Trucks

Elektrické nákladné vozidlá Volvo testované v extrémnom chladnom počasí

Mnohí z nás to už zažili – batéria v mobilnom telefóne sa vybíja oveľa rýchlejšie, keď nastane skutočná zima. Spoločnosť Volvo Trucks otestovala svoje elektrické nákladné vozidlá v extrémne chladnom počasí blízko polárneho kruhu. A výsledok? Funkcia Ready to Run zafungovala výborne, aj keď bola teplota hlboko pod nulou.
Mnohí z nás to už zažili – batéria v mobilnom telefóne sa vybíja oveľa rýchlejšie, keď nastane skutočná zima. Spoločnosť Volvo Trucks otestovala svoje elektrické nákladné vozidlá v extrémne chladnom počasí blízko polárneho kruhu. A výsledok? Funkcia Ready to Run zafungovala výborne, aj keď bola teplota hlboko pod nulou.
Pri testovaní nákladných vozidiel v teréne posudzuje spoločnosť Volvo Trucks všetky nepredvídateľné prírodné úkazy

„Máme zákazníkov po celom svete a naše nákladné vozidlá musia fungovať všade. Náročné klimatické testy sú nevyhnutné a to samozrejme aj vrátane nášho elektrického modelového radu,“ hovorí Jessica Sandström, SVP Product Management v spoločnosti Volvo Trucks.
 

Čo sa stane s elektrickým nákladným vozidlom, keď teplomer ukazuje -25 °C a fúka silný vietor? Aby to zistila, spoločnosť Volvo Trucks vykonala zimné testy až v ďalekom severnom Švédsku.

„Pri testovaní našich nákladných vozidiel v teréne blízko polárneho kruhu v severnom Švédsku posudzujeme všetky nepredvídateľné prírodné vplyvy,“ pokračuje Jessica Sandström. „Vietor vytvára na vozidle ľad, čo nám dáva skvelú príležitosť zistiť, či všetko funguje správne aj za extrémnych okolností. Naše testy ukázali, že prevádzka našich elektrických vozidiel v týchto skutočne chladných podmienkach funguje veľmi dobre.“
 

Jedným hmatateľným výsledkom zimného testovania je nová funkcie nazvaná Ready to Run. Táto funkcie pripraví vozidlo na pracovný deň v prípade potreby predhriatím alebo pri prevádzke vo veľmi teplom počasí ochladením batérie a kabíny. Optimálna teplota pre batérie je okolo +25° a vodič môže ľahko spustiť predhrievanie alebo predchladenie na diaľku prostredníctvom aplikácie My Truck.
 

Elektrické nákladné vozidlá sú dôležitou súčasťou riešenia pre znižovanie emisií CO2, ale zatiaľ predstavujú iba malé percento z celkového trhu nákladných vozidiel. Tento rok bolo prepravcom v Európe dodaných len niekoľko stoviek plne elektrických ťažkých nákladných vozidiel.
 

„Usilujeme sa o zmenu a máme vedúce postavenie na európskom trhu s elektrickými nákladnými vozidlami. Už dnes máme sériovo vyrábané elektrické vozidlá a dodávame ich zákazníkom po celej Európe a Severnej Amerike. Naším cieľom je, aby do roku 2030 bolo 50 % nášho celkového predaja nákladných vozidiel elektrických,“ uzatvára Jessica Sandström.
 

Kompletná funkcia Ready to Run bude k dispozícii pre modely Volvo FH, FM a FMX Electric, ktoré sa používajú pre regionálnu prepravu a ľahké stavebníctvo.

 

Fakty o elektrických nákladných vozidlách Volvo:

• Volvo Trucks má rad šiestich plne elektrických nákladných vozidiel navrhnutých tak, aby pokryli širokú škálu rôznych prepravných úloh.

• Volvo FH, FM a FMX Electric sú ťažké nákladné vozidlá s celkovou hmotnosťou súpravy 44 ton. Predaj v Európe pokračuje a výroba bude zahájená v druhom polroku 2022.

• Sériová výroba vozidiel Volvo FL a FE Electric v Európe pre mestskú distribúciu a zvoz komunálneho odpadu bola zahájená v roku 2019.

• Výroba Volvo VNR Electric pre Severnú Ameriku bola spustená v roku 2020.

 

 

LINK na film o funkcii Ready to run

LINK na fotografie vo vysokom rozlíšení

LINK na web o elektromobilite

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.