Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks je pripravená elektrifikovať veľkú časť prepravy tovarov

Vďaka tohtoročnému zahájeniu predaja troch nových vysoko výkonných plne elektrických modelov spoločnosť Volvo Trucks verí, že nastal správny čas na rýchly rozmach elektrifikácie ťažkých nákladných vozidiel v cestnej doprave. Tento pozitívny výhľad je založený na schopnosti elektrických nákladných vozidiel Volvo uspokojiť najrôznejšie prepravné potreby. Napríklad v EÚ by mohla byť takmer polovica všetkých nákladných vozidiel elektrifikovaná v blízkej budúcnosti.
Spoločnosť Volvo Trucks je pripravená elektrifikovať veľkú časť prepravy tovarov
Uvedením troch nových elektrických vozidiel môže elektrické portfólio spoločnosti Volvo Trucks významne prispieť k zníženiu dopadu cestnej nákladnej prepravy na životné prostredie.

Veľký domáci a medzinárodní nákupcovia prepravy prejavujú veľký záujem o elektrické vozidlá. Prispievajú k tomu ich ambiciózne ciele znížiť dopad na životné prostredie, ako aj dopyt spotrebiteľov po dekarbonizácii a čistejšej doprave.

„Stále viac prepravných spoločností si uvedomuje, že čas na cestu k elektrifikácií nastal práve teraz, a to s ohľadom na životné prostredie, ako aj konkurenciu, s cieľom uspokojiť požiadavky zákazníkov na udržateľnú prepravu. Vďaka našej širokej ponuke môže omnoho viac prepravných spoločností prejsť na elektrický pohon,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

K elektrickej modelovej rade pribudli ďalšie tri ťažké nákladné vozidlá
Vďaka spusteniu predaja nových elektrických modelov Volvo FH a Volvo FM je teraz možná elektrifikovaná preprava nielen v mestských oblastiach, ale aj v regionálnej preprave medzi mestami. Nové elektrické Volvo FMX navyše prináša nové možnosti, vďaka ktorým je preprava v stavebnom priemysle tichšia a čistejšia.

Výroba nových elektrických modelov pre Európu sa začne v druhej polovici roku 2022. Pridávajú sa k vozidlám Volvo FL Electric a Volvo FE Electric pre mestskú prepravu, ktoré sa sériovo vyrábajú už od roku 2019. V Severnej Amerike sa predaj modelu Volvo VNR Electric začal v decembri 2020. So spustením predaja nového modelového radu nákladných vozidiel, spoločnosť Volvo Trucks teraz ponúka šesť stredne ťažkých a ťažkých elektrických nákladných vozidiel, čo v tejto oblasti vytvára najkomplexnejšiu ponuku komerčných elektrických nákladných vozidiel.

Môže pokryť takmer polovicu prepravných potrieb EÚ
Pridaním nových vozidiel s vyššou nosnosťou, výkonnejšími hnacími líniami a dojazdom až 300 km by mohlo elektrické portfólio spoločnosti Volvo Trucks pokrývať v súčasnosti asi 45 % všetkého prepravovaného tovaru v Európe.* To umožňuje významne prispieť k zníženiu vplyvu cestnej nákladnej dopravy na životné prostredie, ktorá podľa oficiálnych štatistík dnes predstavuje asi 6 % celkových emisií CO2 v EÚ.

„Vo veľmi blízkej budúcnosti existuje obrovský potenciál elektrifikovať nákladnú prepravu v Európe a tiež v iných častiach sveta,“ hovorí Roger Alm. „Aby sme to aj dokázali, stanovili sme si ambiciózny cieľ, že do roku 2030 budú elektrické nákladné vozidlá predstavovať polovicu našich predajov v Európe. A tieto tri nové ťažké nákladné vozidlá, ktoré v súčasnosti predstavujeme, znamenajú obrovský krok k dosiahnutiu tohto cieľa.“

Široká ponuka elektrických riešení
Okrem elektrických vozidiel zahŕňa elektrifikačný program spoločnosti Volvo Trucks aj kompletný ekosystém s mnohými riešeniami v oblasti služieb, údržby a financovania, ako aj ďalšie možnosti, ktoré môžu pomôcť uľahčiť a zrýchliť prechod na elektrifikovanú prepravu. Komplexné nastavenie pomôže zákazníkom zostať produktívni a mať kontrolu nad svojím novým elektrickým vozovým parkom.

„Tieto kompletné riešenia pre elektrifikovanú prepravu, ktoré spolu s našou globálnou sieťou predajcov a servisných dielní môžeme poskytnúť, budú hrať zásadnú úlohu pri zabezpečovaní úspechu našich zákazníkov,“ verí Roger Alm.

Ďalším krokom sú elektrické nákladné vozidlá na vodíkový palivový článok
Pri pohľade do budúcnosti bude možné s elektrickými vozidlami uskutočniť prepravu ťažkého nákladu aj na dlhé vzdialenosti. Spoločnosť Volvo Trucks plánuje splniť tieto náročné požiadavky na vysokú nosnosť a oveľa dlhší dojazd. Na výrobu elektrickej energie plánuje využívať vodíkové palivové články.

„Táto technológia sa rýchlo rozvíja a našou ambíciou je tiež dosiahnuť elektrifikáciu dlhých vzdialeností pomocou batérií aj palivových článkov,“ tvrdí Roger Alm. „Naším cieľom je začať s predajom elektrických nákladných vozidiel na palivové články v druhej polovici tohto desaťročia a sme si istí, že sa nám to podarí uskutočniť.“
  
Ponuka elektrických vozidiel spoločnosti Volvo Trucks pre Európu

Modely
 • Volvo FH Electric, pre regionálnu a medzimestskú prepravu.
 • Volvo FM Electric, univerzálne nákladné vozidlo pre ťažkú miestnu prepravu a regionálnu distribúciu.
 • Volvo FMX Electric, pre čistejšiu a tichšiu prepravu v stavebnom priemysle.
 • Volvo FE Electric, pre miestnu a mestskú distribúciu, zvoz komunálneho odpadu.
 • Volvo FL Electric, pre miestnu a mestskú distribúciu.
Súčasťou programu je aj Volvo VNR Electric pre severoamerický trh.

Technické údaje
Volvo FH, FM a FMX Electric: •  Dojazd až 300 km. Trvalý výkon 490 kW. Max. krútiaci moment 2 400 Nm. Kapacita batérií až 540 kWh. Celková hmotnosť súpravy (GCW) do 44 ton.
Volvo FE Electric: •  Dojazd až 200 km. Trvalý výkon 330 kW. Maximálny krútiaci moment až 850 Nm. Kapacita batérií až 264 kWh. Celková hmotnosť súpravy (GCW) 27 ton.
Volvo FL Electric: •  Dojazd až 300 km. Trvalý výkon 165 kW. Maximálny krútiaci moment až 425 Nm. Kapacita batérií až 396 kWh. Celková hmotnosť súpravy (GCW) 16 ton.

*Podľa štatistiky Eurostat „Cestná nákladná doprava podľa vzdialenosti“ (2018), prešlo 45 % všetkého nákladného tovaru prepravovaného v Európe vzdialenosť menšiu ako 300 km.

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
LINK na súvisiacu tlačovú správu: „Spoločnosť Volvo Trucks uvádza v roku 2021 na trh v Európe kompletný rad elektrických nákladných vozidiel“
LINK na film o nových elektrických ťažkých nákladných vozidlách.

 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.