Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh novú generáciu vysokovýkonných nákladných vozidiel zameraných na vodiča

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje štyri nové nákladné vozidlá výrazne zamerané na prostredie vodiča, bezpečnosť a produktivitu. „Na túto veľkú investíciu orientovanú na budúcnosť sme skutočne hrdí. Chceme byť najlepším obchodným partnerom našich zákazníkov, aby ich konkurencieschopnosť vzrástla ešte viac a aby sme im mohli pomôcť prilákať najlepších vodičov na stále náročnejšom trhu,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks. Štyri ťažké nákladné vozidlá. Volvo FH, FH16, FM a FMX predstavujú asi dve tretiny dodávok spoločnosti Volvo Trucks.
R2A8182 Nový rad ťažkých nákladných vozidiel Volvo Trucks
Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh nové ťažké nákladné vozidlá výrazne zamerané na prostredie vodiča, bezpečnosť a produktivitu.



Očakávaný rastúci dopyt po preprave vytvára na celom svete tlak na dostupnosť kvalifikovaných vodičov. Napríklad v Európe odhady ukazujú, že približne 20 percent všetkých pracovných miest vodičov je neobsadených. S cieľom pomôcť zákazníkom pri nábore a udržaní si najlepších vodičov sa spoločnosť Volvo Trucks výrazne zameriavala na vývoj nových nákladných vozidiel, aby boli bezpečnejšími, hospodárnejšími a atraktívnejšími pracovnými nástrojmi pre kvalifikovaných vodičov.

„Vodiči, ktorí zaobchádzajú so svojimi nákladnými vozidlami bezpečne a efektívne, sú neoceniteľným prínosom pre akúkoľvek dopravnú spoločnosť. Zodpovedné správanie počas jazdy môže pomôcť znížiť emisie CO2 a náklady na palivo, aj pomôcť pri znižovaní rizika nehôd, zranení a neplánovaných prestojov. Naše nové nákladné vozidlá pomôžu vodičom pracovať bezpečnejšie a produktívnejšie a poskytnú našim zákazníkom silnejšie argumenty pri súperení o získanie najlepších vodičov,“ pokračuje Roger Alm.  

Rôzne modely nákladných vozidiel v ponuke spoločnosti Volvo Trucks sú k dispozícii s viacerými modelmi kabín a umožňujú optimalizáciu pre široké spektrum použití. V nákladných vozidlách používaných na veľké vzdialenosti je kabína často druhým domovom vodiča. V nákladných vozidlách používaných regionálne často slúži ako mobilná kancelária, zatiaľ čo v stavebníctve sú nákladné vozidlá robustnými a praktickými pracovnými nástrojmi. Preto boli pri vývoji všetkých nových modelov nákladných vozidiel kľúčovými bodmi záujmu viditeľnosť, pohodlie, ergonómia, hladina hluku, ovládateľnosť a bezpečnosť. Exteriér nákladného vozidla bol tiež vylepšený, aby odrážal vlastnosti nových nákladných vozidiel a vytváral atraktívny celkový dizajn.

Nová kabína, ktorá ponúka viac priestoru a vylepšenú viditeľnosť – Volvo FM a Volvo FMX
Nové Volvo FM a Volvo FMX majú úplne novú kabínu a zároveň mnoho funkcií zobrazenia prístrojov, ktoré sa dajú nájsť u ich väčších ekvivalentov od Volva. Ich vnútorný objem sa zvýšil až o jeden meter kubický, čo poskytuje lepšie pohodlie a viac pracovného priestoru. Viditeľnosť je teraz ešte lepšia vďaka väčším oknám, zníženej línii dverí a novým zrkadlám.

Volant je vybavený funkciou nastavenia vo viacerých smeroch, ktorá umožňuje väčšiu mieru individuálnej úpravy polohy pri jazde. Spodné lôžko v spacej kabíne je umiestnené vyššie ako v minulosti, čím poskytuje vyššie pohodlie a vytvára sa pod ním ďalší úložný priestor. Denná kabína má nový 40-litrový odkladací priestor s vnútorným osvetlením na zadnej stene. Pohodlie v kabíne ďalej zvyšuje zosilnená izolácia, ktorá pomáha zastaviť prenikanie chladu, tepla a hluku, a taktiež klimatizačná jednotka ovládaná snímačmi s uhlíkovým filtrom, ktorá podporuje dobrú kvalitu vzduchu za všetkých podmienok.

Všetky modely vybavené novým rozhraním vodiča
Oblasť vodiča má teraz úplne nové rozhranie pre informácie a komunikáciu, ktorého cieľom je zjednodušiť prehliadanie a správu rôznych funkcií, a tým znížiť stres a rozptýlenie. Prístrojový panel je plne digitálny, s 12-palcovou obrazovkou, ktorá vždy vodičovi uľahčuje výber potrebných informácií. Vodič má na dosah ruky k dispozícii doplnkový 9-palcový bočný displej pre informačný a zábavný systém, navigáciu, dopravné informácie a sledovanie kamier. Funkcie je možné ovládať pomocou tlačidiel na volante, hlasovým ovládaním alebo pomocou dotykovej obrazovky a ovládacieho panela displeja.

