Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu nákladných vozidiel Volvo FH – navrhnuté s ohľadom na potreby vodiča

Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu nákladných vozidiel Volvo FH, ktorá sa môže pochváliť prepracovanou kabínou, inovatívnymi bezpečnostnými prvkami a pracovným prostredím zameraným na vodiča. Hlavným cieľom dizajnu Volvo FH je priniesť vodičovi produktívnejší, bezpečnejší a pohodlnejší život na cestách.
08A3977 FH 4x2, ťahač, pre diaľkovú prepravu na ceste
Vďaka rôznym konfiguráciám pohonu a podvozku môže byť nové Volvo FH prispôsobené tak, aby vyhovovalo širokému spektru použití a umožňovalo významné úspory paliva a emisií CO2.


„Modelový rad Volvo FH je medzi vodičmi nákladných vozidiel obľúbený už mnoho rokov, najmä medzi tými, ktorí trávia veľkú časť svojho života na cestách,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks. „Vozidlo Volvo FH je dôkazom nášho pretrvávajúceho úsilia navrhovať nákladné vozidlá a poskytovať služby, ktoré môžu vodičom pomôcť vykonávať prvotriednu prácu.“

Zameranie na vodiča pomáha prilákať skúsených profesionálov
Kvalifikovaní vodiči sú pre dopravcu dôležití, pretože majú významný vplyv na výsledky v oblasti produktivity, efektívnosti a služieb. „Dobrý vodič môže výrazne prispieť k ziskovosti našich zákazníkov,“ pokračuje Roger Alm. „A všade na svete pozorujeme chronický nedostatok kvalifikovaných vodičov. Tým, že sme uviedli na trh novú generáciu vozidiel Volvo FH, ktorá kladie dôraz na produktivitu a pohodlie vodiča, sme urobili dôležitý krok vpred a pomôžeme našim zákazníkom prilákať a udržať si tých najlepších vodičov.“

Interiér ponúka vodičom prvotriedne pracovné prostredie
Pozornosť zameraná na vodičov sa najviac premietla do vylepšeného pracovného prostredia v kabíne. Pracovný priestor sa sústreďuje okolo modernizovaného prístrojového panela, ktorý má plne digitálny 12-palcový displej s vysokým rozlíšením, pevný držiak na pohár a otvorený úložný priestor s pohybovým senzorom pre osvetlenie. Prístrojový panel umožňuje vodičovi vybrať si zo štyroch rôznych nastavení obrazovky, v závislosti od aktuálnej situácie a od informácií, ktoré uprednostňuje.

Voliteľný 9-palcový bočný displej zobrazuje informačný a zábavný systém, pomoc pri navigácii, dopravné informácie a výstupy z kamier. Tento ľahko dostupný displej pomáha vodičovi komunikovať rôznymi spôsobmi: pomocou intuitívne umiestnených tlačidiel na volante, hlasovým ovládaním alebo priamo prostredníctvom dotykového displeja a jeho ovládacieho panela.

„Jednoduchý prístup k rôznym informáciám zvyšuje schopnosť vodiča pracovať efektívnejšie, bezpečnejšie a pohodlnejšie,“ uvádza Carin Larssonová, hlavná dizajnérka užívateľskej skúsenosti a interakcie človek-stroj v spoločnosti Volvo Trucks. „Zobrazovanie informácií sa vďaka novým displejom výrazne zlepšilo. Náročnejšia obsluha sa teraz sústreďuje na bočný displej, ktorý sa nachádza v dosahu sedadla vodiča. Dochádza tak k minimálnej strate koncentrácle, pretože kľúčové informácie o jazde sa zobrazujú zreteľne na jednoducho ovládanom a viditeľnom displeji.“

Prístrojový panel aj bočný displej fungujú v mnohých jazykoch.

