vodičom nákladného vozidla. Aj keď plat bol dôležitým faktorom (11 percent), školenie a možnosť zamestnať sa boli na vyššej priečke.

Niektorí vodiči mali pocit, že nie sú dostatočne vybavení na to, aby zvládli pracovné nasadenie čerstvo po školení. Intenzívny tlak zo strany zamestnávateľa na rýchle dodanie, v kombinácii s neistotou týkajúcou sa manévrovania s nákladným vozidlom v hustej premávke a strachom z nehôd, ich prinútili uvažovať o predčasnom ukončení práce z dôvodu duševného stresu.

„Viem pochopiť, že sa noví vodiči obávajú všetkých požiadaviek a cítia sa neisto. Je dôležité, aby školenie a zácvik vodičov zodpovedali realite, a aby vedenie videlo všetky rôzne výhody školenia. Skutočnosť, že môže byť prínosom pre vaše podnikanie finančne, ale aj z hľadiska udržania si vodičov,“ hovorí Dieter.

Súprava nákladných vozidiel a značka využívaná počas školení nemusí byť vždy tá, ktorá sa používa v reálnej pracovnej situácii, a práve to môže podľa Dietera spôsobiť stres. Zabezpečenie nákladu, manévrovanie a parkovanie v zložitých situáciách, potenciálne školenie v administratíve prepojené s odporúčaniami od profesionálneho vodiča sú aspekty, ktoré môžu vodičovi uľahčiť nástup do prvého zamestnania a presvedčiť ho zostať.

 

Aké sú kľúčové motivátory pre nových vodičov

Nie je prekvapením, že jedným z kľúčových motivátorov pre nových vodičov bol konkurencieschopný plat. Neuspokojivý plat spolu s ďalšími demotivačnými faktormi, ako je stres a nedostatok odbornej prípravy, ľahko vytvorili stimuly na hľadanie nového zamestnávateľa. Niekoľko mladších vodičov sa tiež pýtalo, či je možné v priebehu rokov získať zvýšenie platu  a zarobiť si, pričom prejavili túžbu vybudovať si kariéru v tomto odvetví a dlhodobo v ňom zostať. Školenie bolo druhým najdôležitejším stimulom a výskum ukázal, že vstupné školenie pomohlo ľuďom z rôznych oblastí vstúpiť do odvetvia a dosiahnuť dobrý príjem.

„Plat je hlavným faktorom. Je však dôležité aj to, aké značky nákladných vozidiel máte, v akom sú stave, a či dokážete zabezpečiť, aby sa vaši vodiči cítili vítaní, v bezpečí a dobre informovaní. A keďže noví vodiči majú tendenciu byť spočiatku v strese, výskum aj skúsenosti preukazujú, že školenie nielen pomáha vychovať bezpečných, pokojných a istých vodičov, ale zároveň zvyšuje aj pravdepodobnosť, že sa budú cítiť lojálne a zostanú v práci,“ hovorí Dieter.

V prípade záujmu si prečítajte viac informácií o podpore a vývoji vodičov alebo sa obráťte na obchodného zástupcu spoločnosti Volvo Trucks.

* Interný prieskum spoločnosti Volvo Trucks z roku 2021 v angličtine, nemčine, francúzštine a švédčine.

Súvisiace články