Trucks

Volvo Trucks oslavuje 10. výročie v stavebníctve novým vozidlom Volvo FMX

Spoločnosť Volvo Trucks nedávno zahájila predaj svojho nového vozidla Volvo FMX určeného do náročných podmienok stavebného segmentu. Toto je už tretia verzia modelu Volvo FMX a má úplne novú kabínu, vyššie užitočné zaťaženie a inovatívne bezpečnostné prvky. So zvýšeným zaťažením prednej nápravy až 20 ton a podvozkom o hmotnosti 38 ton je určené splniť aj tie najnáročnejšie úlohy vo veľmi drsnom teréne. Nové Volvo FMX je navrhnuté pre budúce elektrické pohony a je certifikované pre použitie HVO, syntetická nafta – získaná hydrogennáciou rastlinných olejov.
Volvo FMX
Nové Volvo FMX ponúka úplne novú, priestrannú kabínu (1000 l). Vďaka upravenej konštrukcii kabíny, zníženej línii dverí a novým spätným zrkadlám majú vodiči oveľa lepší výhľad z vozidla.

V roku 2010 predstavila spoločnosť Volvo Trucks prvé Volvo FMX - nákladné vozidlo špeciálne vyvinuté pre náročné odvetvie stavebníctva. Od tej doby si vďaka zavedeniu mnohých inovatívnych funkcií vybudovalo reputáciu jedného z najodolnejších vozidiel pre stavebníctvo. Nové Volvo FMX je postavené na úplne novej platforme kabíny, založenej na desaťročných skúsenostiach spoločnosti Volvo Trucks z tohto náročného segmentu.

„Nové Volvo FMX je navrhnuté tak, aby poskytovalo vynikajúcu kombináciu agility a odolnosti. Okrem robustnej konštrukcie poskytuje nová kabína so vzpriamenými stĺpikmi A viac priestoru a lepší výhľad. Nastupovanie a vystupovanie je tiež jednoduchšie, “vysvetľuje Helena Alsiö, viceprezidentka pre vývoj produktových radov Volvo FM a FMX v spoločnosti Volvo Trucks.

Kontrola trakcie s ľahkosťou
S novým vozidlom Volvo FMX možno ľahko prejsť z uzávierky diferenciálu medzi nápravami na plnú uzávierku diferenciálu a späť. Jednoducho otočením nového ovládače riadenia trakcie môže vodič vozidlu naznačiť, aby pred aktiváciou plnej uzávierky diferenciálu automaticky synchronizovalo rýchlosť kolies. Vodič dostane okamžitú spätnú väzbu na displeji prístrojového panelu a môže sledovať uzávierky diferenciálu v reálnom čase.

Presné riadenie bez námahy
Dynamické riadenie Volvo, ktoré bolo predstavené v roku 2013, je patentovanou technickou inováciou, ktorá umožňuje riadiť nákladné vozidlo s minimálnym úsilím. Kombinuje klasický hydraulický posilňovač riadenia s elektronicky riadeným elektromotorom vstavaným do jednotky riadenia.

„Dynamické riadenie Volvo je veľkým úspechom a je ideálne pre vozidlá využívané v stavebníctve. Pri nízkych rýchlostiach vykonáva presné riadenie a bez väčšej námahy a znižuje únavu rúk a ramien vodiča. To znamená vyššiu bezpečnosť a nižšie riziko pracovných úrazov, “hovorí Helena Alsiö.

Celková hmotnosť až 150 ton zvyšuje produktivitu
Nové Volvo FMX predstavuje najťažší prírastok do radu podvozkov Volvo - podvozok s hmotnosťou 38 ton, ktorý umožňuje celkovú hmotnosť súpravy (GCW) až 150 ton. Predné odpruženie bolo naviac modernizované tak, aby zvládlo zaťaženie prednej nápravy až 10 ton alebo 20 ton pri dvojitých predných nápravách vo veľmi obtiažnom teréne. V nákladných vozidlách s hnacou alebo tlačenou nápravou sa zväčšili uhly riadenia, čo viedlo k lepšej manévrovateľnosti a zníženiu opotrebovania pneumatík. Všetky tieto vylepšenia prispievajú k vyššej produktivite a efektivite pri preprave v stavebnom segmente.

Prevodovka I-Shift pre vysoké zaťaženie
Prevodovka Volvo I-Shift určená pre stavebníctvo umožňuje modelu Volvo FMX zvládnuť ťažký a kopcovitý terén s vysokou úrovňou produktivity a pohodlia vodiča. V roku 2016 predstavila spoločnosť Volvo Trucks prevodovku I-Shift s prevodom pre pomalú jazdu cielene vyvinutú pre dosiahnutie výnimočnej trakcie pri rozjazde a pre zvládnutie jazdy veľmi nízkou rýchlosťou. Prevodovka I-Shift s prevodom pre pomalú jazdu umožňuje jazdiť dokonca aj rýchlosťou 0,5–2 km/h a zo státia rozbehne aj súpravu s nákladom o hmotnosti 325 ton. Medzi sériovo vyrábanými nákladnými vozidlami s automatickou prevodovkou sa jedná o jedinečnú schopnosť.

Vyššia bezpečnosť
Nová kabína nového Volvo FMX prichádza s mnohými vylepšeniami vo výhľade vodiča, vrátane väčších okien, zníženej línie dverí a nových spätných zrkadiel. Výhľad možno ďalej vylepšiť pridaním rohovej kamery pre spolujazdca, ktorá na 9-palcovom bočnom displeji poskytuje extra výhľad aj po strane vozidla.

Bočný displej možno použiť k sledovaniu až ôsmich kamier, z ktorých štyri poskytujú vodičovi zobrazenie súčasne, a vodič tak má prehľad nielen o vozidle, ale aj o jeho najbližšom okolí.

Medzi ďalšie funkcie zvyšujúce bezpečnosť patrí tempomat pre jazdu z kopca, ktorý nastavuje maximálnu rýchlosť, aby sa zabránilo nežiadúcemu zrýchleniu pri jazde z kopca.

Elektronicky riadený brzdový systém (EBS), ktorý je predpokladom varovania pred zrážkou s funkciou núdzového brzdenia a elektronickým stabilizačným systémom, je teraz štandardom nového modelu Volvo FMX. Na prianie je k dispozícii Dynamické riadenie Volvo s podporou jazdy v jazdnom pruhu.

Nový systém rozpoznávania dopravných značiek zobrazuje na digitálnom displeji dopravné obmedzenia akými sú: rýchlostné limity od 10 – 100km/h, zákazy predchádzania nákladných vozidiel a začiatok a koniec diaľnice. Pre vodičov slúži ako informatívny systém, ktorý napomáha ku zvýšeniu bezpečnosti a zníženiu nehodovosti a priestupkov.

Pre veľmi náročné práce napr. ťažba, ponúka Volvo FMX voliteľný oceľový strešný kryt s rukoväťou núdzového východu, ktorá odstraňuje celý poklop.

Odkaz na video vysvetľujúce všetky nové prvky v novom vozidle Volvo FMX. 

Odkaz na fotografie vo vysokom rozlíšení. 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.