S novou užšou, ergonomicky navrhnutou radiacou pákou I-Shift je pohyb v kabíne jednoduchší ako kedykoľvek predtým. Vodiči, ktorí požadujú oveľa vyššiu kapacitu batérie, ocenia inteligentný systém s dvoma batériami, Ten zaisťuje, že rezerva energie na naštartovanie motora bude vždy k dispozícii. Taktiež si môžete vybrať zo širokej ponuky nových materiálov a farieb pre doladenie interiéru.

Sofistikovaný dizajn a inteligentné technológie
Výrazný vzhľad exteriéru sa vyznačuje charakteristickými svetlometmi v tvare písmena “V“, ktoré sú prepojené s bočnými líniami dverí kabíny. Smerové svetlá boli tiež presunuté na dvere, čo prinieslo vozidlu nielen vylepšenú aerodynamiku, ale i sebaistejší vzhľad. Panel stieračov má jednoduchšie línie a je menší, zatiaľ čo vďaka väčšiemu znaku Volvo na prednej maske je model FH ľahko rozpoznateľný aj z diaľky.

„Nová generácia Volvo FH kombinuje najúspešnejšie prvky z predchádzajúcej série FH s inteligentnými technológiami a funkčným dizajnom zameraným na človeka,“ pokračuje Carin Larssonová. „Výsledkom je inteligentné a sofistikované nákladné vozidlo, ktoré pomáha vodičovi podávať vynikajúci výkon za každých podmienok.“

Adaptívne diaľkové svetlá
Volvo FH je vybavené adaptívnymi diaľkovými svetlami. Tento systém zvyšuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky tým, že automaticky deaktivuje vybrané segmenty diaľkových svetiel LED, keď sa vozidlo priblíži k protiidúcim vozidlám alebo k vozidlu idúcemu pred ním. Diaľkové svetlá sa prispôsobia, keď kamera a radar zosnímajú iné vozidlá, alebo keď kamera zistí zmeny intenzity svetla v okolí nákladného vozidla.

Medzi ďalšie prvky zvyšujúce bezpečnosť modelu Volvo FH patrí tempomat na jazdu z kopca, ktorý nastavuje maximálnu rýchlosť, aby pomohol predchádzať nechcenému zrýchľovaniu pri jazde z kopca, a vylepšený systém adaptívneho tempomatu (ACC) pracujúci vo všetkých rýchlostiach až do úplného zastavenia.

Štandardná výbava vozidla aktuálne zahŕňa Elektronický brzdný systém (EBS), ktorý je nevyhnutným predpokladom bezpečnostných prvkov, ako napríklad varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením a elektronická regulácia stability. Voliteľné je aj dynamické riadenie Volvo s bezpečnostnými systémami asistent jazdy v jazdnom pruhu a asistent stability.

Bezpečnosť Volvo FH zvyšuje aj Systém rozpoznávania dopravných značiek, ktorý dokáže detegovať dopravné značky, ako sú rýchlostné limity, zákazy predbiehania a typy ciest.

Výhľad je možné vylepšiť pridaním rohovej kamery na strane spolujazdca, ktorá na bočnom displeji prináša doplnkový pohľad na bočnú stranu vozidla.

Nižšia spotreba paliva a vyššia produktivita
Použitím rôznych konfigurácií pohonu a podvozku môže byť Volvo FH prispôsobené tak, aby vyhovovalo širokému spektru uplatnenia a prinášalo významné úspory paliva a emisií CO₂. Napríklad, Volvo FH pre diaľkovú prepravu kombinuje technológiu I-Save s novým motorom D13TC Euro 6 s balíkom funkcií pre dosiahnutie možnej úspory paliva až 7 %*.
Vylepšené sú aj motory spĺňajúce normy Euro 3 a 5 s funkciami, ako je Asistent krútiaceho momentu Volvo.

