Volvo Trucks uvádza na trh nový model vozidla Volvo FM

Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu Volvo FM, ktorá sa pýši výrazne zdokonaleným prostredím vodiča a inováciami pre vyššiu úroveň pohodlia, bezpečnosti a produktivity. „Nové nákladné vozidlo Volvo FM je priestranné a ponúka mimoriadny výhľad. Je navrhnuté tak, aby bolo dokonalým pracoviskom na kolesách vo všetkých segmentoch,“ uvádza Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.
08A3740 Traktor FM 4x2 s prívesom
Nové ťažké nákladné vozidlo Volvo FM je navrhnuté tak, aby bolo dokonalým pracoviskom na kolesách vo všetkých segmentoch.

„Vodiči zohrávajú v preprave veľmi dôležitú rolu a Volvo Trucks si túto skutočnosť uvedomuje,“ pokračuje Roger Alm. „Nové Volvo FM predstavujeme ako všestranný pracovný nástroj, ktorý rovnako ponúka dokonalé pohodlie a umožňuje našim zákazníkom prilákať a udržať si tých najlepších vodičov.“

Mobilná kancelária vytvorená pre vodiča
„Volvo FM je v našom novom ťažkom modelovom rade všestranným pracantom – je obratné a plní svoj účel: byť priestranné, bezpečné a pohodlné pracovisko pre vodičov,“ hovorí Carina Byströmová, hlavná dizajnérka interiéru spoločnosti Volvo Trucks. „Dosiahli sme veľmi dobrý výhľad vďaka zníženej línie dverí, novým spätným zrkadlám a rohovej kamere na strane spolujazdca.“

Nová kabína má vzpriamené A-stĺpiky, čím sa vnútorný priestor zväčšil až o jeden meter kubický a prúdi do nej viac svetla. Súčasťou sú inteligentné technológie, ktoré podčiarkujú snahu spoločnosti Volvo vytvoriť dokonalú mobilnú kanceláriu pre vodičov.

Interiér vyzdvihuje nový prístrojový panel, ktorý prináša viac úložného priestoru, nové farby a moderné dynamické zobrazenie. Prístrojový panel má 12-palcový ústredný displej s vysokým rozlíšením a zrozumiteľným užívateľským rozhraním. Vodič vidí dôležité informácie a môže si podľa aktuálnej situácie vybrať medzi štyrmi rôznymi nastaveniami obrazovky. Prístrojový panel je pripravený na budúce aktualizácie a konektivitu a je navrhnutý tak, aby zjednodušil interakciu vodiča a minimalizoval stratu jeho koncentrácie.

Nové Volvo FM má voliteľný 9-palcový bočný displej pre informačný a zábavný systém, podporu navigácie, dopravné informácie a výstupy z kamier. Dá sa s ním pracovať viacerými spôsobmi: pomocou intuitívne umiestnených tlačidiel na volante, hlasovým ovládaním alebo priamo prostredníctvom dotykového displeja a jeho ovládacieho panela. Prístrojový panel aj bočný displej fungujú v mnohých jazykoch. Volant s novou možnosťou nastavenia zaisťuje ergonomickejšiu pozíciu pri riadení.

Dômyselnejší obytný priestor s dôrazom na pohodlie
Nová spacia kabína má vyvýšené lôžko a nové úložné priestory, napríklad veľký úložný priestor pod lôžkom a horný zadný úložný priestor s LED panelmi v priehradkách. Presun zo sedadla na posteľ je vďaka novej užšej, ergonomicky navrhnutej radiacej páke I-Shift jednoduchší ako kedykoľvek predtým. Pohodlie v kabíne ďalej zvyšuje zosilnená izolácia, ktorá zabraňuje vnikaniu chladu, tepla a hluku.

Odvážny nový vzhľad exteriéru
Exteriér novej generácie modelu Volvo FM má aerodynamický tvar s výraznými líniami vpredu a jednou elegantnou charakteristickou líniou vedúcou po bočnej strane úplne novej kabíny. Svetlomety v tvare písmena ”V” sú umiestnené s ohľadom na optimálnu aerodynamiku. Väčšie logo na prednej maske a horná pedná mriežka s novým vzorom dodávajú nákladnému vozidlu odvážny a sebaistý vzhľad.

