Trucks

Nákladné vozidlá Volvo s I-Save a pohonom LNG získali Európsku cenu za dopravu a udržateľnosť 2022

Volvo FH s technológiou I-Save a modely poháňané plynom, Volvo FH LNG a Volvo FM LNG, sú presvedčivé v dôležitých kategóriách pre udržateľnú dopravu. V kategóriách „nákladné vozidlá“ a „nákladné vozidlá s pohonom na plyn“ získali Európsku cenu za dopravu a udržateľnosť 2022 (European Transport Award for Sustainability), ktorú koncom novembra tohto roka v Mníchove udelili zástupcovia novín pre nákladnú dopravu „transport“.
Volvo FH LNG
Volvo FH LNG získalo Európsku cenu za dopravu a udržateľnosť 2022

„Sme veľmi hrdí na to, že sme získali tieto dôležité ocenenia v dvoch kategóriách za efektívnu nákladnú dopravu na dlhé vzdialenosti. Efektívne Volvo FH s technológiou I-Save a motorom s Turbo Compound je najúspornejšie nákladné vozidlo, aké kedy Volvo vyrobilo. Tým sa ale vývoj naftových motorov nekončí. Pracujeme na riešeniach, ktoré budú ešte hospodárnejšie,“ hovorí Peter Ström, viceprezident a generálny riaditeľ Volvo Trucks v Nemecku.

V kategórii „Nákladné vozidlá poháňané plynom“ prvenstvo získali modely Volvo FH a Volvo FM s motormi na LNG a bio-LNG, ktoré sú na trhu od roku 2018. Sú dôležitou súčasťou stratégie spoločnosti Volvo Trucks na ceste k zníženiu emisií CO2 v diaľkovej doprave. Motory Volvo na LNG sú založené na dieselovom princípe, a preto sú mimoriadne efektívne a hospodárne  – uhlíkovú stopu znížia až o 20 %. Pri použití BIO LNG je možná úspora CO2 až 100 %.*

„Obzvlášť úsporné a hospodárne – takto sa oproti konkurencii presadili dve nákladné vozidlá LNG od spoločnosti Volvo Trucks,“ hovorí Christine Harttmann, šéfredaktorka novín „transport“ a členka odbornej poroty.

„Mnohí spočiatku považovali LNG za preklenovaciu technológiu. Predpokladáme však, že LNG alebo BIO LNG je dôležitou súčasťou na ceste k nulovým emisiám. Spoločnosť Volvo Trucks sa pri dosahovaní Parížskej klimatickej dohody spolieha na elektrické, plynové aj úsporné naftové nákladné vozidlá,“ povedal o získaní ocenení Peter Ström.

Keď odborná porota rozhodovala o dvoch víťazných technológiách od spoločnosti Volvo Trucks, dôležitú úlohu zohrali ekonomické, ekologické a sociálne kritériá. Úspora paliva spojená s inteligentnou technológiou boli rozhodujúce faktory pre ocenenie v oboch kategóriách.

„Výrobca dokázal porotu presvedčiť aj svojou spoločenskou angažovanosťou, najmä pokiaľ ide o bezpečnosť detí na cestách. Ďalším faktorom v prospech výrobcu Volvo Trucks bolo, že dva z jeho výrobných závodov sú klimaticky neutrálne,“ vysvetlila zdôvodnenie poroty Christine Harttmann.

 

* Táto hodnota sa vzťahuje na emisie počas prevádzky vozidla („od nádrže ku kolesám“).

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.