Na mnohých trhoch je Volvo FH v ponuke s motorom na plynový pohon certifikovaný podľa normy Euro 6, ktorý ponúka hospodárnosť a výkon na rovnakej úrovni ako ekvivalentné nákladné vozidlá Volvo s naftovým motorom, ale s oveľa nižším dopadom na klímu. Plynový motor môže poháňať bioplyn, ktorý znižuje emisie CO₂ až o 100 %, alebo zemný plyn, ktorý znižuje emisie CO₂ až o 20 % v porovnaní s ekvivalentnými nákladnými vozidlami Volvo s naftovým motorom. To sa vzťahuje na emisie z vozidiel, ktoré vznikajú počas používania, známe ako „od nádrže po kolesá“.

Volvo FH disponuje prevodovkou I-Shift Dual Clutch, čím je radenie prevodových stupňov bez prerušenia dodávky výkonu. Dvojspojková prevodovka je veľkým prínosom počas náročných operácií, napríklad pri preprave tekutého materiálu, pretože minimalizuje pohyb nákladu počas radenia.

Produktivita, ďalší dôležitý faktor pre zákazníkov, je optimalizovaná možnosťou väčšieho zaťaženia prednej nápravy Volvo FH, a aj vďaka vlečeným a tlačeným nápravám s väčším rozsahom riadenia prispievajúcimi k nižšiemu opotrebeniu pneumatík a lepšej manévrovateľnosti. Nákladné vozidlo so zdvíhaním tandemovej nápravy umožňuje odpojenie a zdvihnutie zadnej nápravy, keď nie je nákladné vozidlo naložené, čím sa spotreba paliva znižuje.

Nová servisná zmluva pomáha zákazníkom zlepšiť peňažný tok
Rýchly rozvoj prepojených služieb prináša dopravcom úplne nové možnosti, ako predĺžiť prevádzkyschopnosť vozidla a optimalizovať jeho využitie.

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje zmluvu Volvo Flexi Gold, ktorá ponúka rovnaké krytie ako zmluva Volvo Gold za rovnakú, predvídateľnú cenu, ale s oveľa väčšou flexibilitou k meniacim sa obchodným potrebám. Mesačné poplatky sa môžu líšiť vďaka flexibilnému 40 % rozpätiu pri odhadovanom ročnom počte najazdených kilometrov. To prinesie dopravcom možnosť prispôsobiť svoju prevádzku sezónnym zmenám a kolísavému dopytu.

„Mnoho prepravných spoločností vyjadruje potrebu väčšej flexibility, pokiaľ ide o servisné zmluvy. Teraz máme technológiu, ktorá nám umožňuje ponúkať takéto dynamické a moderné riešenia,“ hovorí Thomas Niemeijer, manažér pre rozvoj podnikania, oddelenie servisných zmlúv v spoločnosti Volvo Trucks.

Fakty - Volvo FH

• Kabíny: Nízka spacia kabína, spacia kabína, kabína Globetrotter, Globetrotter XL a Globetrotter XXL. Balíky vybavenia exteriéru a interiéru pre individuálny dizajn.
• Motory: V ponuke sú naftové motory s rôznymi emisnými normami. Volvo FH je na vybraných trhoch dodávané s plynovým motorom vyhovujúci norme Euro 6, krok D.
• Volvo FH s technológiou I-Save pre motory sĺňajúce normu Euro 6.
• Prevodovky: Prevodovka I-Shift / I-Shift Dual Clutch so softvérovými balíkmi pre rôzne oblasti použitia.


*Úspora paliva bola vyčíslená porovnaním nákladov na motorovú naftu a AdBlue pre motor D13TC Euro 6, krok D s balíkom Palivo pre diaľkovú prepravu (I-Save) oproti motoru D13 eSCR Euro 6, krok D bez balíka Palivo pre diaľkovú prepravu. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako sú zručnosti vodiča, používanie tempomatu, špecifikácia vozidla, zaťaženie vozidla, skutočná topografia, údržba vozidla a poveternostné podmienky.


LINK na film
LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
LINK na uvedenie ďalších produktov na trh. Volvo FH16, FM a FMX

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.