Trucks

Volvo Trucks s novým Volvo FMX predstavuje budúcnosť svojho vozidla pre stavebníctvo.

Spoločnosť Volvo Trucks uviedla na trh nové Volvo FMX s úplne novou kabínou, vyšším užitočným zaťažením a inovatívnymi bezpečnostnými prvkami. Vďaka zvýšenému zaťaženiu predných náprav až do 20 ton a 38-tonovému podvozku je nové Volvo FMX skonštruované pre tie najťažšie podmienky a najnáročnejšie úlohy.
Nové Volvo FMX

„Naši zákazníci v stavebníctve čelia neustále rastúcim požiadavkám na zlepšenie v oblastiach, ako je udržateľnosť, efektívnosť nákladov, bezpečnosť a produktivita,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks. „Uvedením nového Volvo FMX na trh plníme svoj sľub podporovať týchto zákazníkov vytváraním robustných nákladných vozidiel a inovatívnych služieb, ktoré uľahčia prevádzku a zvýšia jej bezpečnosť a ziskovosť.“

Úplne nová kabína s odolným exteriérom
Nové Volvo FMX je skonštruované na úplne novej platforme a vychádza z mnohoročných a úspešných skúseností spoločnosti Volvo s dodávaním robustných a funkčných stavebných vozidiel.

„Nové Volvo FMX prináša jedinečnú kombináciu obratnosti a dlhej životnosti,“ vysvetľuje Ismail Ovacik, hlavný dizajnér exteriéru vozidla v spoločnosti Volvo Trucks. „Úplne nová kabína má prednú časť s ľahko vymeniteľnými odolnými časťami a ochrannú mriežku nových LED svetlometov v tvare písmena “V”. Aby sme vodičom uľahčili vystupovanie a nastupovanie, navrhli sme nové protišmykové schodíky.“

Dôslednejšie zameranie na vodiča
Nové Volvo FMX prichádza s väčším priestorom v dennej kabíne a úložnou kapacitou až 800 litrov. Vodiči ocenia vynikajúci výhľad vďaka zníženej línii dverí a novým spätným zrkadlám. Ešte lepší výhľad zaručí pridanie kamery na strane spolujazdca s doplnkovým pohľadom na bočnú stranu vozidla.

Interiér sa pýši novým prístojovým panelom s väčším úložným priestorom, novými farbami a moderným palubným displejom. Dynamický 12-palcový displej s vysokým rozlíšením a jednoduchým užívateľským rozhraním možno nastaviť v závislosti od jazdnej situácie, aby vodičovi ponúkal potrebné informácie. Vybrať si možno zo štyroch rôznych nastavení obrazovky. Prístrojový panel je pripravený na ďalšie aktualizácie a konektivitu.

Voliteľný 9-palcový bočný displej zobrazuje informačný a zábavný systém, navigačnú podporu, dopravné informácie a výstupy z kamier. Tento ľahko dostupný displej dovolí vodičovi komunikovať rôznymi spôsobmi: pomocou intuitívne umiestnených tlačidiel na volante, hlasovým ovládaním alebo priamo prostredníctvom dotykového displeja a jeho ovládacieho panela.

Prístrojový panel aj bočný displej fungujú v mnohých jazykoch.

Nové Volvo FMX je tiež vybavené novým panelom ovládania trakcie, čo vodičovi pomáha ľahko a rýchlo zvládnuť potenciálne nebezpečné situácie na ceste aj mimo nej. Vodič môže dosiahnuť vyššiu trakciu jednoduchým zapojením uzávierok diferenciálu, otočením ovládača a súčasným zobrazením stavu trakcie na prístrojovom paneli.

Nový volant s nastavením polohy ponúka vodičovi ergonomickejšiu pozíciu pri riadení.

Obytná časť s väčším úložným priestorom a dôrazom na pohodlie
Nová spacia kabína Volvo FMX prichádza s vylepšenými úložnými možnosťami vrátane veľkého úložného priestoru pod vyvýšeným lôžkom a horného zadného úložného priestoru s LED panelmi v deliacich priehradkach. Pohodlie v kabíne ďalej umocňuje zosilnená izolácia, ktorá pomáha zabrániť vnikaniu chladu, tepla a hluku. Presun zo sedadla na posteľ je vďaka novej užšej, ergonomicky navrhnutej radiacej páke I-Shift ľahší ako kedykoľvek predtým.

