Trucks

Technológia prevodovky I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks je aj po 20 rokoch priekopníckou inováciou

Inteligentná automatizovaná manuálna prevodovka (AMT) od spoločnosti Volvo Trucks je vďaka svojim inováciám aj naďalej dôležitým míľnikom v priemysle s pozitívnym vplyvom na spotrebu paliva, výkon vozidla, bezpečnosť a pohodlie vodiča. Do konca roku 2020 sa predalo viac ako milión nákladných vozidiel Volvo s prevodovkou I-Shift po celom svete. A keďže oslavujeme 20.výročie uvedenia na trh, bude sa táto technológia pohonu udávajúca trend aj naďalej rozvíjať pre ďalšie vylepšenia.
Prevodovka I-Shift je výsledkom mnohoročnej tvrdej práce kvalifikovaných inžinierov a spätnej väzby od zákazníkov.
Prevodovka I-Shift je výsledkom mnohoročnej tvrdej práce kvalifikovaných inžinierov a spätnej väzby od zákazníkov.

Uvedením prevodovky I-Shift na trh v roku 2001, spoločnosť Volvo Trucks potvrdila svoje silné presvedčenie v prevodový systém založený na spojke ako najefektívnejšiu konštrukciu automatického radenia rýchlostí. Odvtedy sa po celom svete predalo viac ako milión nákladných vozidiel s technológiou I-Shift. Dnes sú všetky nákladné vozidlá Volvo FH, FH16, FM a FMX štandardne vybavené prevodovkou I-Shift. Prevodovka I-Shift prispieva k nižšej spotrebe paliva, čím znižuje negatívny dopad na životné prostredie, a zlepšuje jazdné vlastnosti vďaka nižšej hladine hluku, vibrácií a fyzického zaťaženia vodiča.

"Prevodovka I-Shift bola a stále je hlavným hráčom, ktorý zmenil hru." Dnes predávame I-Shift po celom svete. V Severnej Amerike sme sa z jednociferných čísel v roku 2007 prepracovali až na viac ako 90% všetkých tamojších nákladných vozidiel Volvo vybavených prevodovkou I-Shift. Tento pôsobivý vývoj jasne odráža jeho zvýšenú efektivitu aj obľúbenosť u vodičov, “hovorí Pär Bergstrand, manažér prepravy ťažkých vozidiel v spoločnosti Volvo Trucks.

I-Shift, vyvinutý spoločnosťou Volvo, je plne synchronizovaný so zvyškom nákladného vozidla, pretože prevodovka využíva informácie dostupné od motora aj vozidla k optimálnej spolupráci pre rôzne spôsoby použitia a kombinácie nákladných vozidiel.

„Táto synchronizácia odlišuje funkciu I-Shift a robí ju tak univerzálnou. Prevodovka I-Shift je pozitívnym výsledkom mnohoročnej tvrdej práce našich kvalifikovaných inžinierov, spätnej väzby od zákazníkov v rámci terénnych testov počas vývoja a prístupu spoločnosti Volvo Trucks k technologickému pokroku v celej skupine Volvo Group, “vysvetľuje Pär Bergstrand.

Úspech prevodovky I-Shift spočíva v schopnosti pracovať s celým hnacím ústrojenstvom, pretože tento prevodový systém je šitý na mieru motora a komponentov vozidla už od vývojovej fázy. Vďaka neustálemu zdokonaľovaniu v priebehu rokov dokázala prevodovka I-Shift uspokojiť požiadavky širokého spektra prepravných aplikácií, a to nielen pre vysoký výkon a efektivitu, ale aj pre optimálne jazdné vlastnosti a komfort.

Spoločnosť Volvo Trucks aj naďalej vyvíjala množstvo inteligentných funkcií, ktoré vodiči aj dopravcovia ocenili. Tu je niekoľko príkladov.

I-Shift s dvojspojkovou prevodovkou
Keď v roku 2014 spoločnosť Volvo Trucks predstavila I-Shift Dual Clutch, bola to vysoko výkonná dvojspojka inšpirovaná prevodovkami použitými v závodných automobiloch, ktorá ponúkla okamžitý pocit plynulého dodania výkonu počas radenia.

I-Shift s pomalými prevodmi
Ďalším významným krokom bol rok 2016 a zamerali sme sa na úlohy v náročných podmienkach, ktoré si vyžadujú vyšší krútiaci moment a plynulý rozjazd. I-Shift s pomalými prevodmi umožňuje nákladnému vozidlu s celkovou hmotnosť súpravy do 325 ton rozbehnúť sa zo stoja na rovnej ceste. Prevodový pomer umožňuje vozidlu ísť rýchlosťou 0,5 km / h, čo je výhodné pri vykonávaní presných manévrov, napríklad na stavbách, pri budovaní ciest alebo preprave dreva.

I-See používa cloudové mapové podklady
I-See je samostatný systém, ktorý je možné pridať do prevodovky I-Shift. Je navrhnutý tak, aby analyzoval topografiu trasy a využíval tieto znalosti na udržanie nákladného vozidla s najhospodárnejším prevodovým stupňom. Aktualizovaný v roku 2017, I-See podporuje nákladné vozidlo pri udržiavaní konštantnej priemernej rýchlosti analýzou cloudových mapových údajov o topografii cesty pred vami a informuje I-Shift, keď je optimálny čas na preradenie s cieľom ušetriť energiu, a teda palivo.

I-Shift s funkciou Change Direction
Uvedenie nového radu ťažkých nákladných vozidiel Volvo Trucks v roku 2020 prinieslo zavedenie ďalšej inovatívnej funkcie: I-Shift zmenu smeru. Nová funkcia umožňuje vozidlu zmeniť smer jazdy bez toho, aby vodič musel použiť brzdový pedál, čo je funkcia zvlášť užitočná pri stavebných, lesných a banských prácach, kde je produktívnejšie vykonávať opakované manévre tam a späť pri nižšej rýchlosti.

Najnovšia generácia nákladných vozidiel Volvo prispieva k ďalšiemu zníženiu paliva. Volvo FH s technológiou I-Save - doteraz najefektívnejšie diaľkové nákladné vozidlo spoločnosti Volvo Trucks - znižuje spotrebu paliva až o 10 percent. *

A ak sa pozrieme ďalej, inovatívny vývoj sa určite nezastaví

„Prevodovka I-Shift budeme naďalej zdokonaľovať, aby zohrávala dôležitú úlohu na našej ceste k elektromobilite. Pokroková automatizačná technológia ponúka prevodovke I-Shift jedinečnú príležitosť prispieť k plne autonómnym riešeniam dopravy spoločnosti Volvo v budúcnosti, “uzatvára Pär Bergstrand.

 

* Rozdiel v spotrebe paliva sa počíta porovnaním nákladov na naftu a AdBlue pre I-Save: nová generácia vozidla Volvo FH s D13TC Euro 6 krok D vrátane balíka paliva na dlhé vzdialenosti, s klasickým vozidlom Volvo FH s D13 eSCR Euro 6 krok D bez palivového balíka na dlhé vzdialenosti. Skutočná spotreba paliva sa líši vďaka mnohým faktorom, ako sú napr. úroveň skúseností vodiča, používanie tempomatu, technické parametre vozidla, zaťaženie vozidla, skutočná topografia a poveternostné podmienky.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení.

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.