Trucks

VISTA – najväčšia svetová súťaž pre technikov

Minulý týždeň sa v meste Curitiba v Brazílii konalo posledné kolo najväčšej svetovej súťaže zručností pre automobilových technikov. Aktuálneho ročníka súťaže Volvo International Training Training (VISTA) sa zúčastnilo 19 700 účastníkov zo servisných sietí Volvo Trucks a Volvo Buses. Po vzrušujúcom finálovom kole, kde súťažilo 40 najlepších tímov, sa víťazom stal tím VIIES RATAS z Estónska.
Finále Vista sa zúčastnilo 40 najlepších tímov

„ Kvalifikovaní a motivovaní servisní technici sú kľúčom k úspechu našich servisov u zákazníkov. To je dôvod, prečo tak intenzívne investujeme do nepretržitého vzdelávania a rozvoja kompetencií našich zamestnancov. VISTA je špičkou ľadovca, kde všetci naši servisní zamestnanci každý druhý rok majú možnosť otestovať sa a preukázať svoje vedomosti v konkurencii z celého sveta. Súťaž kladie dôraz na každodenné pracovné zručnosti a kľúčovú technickú špičkovú kompetenciu, podporuje spoluprácu a podporuje povedomie o značke, "hovorí prezident Volvo Trucks Claes Nilsson.

Historicky prvá súťaž VISTA bola usporiadaná v roku 1957. Odvtedy sa povolanie mechanikov zmenilo  na automobilového technika, počítač sa stal dôležitým nástrojom v dielni a profesia prešla zásadnou zmenou od základov. Moderné nákladné vozidlá sú technicky veľmi pokročilé stroje, ktoré vyžadujú oveľa komplexnejší a širší typ odborných znalostí ako kedysi. Dnes musia byť technici schopní zvládnuť mechanickú aj počítačovú prácu. Zároveň musia zabezpečiť neustále rastúce požiadavky zákazníkov na nepretržitú prevádzku vozidiel.

„ Zákazníci očakávajú, že budú mať vozidlo vždy pripravené na prácu, čo v praxi znamená, že technici musia vykonávať vysoko pokročilú a dobre plánovanú údržbu, musia prípadný problém identifikovať, zanalyzovať a opraviť v čo najkratšom čase. Nie je prijateľné, aby zákazník čakal dlho na opravu alebo na správny náhradný diel , alebo že sa práca nevykoná v termíne kedy je vozidlo objednané na servis," vysvetľuje Martin Merrick, SVP Retail Development Manager

Nosnou témou  tohtoročnej súťaže  VISTA je:  "Výkon je všetko"  Je perfektným popisom toho, o čom to všetko v našich servisných dielňach je.

„ Presne tak to je - našim cieľom je mať najlepších servisných technikov na svete, ktorí obsluhujú vozidlá našich zákazníkov. Prostredníctvom súťaže VISTA sa snažíme upriamovať pozornosť a odmeňovať dôležitú prácu, ktorú vykonávajú naši zamestnanci každý deň a súčasne prilákať nové talenty pre toto zaujímavé a rozmanité povolanie, ktoré má veľkú budúcnosť, "hovorí Anna Rogbrant, projekt VISTA manažér.

Základné  informácie o súťaži  VISTA:

  • Úplný názov Volvo International Service Training Awards.
  • Súťaž zručnosti určená pre zamestnancov servisov spoločnosti Volvo Trucks
    a Volvo Buses na celom svete.
  • Koná sa každý druhý rok už od roku 1957.
  • Aktuálneho ročníka sa zúčastnilo celkovo 19700 zamestnancov
  • 240 štvorčlenných tímov sa kvalifikovalo na semifinále v Göteborgu.
  • 40 tímov postúpilo do svetového finále v Curitibe.
  • Tohtoročným víťazom sa stal tím VIIES RATAS z Estónska.

Členovia víťazného tímu:
Meelis Šmeiman 
Madis Reinpõld 
Maksim Golenkov 
Lauri Raamat 
Maksim Toots

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení

Link to VISTA web site