Nové automatizované bezpečnostné funkcie
Okrem vynikajúceho výhľadu z kabíny, zvyšuje bezpečnosť nového Volvo FM aj tempomat na jazdu z kopca s nastavením maximálnej rýchlosti, čím pomáha predchádzať nechcenému zrýchľovaniu pri jazde z kopca, a adaptívny tempomat (ACC), ktorý teraz funguje vo všetkých rýchlostiach až do úplného zastavenia.

Štandardná výbava vozidla aktuálne zahŕňa Elektronický brzdný systém (EBS), ktorý je nevyhnutným predpokladom bezpečnostných prvkov, ako napríklad varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením a elektronická regulácia stability. Voliteľné je aj dynamické riadenie Volvo s bezpečnostnými systémami asistent jazdy v jazdnom pruhu a asistent stability.

Bezpečnosť Volvo FM zvyšuje aj Systém rozpoznávania dopravných značiek, ktorý dokáže detegovať dopravné značky, ako sú rýchlostné limity, zákazy predbiehania a typy ciest.

Výhľad je možné vylepšiť pridaním rohovej kamery na strane spolujazdca, ktorá na bočnom displeji poskytuje doplnkový pohľad na bočnú stranu vozidla.

Úspora paliva a produktivita
Široká ponuka konfigurácií hnacej línie a podvozkov umožuje nové Volvo FM prispôsobiť tak, aby prinášalo vyššiu produktivitu a úspory paliva v širokom rozsahu aplikácií. Väčší rozsah uhlov riadenia ťahanej a tlačenej nápravy prinášajú tomuto nákladnému vozidlu výnimočnú manévrovateľnosť, plne využiteľnú v hustej mestskej premávke.

Na mnohých trhoch je Volvo FM dostupné s hnacou líniou na plynový pohon v súlade s normou Euro 6, ktorá ponúka rovnakú úroveň úspory paliva a výkonu ako ekvivalentné nákladné vozidlá Volvo s naftovým motorom, ale s oveľa menším dopadom na klímu. Plynový motor môže poháňať bioplyn, ktorý znižuje emisie CO₂ až o 100 %, alebo zemný plyn, ktorý redukuje emisie CO₂ až o 20 % v porovnaní s ekvivalentnými nákladnými vozidlami Volvo s naftovým motorom. To sa vzťahuje na emisie z vozidiel, ktoré vznikajú počas používania, známe ako „od nádrže po kolesá“.

Nová servisná zmluva pomáha zákazníkom zlepšiť peňažný tok
Rýchly rozvoj prepojených služieb prináša dopravcom úplne nové možnosti, ako predĺžiť prevádzkyschopnosť vozidla a optimalizovať jeho využitie.

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje zmluvu Volvo Flexi Gold, ktorá ponúka rovnaké krytie ako zmluva Volvo Gold za rovnakú, predvídateľnú cenu, ale s oveľa väčšou flexibilitou k meniacim sa obchodným potrebám. Mesačné poplatky sa môžu líšiť vďaka flexibilnému 40 % rozpätiu pri odhadovanom ročnom počte najazdených kilometrov. To prinesie dopravcom možnosť prispôsobiť svoju prevádzku sezónnym zmenám a kolísavému dopytu.

„Mnoho prepravných spoločností vyjadruje potrebu väčšej flexibility, pokiaľ ide o servisné zmluvy. Teraz máme technológiu, ktorá nám umožňuje ponúkať takéto dynamické a moderné riešenia,“ hovorí Thomas Niemeijer, manažér pre rozvoj podnikania, oddelenie servisných zmlúv v spoločnosti Volvo Trucks.

Fakty - Volvo FM

• Kabíny: Denná kabína, nízka denná kabína, nízka spacia kabína, spacia kabína, kabína Globetrotter, kabína pre posádku. Balíky vybavenia exteriéru a interiéru pre individuálny dizajn.
• Motory: V ponuke sú naftové motory s rôznymi emisnými normami. Volvo FM je na vybraných trhoch dostupné s plynovým motorom v súhade s normou Euro 6 krok D.
• Prevodovky: Prevodovka I-Shift so softvérovým balíkom pre rôzne oblasti použitia.
• Svetlá: Halogénové alebo LED svetlomety.

LINK na film
LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
LINK na ďalšie uvedenia produktov na trh. Volvo FH16, FM a FMX