Trucks

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje technológiu vo svojich nových ťažkých elektrických nákladných vozidlách

Spoločnosť Volvo Trucks je vďaka nedávno predstaveným vozidlám Volvo FH, FM a FMX Electric plne pripravená katalyzovať rýchly prechod k udržateľnejšej preprave a veľký rozmach elektrifikácie ťažkej cestnej prepravy. Vďaka prelomovej technológii založenej na zdieľaných platformách sú elektrické vozidlá Volvo Trucks vhodné pre široké uplatnenie v oblasti ťažkej prepravy, čo uľahčuje mnohým dopravným spoločnostiam prechod na vlastnú elektrifikačnú cestu.
technology-in-new-heavy-duty-electric-trucks
Vďaka technológii založenej na zdieľaných platformách sú nové ťažké elektrické vozidlá Volvo Trucks vhodné pre širokú škálu úloh v oblasti ťažkej prepravy..

So spustením predaja troch nových plne elektrických nákladných vozidiel - FH, FM a FMX - môže spoločnosť Volvo Trucks zákazníkom ponúknuť až šesť modelov elektrifikovaných nákladných vozidiel. V druhej polovici roku 2022 sa začnú vyrábať najskôr ťahače, ku ktorým začiatkom roku 2023 pribudnú aj podvozky určené na dostavbu.

Nové ťažké nákladné vozidlá pre regionálny a stavebný segment majú celkovú hmotnosť súpravy (GCW) až 44 ton a dodávajú sa s dvomi výškami podvozku, s rázvorom od 3 800 do 6 700 mm a s dvomi, tromi alebo štyrmi konfiguráciami náprav.

„Naše nové elektrické nákladné vozidlá, postavené na rovnako vysoko úspešnej platforme ako ich náprotivky na naftu alebo plyn, ponúkajú veľkú flexibilitu a schopnosť uspokojiť najrôznejšie prepravné potreby,“ komentuje Jonas Odermalm, viceprezident pre produktový manažment elektromobility v spoločnosti Volvo Trucks.


Tri výkony motorov v kombinácii s prevodovkou I-Shift tvoria jedinečnú hnaciu líniu
Tri elektromotory sú spojené s osvedčenou prevodovkou I-Shift spoločnosti Volvo Trucks, ktorá má jedinečnú novú stratégiu radenia optimalizovanú pre elektrickú prepravu. Motory a prevodovka I-Shift vytvárajú výkonnú elektrickú hnaciu líniu, ktorá ponúka výnimočné a vysoko efektívne jazdné vlastnosti – s kombinovaným výkonom elektromotora 490 kW (666 k) a krútiacim momentom prevodovky až 28,000 Nm.

“Keďže nákladné vozidlo vždy štartuje s najvyšším možným prevodovým stupňom, je vďaka minimalizovanému radeniu dosiahnutá energetická účinnosť a úspora. Zároveň sú samozrejme dostupné nižšie prevodové stupne na strmých cestách alebo v rozjazdových situáciách, ktoré si vyžadujú dostatočný krútiaci moment a kontrolu,” vysvetľuje Jonas Odermalm.

Pokiaľ ide o pomocný pohon, PTO, existujú tri možnosti, ako uspokojiť požiadavky zákazníka: elektrický (40 kW), elektromechanický (70 kW) a namontovaný na prevodovke (150 kW). 

Batérie novej generácia s vysokou hustotou energie
Trakčné batérie s vysokou hustotou energie využívajú najnovšiu generáciu lítiovo-iónových článkov a budú montované vo výrobnom závode Volvo. Elektrické nákladné vozidlá so šiestimi batériami majú nominálnu kapacitu 540 kWh, čo umožňuje dojazd až 300 km*.

Flexibilné a rýchle nabíjanie
Nákladné vozidlá ponúkajú dva spôsoby nabíjania: nabíjanie striedavým prúdom do 43 kW, ktoré je ideálne cez noc, alebo oveľa rýchlejšie nabíjanie jednosmerným prúdom až 250 kW. To je veľmi užitočné riešenie pre dvojzmennú prevádzku alebo ak potrebujete vozidlo nabiť počas obedňajšej prestávky, aby ste si predĺžili dojazd. S 250 kW nabíjačkou na jednosmerný prúd nabitie až na 80 percent kapacity batérií zaberie menej ako 90 minút **.

Hladký prechod na elektromobilitu pre dopravné spoločnosti
Okrem elektrických nákladných vozidiel ponúka spoločnosť Volvo Trucks aj kompletný ekosystém služieb, údržbu a financovanie, ktoré sú navrhnuté špeciálne pre dopravcov ako podpora ľahšieho a rýchlejšieho prechodu na elektrifikovanú prepravu.

„Pre dopravcov je dôležité, aby prechod na elektrické nákladné vozidlá mohol prebehnúť postupne, plynulo a ľahko. Po mnoho ďalších rokov budú mať zmiešanú flotilu s rôznymi pohonnými jednotkami a budú môcť naďalej využívať systémy ako Dynafleet a rovnakého poskytovateľa služieb pre všetky svoje nákladné vozidlá Volvo. Hnacia línia sa môže líšiť, ale zvyšok je veľmi podobný, takže prechod na elektrické nákladné vozidlá je bezproblémový a logický, “uzatvára Jonas Odermalm.

Ponuka elektrických nákladných vozidiel Volvo pre Európu

  • Volvo FH Electric, pre regionálnu a medzimestskú prepravu.
  • Volvo FM Electric, všestranné vozidlo pre ťažkú lokálnu prepravu a regionálnu distribúciu.
  • Volvo FMX Electric, pre čistejšiu a tichšiu prepravu v stavebníctve.
  • Volvo FE Electric, pre lokálnu a mestskú distribúciu, zvoz odpadu.
  • Volvo FL Electric, pre lokálnu a mestskú distribúciu.

 

Súčasťou programu je aj Volvo VNR Electric pre severoamerický trh.
 

* Skutočný dojazd sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, napr. rýchlosť jazdy, použitie tempomatu, špecifikácia vozidla, zaťaženie vozidla, skutočná topografia, skúsenosti vodiča, údržba vozidla a poveternostné podmienky.

** Doba nabíjania sa môžu líšiť v závislosti od vonkajšej teploty, typu nabíjacieho zariadenia, technických údajov vozidla, aktuálnej teploty batérií, stavu batérií a úroveň nabitia batérií pred nabíjaním.


 

LINK na film

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.