Trucks

Pripútajte sa – Volvo inovácia, ktorá zachránila viac ako milión ľudských životov

Pred 60 rokmi sa svet stal oveľa bezpečnejším vďaka zavedeniu Volvo inovácie - trojbodového bezpečnostného pásu – a spoločnosť Volvo Trucks pokračuje vo vývoji nových riešení pre zvýšenie bezpečnosti v premávke, či už v súčasnosti alebo v budúcnosti.
Pripútajte sa - Volvo inovácia, ktorá zachránila viac ako milión ľudských životov

Inovácia chrániaca život – no nie vždy používaná

Keď bol trojbodový bezpečnostný pás predstavený po prvýkrát, netvoril ešte štandardnú výbavu vozidiel. V priebehu rokov sa mnohí k inováciám stavali skepticky a dokonca si mysleli, že je bezpečnejšie riadiť bez neho!
"Počul som veľa dôvodov, prečo nepoužívať bezpečnostné pásy – napríklad, že aktivovaný airbag poskytuje dostatočnú ochranu, alebo pripútanie trvá príliš dlho, či tvrdenie, že samotný bezpečnostný pás sa môže stať smrteľnou pascou, ak náraz spôsobí požiar. No žiaden z týchto argumentov nie je dôvodom, prečo nepoužívať bezpečnostný pás", hovorí Carl Johan Almqvist, senior poradca pre bezpečnosť dopravy v spoločnosti Volvo Trucks.

Pripútanie sa znižuje riziko úmrtia až o 50 %

Bezpečnostný pás funguje tak, že drží cestujúceho pripútaného na svojom mieste a v prípade kolízie rozloží energiu rovnomerne po celom pohybujúcom sa ľudskom tele. Doteraz sa odhaduje, že prispel k záchrane viac ako jedného milióna ľudských životov od jeho zavedenia. Podľa organizácie WHO, používanie bezpečnostného pásu v skutočnosti znižuje riziko úmrtia vodičov a cestujúcich na predných sedadlách o 45-50%*.
Nájde sa veľmi veľa vodičov a cestujúcich, ktorí ho stále nepoužívajú. Správa o bezpečnosti spoločnosti Volvo Trucks z roku 2017 ukázala, že polovica vodičov nákladných vozidiel usmrtených pri dopravných nehodách by prežila, keby boli pripútaní bezpečnostným pásom.

"Bezpečnosť nezvyšujú len samotné bezpečnostné pásy – je to optimálne fungovanie aj iných bezpečnostných systémov. Airbag, núdzová brzda a prvky kabíny spolu zabezpečujú ochranu", hovorí Carl Johan.

A tiež tvrdí, že existuje jednoduchý prvý krok, ako zvýšiť svoju bezpečnosť počas jazdy:
"Pripútajte sa! Trvá to len dve sekundy – a tieto dve sekundy stoja za to, aby ste poskytli bezpečnosť nielen sebe, ale aj iným. Je to jedno z najlepších bezpečnostných opatrení, ktoré môžete prijať".

Viac informácií o Volvo Trucks aktivitách v oblasti dopravnej bezpečnosti.

*V zmysle správy Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), publikovanej v roku 2018

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR, spoločnosť Volvo Trucks
Tel.: +421 2 32 66 24 24 
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com

 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 100 predajcov a dielní vo viac ako 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 15 krajinách po celom svete. V roku 2018 bolo na celom svete dodaných viac ako 127 000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou spoločnosti Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalite, bezpečnosti a starostlivosti o životné prostredie.