Vylepšené bezpečnostné systémy, ktoré pomáhajú predchádzať nehodám
Bezpečnosť sa ďalej zlepšila pomocou funkcií, ako sú adaptívne diaľkové svetlá vo vozidlách Volvo FH a Volvo FH16, čo je riešenie, ktoré spoločnosť Volvo Trucks uviedla ako prvý výrobca nákladných vozidiel. Systém zvyšuje bezpečnosť všetkých účastníkov cestnej premávky tým, že automaticky deaktivuje vybrané segmenty diaľkových svetiel LED, keď sa vozidlo priblíži k protiidúcim vozidlám alebo inému vozidlu zozadu.

Jazde tiež pomáha vylepšený adaptívny tempomat (ACC) pre rýchlosti až do 0 km/h a tempomat na jazdu z kopca, ktorý automaticky aktivuje brzdy kolies, keď sa vyžaduje dodatočná brzdná sila, aby sa udržala konštantná rýchlosť z kopca. Elektronický brzdný systém (EBS), ktorý je nevyhnutným predpokladom bezpečnostných prvkov, ako napríklad varovanie pred nárazom s núdzovým brzdením a elektronická regulácia stability, sa teraz dodáva ako štandardná výbava nového vozidla. Voliteľné je aj dynamické riadenie Volvo s bezpečnostnými systémami asistent jazdy v jazdnom pruhu a asistent stability. Systém rozpoznávania dopravných značiek deteguje dopravné značky, ako sú zákazy predbiehania, typy cesty a obmedzenia rýchlosti, a zobrazuje ich na prístrojovom paneli.

Viditeľnosť je možné ďalej vylepšiť pridaním rohovej kamery na strane spolujazdca, ktorá poskytuje doplnkový pohľad na bočnú stranu vozidla na bočnom displeji.

Hospodárne motory a alternatívne hnacie ústrojenstvá
Životné prostredie aj ekonomika sú pre dopravné spoločnosti dôležitými faktormi. Keďže nebude existovať jediný zdroj energie, ktorý by vyriešil všetky problémy spojené so zmenou klímy a pretože rôzne segmenty dopravy a úlohy budú vyžadovať rôzne riešenia, bude v dohľadnej budúcnosti existovať paralelne niekoľko druhov pohonov.

Na mnohých trhoch sú modely Volvo FH a Volvo FM dostupné s motorom s plynovým pohonom na LNG kompatibilným s normou Euro 6, ktorý ponúka hospodárnosť a výkon na rovnakej úrovni ako ekvivalentné naftové nákladné vozidlá Volvo, ale s oveľa menším dopadom na klímu. Plynový motor môže poháňať buď bioplyn, ktorý znižuje emisie CO2 až o 100 percent, alebo zemný plyn, ktorý redukuje emisie CO2 až o 20 percent v porovnaní s ekvivalentnými nákladnými vozidlami Volvo s naftovým motorom. To sa vzťahuje na emisie z vozidiel, ktoré vznikajú počas používania, známe ako „od nádrže po kolesá“.

Nové Volvo FH si môžete prispôsobiť aj s novým hospodárnym motorom plniacim normu Euro 6, ktorý je súčasťou balíka I-Save umožňujúcim významné úspory paliva a emisií CO2. Napríklad pre diaľkovú prepravu kombinuje nové Volvo FH s technológiou I-Save nový motor D13TC s balíkom funkcií a môže priniesť úspory paliva až o 7 %*. Vylepšené boli aj verzie, ktoré spĺňajú normy Euro 3 a 5 s funkciami, ako je Asistent krútiaceho momentu Volvo.

*Tvrdenie o zlepšenej spotrebe paliva bolo vypočítané porovnaním nákladov na motorovú naftu a AdBlue pre motor D13TC, ktorý spĺňa normu Euro 6, krok D, s balíkom Palivo pre diaľkovú prepravu (I-Save) oproti motoru D13 eSCR, ktorý spĺňa normu Euro 6, krok D, bez balíka Palivo pre diaľkovú prepravu. Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, ako sú skúsenosti vodiča, používanie tempomatu, špecifikácia vozidla, zaťaženie vozidla, skutočná topografia, údržba vozidla a poveternostné podmienky.

ODKAZ na film o modelovej ponuke
ODKAZ na obrázky s vysokým rozlíšením
ODKAZ na ďalšie uvedenia produktov na trh. Volvo FH16, Volvo FM a Volvo FMX

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.