Trucks

Finále VISTA bolo na dosah!

Kvarteto mechanikov z Volvo Truck Center Zvolen podalo v semifinále celosvetovej súťaže servisných tímov skvelý výkon. V tvrdej konkurencii 22 tímov z 12 krajín regiónu strednej a východnej Európy, ktoré postúpili do semifinále súťaže VISTA 2018, výborne zabojovali reprezentanti zvolenského Volvo Truck Center: vo svojej skupine obsadili 3. miesto! Veľká škoda, že ani takýto výsledok nestačil na finále v Brazílii, pretože postupovali iba prvé dva tímy.
Slovenská výprava VISTA 2018

Aktuálny ročník podujatia Volvo International Service Training Award - VISTA, ktoré tento rok slávi 60. narodeniny, potvrdzuje, že ide o najväčšiu a najprestížnejšiu súťaž zamestnancov servisov na svete. Úvodné kolá na národnej úrovni prebehli už vlani v novembri a zapojilo sa do nich rekordných 19 700 účastníkov (celkovo 5222 tímov) z globálnej siete autorizovaných servisov Volvo Trucks a Volvo Buses. Druhým „sitom" boli regionálne kvalifikácie. Konali sa v januári a februári 2018 opäť vo forme online testov. Z tejto fázy súťaže postúpili už len naozaj veľmi dobre pripravené servisné tímy a tie vyrazili do Švédska na semifinálový „turnaj". Medzi 231 semifinalistami z 95 krajín boli aj dve partie zo Slovenska: No.1 Team Revival z Volvo Truck Center Zvolen v zostave Ján Kružliak, Ladislav Pliška, Marian Kucbel, Mikuláš Fajčík a štvorica Radim Staněk, Miroslav Šimočko, Miroslav Šeďo, Martin Hlávka, čiže tím Vychodňare zo servisu Volvo Truck Center Prešov.

Dejiskom svetového semifinále sa po prvý raz v histórii súťaže VISTA stal Göteborg, sídlo spoločnosti Volvo Trucks. Počas troch týždňov od 9. do 27. apríla 2018 si v priestoroch Volvo Trucks Experience Center svoje odborné vedomosti, profesionálny fortieľ aj tímového ducha postupne preverilo 1100 účastníkov. V dvoj-, troj- alebo štvorčlenných tímoch reprezentovali svoje servisy a súťažili o účasť na júnovom svetovom finále v Brazílii. Ambície postúpiť mali určite všetci, lenže letenky sú rezervované iba pre 40 najlepších tímov.

„Performance is Everything - Výkon na prvom mieste". Motto tohto ročníka deklaruje, že každá práca pre Volvo Trucks a Volvo Buses musí byť prepojená len s prvotriednym výkonom. A tak VISTA nie je dôležitá iba pre servisných zamestnancov Volvo, ale pre celú skupinu Volvo Group. Týmto spôsobom spoločnosť prezentuje, že si veľmi váži náročnú prácu ľudí v jej servisoch po celom svete a že investuje do toho, čo si zákazníci cenia najviac - do prvotriednych služieb. Mimoriadne kvalifikovaní a motivovaní technici v servisoch Volvo Truck Center dokážu diagnostikovať poruchy a opraviť problémy nákladných vozidiel „hneď na prvýkrát", včas a podľa najvyšších kvalitatívnych noriem. Práve vďaka týmto schopnostiam pomáhajú zákazníkom minimalizovať prestoje ich nákladných vozidiel či autobusov.

VISTA je veľmi efektívny spôsob, ako motivovať a inšpirovať zamestnancov servisov k zlepšovaniu zručností a znalostí. Každý, kto sa zúčastní súťaže VISTA, sa naučí niečo nové. Celý koncept je totiž navrhnutý tak, aby vzdelávala a rozvíjala vedomosti i profesionálitu účastníkov. Vďaka súťaži VISTA tisíce ľudí z celého sveta trénujú samých seba, aby boli ešte lepší v tom, čo robia každý deň. Anna Rogbrant, projektová manažérka VISTA, pred štartom semifinále povedala: „Je skvelé vidieť, koľko kolegov zvládlo obe kvalifikačné kolá. Som však hrdá na všetkých, čo sa do súťaže zapojili, pričom zároveň vykonávali svoju dôležitú každodennú prácu v servise."

Dva slovenské tímy mali súperov z regiónu strednej a východnej Európy: z Českej republiky, Maďarska, Rakúska, Chorvátsko, Čiernej Hory, Bosny a Hercegoviny, Macedónska, Rumunska, Bulharska, Slovinska a Srbska. Celkovo 22 družstiev, z nich mnohé v zanietení pre súťaž vymysleli pre svoje tímy aj najrôznejšie mená. Prešovskí „Vychodňare" postúpili z kvalifikácie ako druhý slovenský tím, zvolenská partia „No.1 Team Revival" domáce kolo vyhrala (podobne ako pred dvoma rokmi). Niektorí účastníci na takejto medzinárodnej úrovni debutovali, ale viacerí už absolvovali semifinále v roku 2016. Jedna vec je však istá: všetci členovia tímu museli maximálne spolupracovať, maximálne sa koncentrovať, zostať pokojní aj pod stresom a - podať ten najlepší výkon! Čakalo ich pol tucta náročných testov z rôznych oblastí, pričom na každý mali 30 minút. Šesť pracovísk  dôkladne preverilo ich praktické zručnosti aj teoretické vedomosti.

Ako to dopadlo? Na výsledky bolo treba počkať až do záverečného gala-večera, kde najprv udelili ocenenie VISTA Spirit Award pre družstvo s najvýraznejším tímovým duchom. Nuž a potom, keď napätie medzi účastníkmi vrcholilo, z pódia zazneli dve mená postupujúcich tímov. Potlesk a spontánne nadšenie si užili víťazné tímy zo Srbska - na 1. mieste a Rakúska, ktoré postúpili do svetového finále z 2. miesta. Tesne za nimi - na 3. mieste - skončili chlapi z Volvo Truck Center Zvolen. Postup im unikol o vlások, každopádne však dosiahli naozaj krásny výsledok. Prešovský tím skončil v druhej desiatke regionálnej semifinálovej skupiny.

Účinkovanie slovenských družstiev v prestížnej súťaži technikov zhrnul Martin Kostyál, VISTA country líder: „Chcem vyzdvihnúť hlavne entuziazmus, ochotu a obetavosť oboch tímov. Počas prípravy v národných kolách neváhali riešiť úlohy aj vo svojom voľnom čase doma alebo zostať dlhšie v práci po „šichte", aby sa popasovali s náročnými súťažnými témami. V samotnom semifinále si až do konca verili a na jednotlivých stanovištiach zanechali pozitívny dojem. Gratulujem k ich umiestneniu (napriek tomu, že im o „chlp" ušla čerešnička na torte) a ďakujem za skvelé reprezentovanie nášho trhu na tomto svetovom podujatí."