Trucks

Volvo Trucks spúšťa zákaznícke testy plne elektrických nákladných vozidiel pre stavebníctvo

Tento rok v októbri spustí spoločnosť Volvo Trucks ostré testovanie plne elektrického prepravného riešenia pre stavebníctvo. Zákazníkovi, spoločnosti Swerock, odovzdá dve ťažké nákladné vozidlá, aby mohla uspokojiť rastúce požiadavky na nižší hluk a emisie, a to prevažne v citlivých mestských oblastiach.
Spolupráca počas testovania medzi spoločnosťami Volvo Trucks a Swerock bude zahŕňať dve plne elektrické vozidlá pre stavebníctvo: Volvo FM a Volvo FMX.
Spolupráca počas testovania medzi spoločnosťami Volvo Trucks a Swerock bude zahŕňať dve plne elektrické vozidlá pre stavebníctvo: Volvo FM a Volvo FMX.

Po úspešnom uvedení sériovo vyrábaných elektrických nákladných vozidiel pre mestskú dopravu a zvoz odpadu teraz spoločnosť Volvo Trucks zavádza dve plne elektrické nákladné vozidlá pre stavebníctvo spolu s riešením nabíjania, ktoré budú testované v reálnej prevádzke u zákazníkov. 


„Nákladné vozidlá pre stavebníctvo zvyčajne vyžadujú vyšší výkon a robustnosť ako v iných segmentoch a pri elektrických nákladných vozidlách to nie je inak,“ hovorí Jonas Odermalm, viceprezident pre elektromobilitu v spoločnosti Volvo Trucks. „Naše obchodné riešenie musí spĺňať požiadavky na vysokú produktivitu a prevádzkyschopnosť, pričom musia priniesť výhody znížených emisií a menšieho hluku, čo sa s plne elektrickým pohonom spája. Pre vývoj sú terénne testy a spolupráca so zákazníkmi veľmi dôležité.“


Počas testovania bude elektrické nákladné vozidlo Volvo FM s domiešavačom dodávať zákazníkom betón. Okrem toho bude vo väčších infraštruktúrnych projektoch slúžiť elektrické nákladné vozidlo Volvo FMX s hákovým zdvihákom.


Projekt vyhodnotí, ako môžu elektrické nákladné vozidlá zvýšiť efektivitu a znížiť dopad na klímu. Popri analýze výkonu samotných vozidiel sa testy budú zameriavať aj celkovým ekosystémom elektromobility, aby nám pomohli otvoriť možnosti nabíjania spĺňajúce požiadavky na produktivitu. Výhody elektrických vozidiel pre mestské prostredie budú merané z hľadiska nižšej hlučnosti dopravy, bezpečnosti na pracovisku a pohodlia vodiča.


„Tieto typy testov sú veľmi cenné, pretože nám pomáhajú lepšie porozumieť fungovaniu vozidiel u zákazníkov a tomu, ako by elektrifikácia ovplyvnila ich každodenné fungovanie, čo sa týka jazdného cyklu, nosnosti, prevádzkyschopnosti, dojazdu a ďalších parametrov, pri využití všetkých výhod vyplývajúcich z tichšej a čistejšej prepravy,“ hovorí Ebba Bergbom Wallin, obchodná manažérka elektromobility v spoločnosti Volvo Trucks.


Testovanie týchto dvoch elektrických nákladných vozidiel v reálnej prevádzke nám poskytne príležitosť vyhodnotiť, ako budú využívané, a upozorniť na potrebu prípadných vylepšení, skôr ako dôjde k širšiemu uplatneniu elektrických nákladných vozidiel.


„Spoločne s Volvo Trucks robíme veľký krok smerom ku klimaticky inteligentnej preprave. To nás výrazne priblíži k nákladných vozidlám zajtrajšia, ktoré znížia fosílne emisie. Už teraz máme 15 hybridných domiešavačov betónu a v rámci tohto projektu teraz testujeme vozidlá, ktoré sú poháňané čisto elektricky,“ hovorí Hans Orest, divízny manažér v spoločnosti Swerock, ktorá je súčasťou skupiny PEAB.


Fakty: Prvý zákaznícky test elektrických vozidiel spoločnosti Volvo Trucks v segmente ťažkých nákladných vozidiel.

• Súčasťou spolupráce je testovanie dvoch elektrických vozidiel: Volvo FM s domiešavačom betónu a Volvo FMX s hákovým zdvihákom.
• Ide o spoločný projekt spoločností Volvo Trucks a Swerock s podporou spoločností JOAB a Saraka.
• Elektrické Volvo FM bude dodávať betón zákazníkom spoločnosti Swerock v mestských oblastiach.
• Elektrické Volvo FMX s hákovým zdvihákom nájde primárne uplatnenie vo väčších infraštruktúrnych projektoch a v mestskej výstavbe.


Fakty: Swerock
• Swerock je jedným z najväčších škandinávskych dodávateľov materiálu a služieb pre stavebníctvo s viac ako 360 lomami a 60 betonárkami.

• Swerock sa angažuje rovnako aj v recyklácii, aby prevzal zodpovednosť za klímu a životné prostredie a obmedzil tak ťažbu nového materiálu.

• Swerock je súčasťou skupiny Peab Group, ktorá má približne 17 000 zamestnancov a čistý 56 miliárd SEK.


Odkaz na fotografie vo vysokom rozlíšení.

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.