Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje v priebehu troch týždňov druhý model elektrického nákladného vozidla

Len tri týždne po odhalení prvého kompletne elektrického nákladného vozidla Volvo FL Electric rozširuje spoločnosť Volvo Trucks svoj produktový rad o ďalšie elektrické nákladné vozidlo. Vozidlo Volvo FE Electric je navrhnuté pre mestskú distribúciu ťažších nákladov a na použitie pri preprave komunálneho odpadu s celkovou hmotnosťou vozidla až 27 ton. Predávať sa v Európe začne v roku 2019.
Vozidlo Volvo FE Electric je navrhnuté pre dopravu ťažších nákladov

„Predstavením vozidla Volvo FE Electric máme k dispozícií kompletný rad elektricky poháňaných nákladných vozidiel na prevádzku v meste a podnikáme ďalší strategický krok v oblasti vývoja našej kompletnej ponuky elektrických prepravných riešení. Otvára to dvere novým formám spolupráce s mestami, ktorých cieľom je zlepšiť kvalitu ovzdušia, znížiť dopravný hluk a znížiť preplnenie ciest počas najväčších dopravných špičiek, pretože komerčnú prevádzku je takto možné vykonávať potichu a bez výfukových emisií v skorých ranných alebo neskorých večerných hodinách," uvádza Claes Nilsson, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Prvé vozidlo na zber odpadu Volvo FE Electric s nadstavbou vyvinutou v spolupráci s najväčším európskym výrobcom nadstavieb, spoločnosťou Faun, začne svoju prevádzku v druhom najväčšom nemeckom meste Hamburg začiatkom roka 2019.

„Hamburg, ktorý bol v roku 2011 vyhlásený za Európske hlavné zelené mesto v EÚ, má za sebou dlhú a úspešnú cestu so širokospektrálnym záberom na podporu zeleného a udržateľného rozvoja urbanizácie. Platí to aj v oblasti dopravy, v rámci ktorej sa už v sieti mestskej hromadnej dopravy využívajú elektrické autobusy spoločnosti Volvo. Vďaka ambíciám a skúsenostiam z tohto odvážneho činu je pre nás mesto Hamburg veľmi zaujímavým partnerom," hovorí Jonas Odermalm, viceprezident produktovej línie pre vozidlá Volvo FL a Volvo FE v spoločnosti Volvo Trucks.

Prof. Dr. Rüdiger Siechau, generálny riaditeľ spoločnosti Stadtreinigung Hamburg, vidí v elektrických nákladných vozidlách pre mesto veľký potenciál a výhody pre životné prostredie.

„V súčasnosti vypúšťa každé z našich 300 bežných vozidiel na zber odpadu každý rok približne 31 300 kg oxidu uhličitého. Elektricky poháňané vozidlo na zber odpadu s batériou, ktorá vydrží počas celej osem až desaťhodinovej zmeny, je technologický prelom. Ďalšou výhodou je fakt, že spoločnosť Stadtreinigung Hamburg vyrába elektrinu, ktorú je možné použiť na nabitie batérií."

Nové vozidlo Volvo FE Electric sa bude ponúkať v niekoľkých variantoch pre rôzne druhy prepravných úloh. Napríklad, kabína s nízkym vstupom Volvo uľahčuje nastupovanie do kabíny a vystupovanie z nej a poskytuje vodičovi výhľad umožňujúci kontrolu nad okolitou premávkou. Výsledkom nízkej úrovne hluku a prevádzky bez vibrácií je vylepšené pracovné prostredie. Kapacitu batérie je možné optimalizovať tak, aby vyhovovala individuálnym potrebám. K nabíjaniu dochádza buď prostredníctvom bežnej rozvodnej siete alebo rýchlonabíjacích staníc.

„Naše holistické riešenia elektrifikovanej dopravy sú navrhnuté tak, aby vyhovovali špecifickým potrebám každého zákazníka a každého mesta. Okrem vozidiel budeme prostredníctvom našej siete predajcov a servisných centier v rámci celej Európy ponúkať všetko od analýzy trasy po služby a financovanie. Udržiavame taktiež partnerstvá s dodávateľmi nabíjacích staníc," dodáva Jonas Odermalm.

Údaje o elektricky poháňaných nákladných vozidlách spoločnosti Volvo Trucks

Volvo FE Electric

  • Kompletne elektricky poháňané nákladné vozidlo na rozvoz tovaru, zber komunálneho odpadu a iné použitie v mestskom prostredí, celková hmotnosť vozidla 27 ton.
  • Hnacia línia: Dva elektrické motory s maximálnym výkonom 370 kW (260 kW trvalého výkonu) s dvojstupňovou prevodovkou Volvo. Max. krútiaci moment elektromotorov 850 Nm. Max. krútiaci moment zadnej nápravy 28 kNm.
  • Uskladnenie energie: Lítium-iónové batérie, 200-300 kWh.
  • Dojazd: Až 200 km.
  • Nabíjanie: K dispozícii sú dva odlišné systémy nabíjania. CCS2: Maximálny výkon nabíjania 150 kW DC. Nabíjanie s nízkym napätím: Maximálny výkon nabíjania 22 kW AC.
  • Čas nabíjania: Z prázdnych na plne nabité batérie (300 kWh): CCS2 150 kW približne 1,5 hodiny, nabíjanie s nízkym napätím približne 10 hodín.

Volvo FL Electric

  • Kompletne elektricky poháňané nákladné vozidlo na rozvoz tovaru,zber komunálneho odpadu a iné použitie v mestskom prostredí, celková hmotnosť vozidla 16 ton.
  • Hnacia línia: Elektrický motor s maximálnym výkonom 185 kW (130 kW trvalého výkonu) s dvojstupňovou prevodovkou Volvo. Max. krútiaci moment elektromotora 425 Nm. Max. krútiaci moment zadnej nápravy 16 kNm.
  • Uskladnenie energie: Lítium-iónové batérie, celkovo 100-300 kWh.
  • Dojazd: Až 300 km.
  • Nabíjanie: K dispozícii sú dva odlišné systémy nabíjania. CCS2: Maximálny výkon nabíjania 150 kW DC. Nabíjanie s nízkym napätím: Maximálny výkon nabíjania 22 kW AC.
  • Čas nabíjania: Z prázdnych na plne nabité batérie: rýchle nabíjanie 1-2 hodiny (nabíjanie DC), nočné nabíjanie až 10 hodín (nabíjanie AC) s maximálnou kapacitou batérie 300 kWh.

Viac informácií o systéme elektromobility si prečítate na stránke:
http://www.volvotrucks.com/electromobility

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení

Gallery