Trucks

Nové riešenie bezpečnosti od spoločnosti Volvo Trucks pomáha vodičom udržiavať bezpečnú vzdialenosť medzi vozidlami

Spoločnosť Volvo Trucks zaviedla novú bezpečnostnú funkciu Varovanie o bezpečnej vzdialenosti (Distant Alert), ktorá vodičom nákladných vozidiel uľahčuje udržiavať bezpečnejšiu vzdialenosť od vozidla pred nimi a predchádzať kritickým situáciám. Nehody, keď jedno vozidlo narazí do zadnej časti iného vozidla, predstavujú v súčasnosti približne 20% všetkých vážnych kolízií s účasťou nákladných vozidiel.
Nové riešenie bezpečnosti od spoločnosti Volvo Trucks
Nehody, keď jedno vozidlo narazí do zadnej časti iného vozidla, predstavujú v súčasnosti približne 20 % všetkých vážnych kolízií s účasťou nákladných vozidiel. Nová bezpečnostná funkcia spoločnosti Volvo Trucks Varovanie o bezpečnej vzialenosti (Distance Alert) uľahčuje vodičom udržiavať bezpečnejšiu vzdialenosť od vozidla pred nimi.

„Často sú takéto nehody spôsobené nepozornosťou a príliš krátkou vzdialenosťou od vozidla vpredu. Výstraha o bezpečnej vzdialenosti varuje vodiča červeným svetlom na čelnom skle, akonáhle sa nákladné vozidlo priblíži k vozidlu pred ním, a vo väčšine prípadov je tak možné zabrániť zrážke,“ hovorí Carl Johan Almqvist, riaditeľ oddelenia bezpečnosti premávky a produktov spoločnosti Volvo Trucks.

Funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti (Distance Alert) je súčasťou najnovšej verzie systému podpory vodičov od spoločnosti Volvo Trucks, Systému Varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením, ktorá je navrhnutá, aby pomáhala vodičom predchádzať nehodám v niekoľkých fázach. Pokiaľ funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti nemá zamýšľaný účinok, vodiča varuje blikajúce svetlo a zvukový alarm. Nakoniec sa aktivuje pokročilý systém núdzového brzdenia. To všetko sa odohrá v priebehu niekoľkých sekúnd.

Nová funkcia je určená pre použitie na hlavných cestách mimo miest a zapne sa pri rýchlosti nad 60 km/h, pokiaľ sa nepoužíva adaptívny tempomat. Podobne ako ostatné funkcie Systému varovania pred nárazom, aj funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti (Distance Alert) využíva kombináciu kamerovej a radarovej technológie pre výpočet vzdialenosti a identifikáciu objektov na ceste.

„Neustálym zlepšovaním systémov aktívnej bezpečnosti v našich nákladných vozidlách ponúkame vodičom lepšie spôsoby, akými znížiť riziká, ktorým sú vystavení oni a ostatní účastníci cestnej premávky. Funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti je jedným z mnohých príkladov toho, ako môže technológia pomôcť dobrým vodičom byť ešte lepšími.“

„Pre dopravné spoločnosti má investícia do bezpečnosti zmysel nielen pre ochrany ľudí, ale aj úsporu peňazí. Nižšie náklady na poistenie a opravy a menej neplánovaných prestojov predstavujú len niektoré z argumentov. Okrem toho, bezpečný štýl jazdy všeobecne zaisťuje úsporu paliva. Kombinácia dobre vyškolených vodičov, ktorým záleží na bezpečnosti, a bezpečnejších nákladných vozidiel prináša prospech každému,“ hovorí Carl Johan Almqvist.

Fakty

  • Funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti (Distance Alert) je k dispozícii pre vozidlá Volvo FH, FH16, FM a FMX vyrobené od 23. týždňa 2018. Vozidlá musia byť tiež vybavené Systémom varovania pred nárazom od spoločnosti Volvo Trucks.
  • Funkcia Varovanie o bezpečnej vzdialenosti je navrhnutá tak, aby uľahčila vodičom nákladných vozidiel udržiavať bezpečnejšiu vzdialenosť od vozidla vpredu.
  • Pokiaľ systém zistí, že vozidlá majú menšiu vzdialenosť, ako je zvolený časový odstup 1,5 až 3,5 sekundy, rozsvieti sa na čelnom skle červené svetlo. Ak vodič nespomalí, aktivuje sa Systém varovania pred nárazom, ktorý eliminuje zvukové a vizuálne signály s rastúcou intenzitou. Následne sa aktivuje pokročilý systém núdzovej brzdy.
  • Systém varovania pred nárazom s funkciou núdzového brzdenia spoločnosti Volvo Trucks je dostupný pre modely Volvo FH, FH16, FM, FMX, FE a FL.

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR, spoločnosť Volvo Trucks
Tel.: +421 2 32 66 24 24 
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com

Prepojenie na film
Prepojenie na obrázky vo vysokom rozlíšení
Prepojenie na PDF

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 100 predajcov a dielní vo viac ako 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 15 krajinách po celom svete. V roku 2018 bolo na celom svete dodaných viac ako 127 000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou spoločnosti Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalite, bezpečnosti a starostlivosti o životné prostredie.