Trucks

Spoločnosti DHL Freight a Volvo Trucks spojili sily, aby urýchlili prechod na cestnú diaľkovú dopravu bez fosílnych palív

DHL Freight, jeden z popredných poskytovateľov cestnej nákladnej dopravy v Európe, a spoločnosť Volvo Trucks uzavreli partnerstvo s cieľom urýchliť zavedenie ťažkých elektrických nákladných vozidiel určených na regionálnu prepravu v Európe. Spoločné úsilie predstavuje ďalší dôležitý krok smerom k riešeniam dopravy, ktoré majú neutrálny dopad na podnebie.
Spoločnosti DHL Freight a Volvo Trucks spojili sily, aby urýchlili prechod na cestnú diaľkovú dopravu bez fosílnych palív
DHL Freight a Volvo Trucks iniciovali projekt zameraný na ťažkú diaľkovú prepravu.

Elektrické nákladné vozidlá sa zatiaľ najviac využívajú na kratšie vzdialenosti v mestách a mestských oblastiach. Teraz spoločnosti DHL Freight a Volvo Trucks iniciovali projekt zameraný na ťažkú diaľkovú prepravu. Spolupráca zahŕňa exkluzívne, celosvetovo prvé pilotné testy plne elektrického nákladného vozidla Volvo FH s celkovou hmotnosťou súpravy do 60 ton. Od marca bude nákladné vozidlo premávať medzi dvoma logistickými terminálmi DHL Freight vo Švédsku, ktoré sú od seba vzdialené približne 150 km. Počas skúšobného testu získajú spoločnosti Volvo a DHL dôležité skúsenosti a informácie týkajúce sa nastavenia a prevádzky adekvátnej nabíjacej infraštruktúry. Získané informácie pomôžu optimalizovať správnu rovnováhu medzi prevádzkovanou vzdialenosťou, hmotnosťou nákladu a nabíjacími bodmi v každodennom nasadení.

DHL aktívne pracuje, aj vďaka spoločnosti Volvo Trucks, na znižovaní ich ekologickej stopy, pričom udržateľnosť je neoddeliteľnou súčasťou ich stratégie.

„Naším cieľom je znížiť všetky emisie súvisiace s logistikou na nulu. Pri napĺňaní tohto cieľa už boli dosiahnuté dôležité míľniky: v porovnaní s rokom 2007 sa účinnosť našej skupiny v oblasti CO2 zlepšila o 35%. Na tejto ceste však potrebujeme inovatívne technologické riešenia a silné partnerstvá. Som si istý, že naša silná spolupráca so spoločnosťou Volvo Trucks, jednou z hlavných značiek nákladných vozidiel na svete, nás podporí pri dosahovaní našich ambicióznych environmentálnych cieľov v oblasti cestnej nákladnej dopravy, “hovorí Uwe Brinks, generálny riaditeľ spoločnosti DHL Freight.

Spoločnosť Volvo Trucks usiluje o nevyhnutný posun smerom k preprave bez fosílnych palív tým, že umožňuje čo najplynulejší a najefektívnejší prechod na elektrifikáciu. V praxi je to tak, že sa zohľadní každý aspekt ekosystému pre elektrifikáciu, vrátane nabíjania, plánovania trás, vozidiel, služieb a ďalšej podpory.

„Oblasť dopravy sa rýchlo mení a jej udržateľnosť predstavuje pre mnohých našich zákazníkov čoraz dôležitejšiu obchodnú výhodu. Ponúkame efektívne dopravné riešenia, ktoré umožňujú rýchly prechod na nefosílne palivá, ako je elektrina. So spoločnosťou DHL máme dlhoročnú spoluprácu. Ich rozsiahle a globálne odborné znalosti v oblasti logistiky nám umožňujú študovať podmienky napredovania pri tejto technologickej zmene a prispôsobiť ju potrebám zákazníkov a ich typu prepravnej operácie, “hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

DHL Freight aktívne riadi rôzne projekty udržateľnosti a technológie nefosílnych palív a vo Švédsku predstavila program prepravy zameranej na podnebie. Zákazníci v rámci programu platia fixný príplatok za každú dodanú zásielku alebo paletu a tento generovaný príjem je plne investovaný do čistých technológií v rámci švédskej siete.

“Sektor logistiky čelí obrovskej výzve, ktorá zároveň ponúka veľkú príležitosť - dekarbonizáciu nákladnej dopravy. Spolupráca so spoločnosťou Volvo Trucks pomáha spoločnosti DHL Freight hrať ešte väčšiu úlohu pri prechode na udržateľné alternatívy a je ďalším významným dôkazným bodom pre našu dlhodobú stratégiu smerom k preprave neutrálnej voči podnebiu, “vysvetľuje Robert Zander, generálny riaditeľ DHL Freight Sweden.

Už dnes sú nákladné vozidlá Volvo FL Electric a Volvo FE Electric pre mestskú distribúciu v sériovej výrobe. DHL Supply Chain nedávno uviedla do prevádzky nové Volvo FL Electric v Londýne, čím predstavila prvé účelovo vyrobené plne elektrické nákladné vozidlo Volvo pre mestskú distribúciu vo Veľkej Británii.

Na konci minulého roka spoločnosť Volvo Trucks v Severnej Amerike zahájila predaj VNR Electric a tento rok aj v Európe spustila predaj ťažkých elektrických nákladných vozidiel.

„Našim záväzkom je, že celý náš modelový rad bude najneskôr do roku 2040 v ponuke bez fosílnych palív,“ uzatvára Roger Alm.

 

Fakty o projekte

  • Projekt DHL-Volvo sa začne v prvom štvrťroku 2021 a je súčasťou REEL, iniciatívy švédskej inovačnej agentúry Vinnova zameranej na podporu prechodu na elektrifikovaný systém nákladnej dopravy.
  • Trasa vedie medzi mestami Göteborg a Jönköping vo Švédsku - jednosmerná vzdialenosť 150 km.
  • Nabíjanie sa uskutoční v DHL v Jönköpingu a vo Volvo Truck Center v Göteborgu.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.