Celková hmotnosť súpravy až do 150 ton zvyšuje produktivitu
Nové Volvo FMX je najťažším prírastkom do radu podvozkov Volvo – 38-tonový podvozok s celkovou hmotnosťou súpravy až 150 ton. Modernizované predné vzduchové odpruženie povoľuje zaťaženie prednej nápravy až do 10 ton alebo 20 ton v prípade dvojitých predných náprav. Vozidlá s riadenou vlečenou alebo tlačenou nápravou majú väčší rozsah uhlov riadenia, čoho výsledkom je lepšia ovládateľnosť a menšie opotrebovanie pneumatík. Všetky tieto moderné funkcie prispievajú k vyššej produktivite a ziskovosti v oblasti stavebnej prepravy.

Bezpečnostné prvky, ktoré pomáhajú predchádzať nehodám
Nové Volvo FMX disponuje adaptívnym tempomatom (ACC), ktorý teraz pracuje pri všetkých rýchlostiach až do úplného zastavenia. Bezpečnosť vozidla Volvo FMX zvyšuje aj tempomat na jazdu z kopca, ktorý nastavením maximálnej rýchlosti pomáha zabrániť nechcenému zrýchľovaniu pri jazde z kopca. Štandardná výbava nového nákladného vozidla aktuálne zahŕňa Elektronický brzdný systém (EBS), ktorý je nevyhnutným predpokladom bezpečnostných prvkov, ako napríklad varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením a elektronická regulácia stability. Voliteľnou výbavou je aj dynamické riadenie Volvo s bezpečnostnými systémami asistent jazdy v jazdnom pruhu a asistent stability.

Bezpečnosť nového vozidla Volvo FMX ďalej zvyšuje Systém rozpoznávania dopravných značiek tým, že na prístrojovom paneli zobrazuje dopravné značenie, ako sú rýchlostné limity, zákazy predbiehania a typy ciest.

Pre obzvlášť náročné úlohy, ako je napríklad ťažba, sa Volvo FMX dodáva s voliteľným oceľovým strešným oknom s rukoväťou núdzového východu pre odstránenie celého okna.

Odolná a kompletná ponuka
Konštrukcia nového robustného stavebného vozidla Volvo FMX, ktoré prevezie ťažšie náklady, dokáže ľahšie manévrovať a zaistí bezpečnosť a pohodlie vodiča. Spoločnosť Volvo Trucks tak pomáha dopravcom zvyšovať produktivitu a ziskovosť v stavebníctve.

Nová servisná zmluva pomáha zákazníkom zlepšiť peňažný tok
Rýchly rozvoj prepojených služieb prináša dopravcom úplne nové možnosti, ako predĺžiť prevádzkyschopnosť vozidla a optimalizovať jeho využitie.

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje zmluvu Volvo Flexi Gold, ktorá ponúka rovnaké krytie ako zmluva Volvo Gold za rovnakú, predvídateľnú cenu, ale s oveľa väčšou flexibilitou k meniacim sa obchodným potrebám. Mesačné poplatky sa môžu líšiť vďaka flexibilnému 40 % rozpätiu pri odhadovanom ročnom počte najazdených kilometrov. To prinesie dopravcom možnosť prispôsobiť svoju prevádzku sezónnym zmenám a kolísavému dopytu.

„Mnoho prepravných spoločností vyjadruje potrebu väčšej flexibility, pokiaľ ide o servisné zmluvy. Teraz máme technológiu, ktorá nám umožňuje ponúkať takéto dynamické a moderné riešenia,“ hovorí Thomas Niemeijer, Manažér pre rozvoj podnikania, oddelenie servisných zmlúv v spoločnosti Volvo Trucks.


Fakty - Volvo FMX

• Kabíny: Denná kabína, nízka denná kabína, nízka spacia kabína, spacia kabína, kabína Globetrotter, kabína pre osádku. Balíky vybavenia exteriéru a interiéru pre individuálny dizajn.
• Nový volant s možnosťou nastavenia polohy pre ergonomickejšiu pozíciu pri riadení.
• Motory: V ponuke sú naftové motory s rôznymi emisnými normami.
• Prevodovky: Prevodovky I-Shift a I-Shift s pomalými prevodmi so softvérovými balíkmi pre rôzne oblasti použitia.
• Svetlá: Halogénové alebo LED svetlomety.

 

LINK na film
LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
LINK na uvedenie ďalších produktov na trh. Volvo FH16, FM a FMX


Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.