Trucks

Volvo uvádza na trh nové konfigurácie podvozkov elektrických nákladných vozidiel

Volvo Trucks pokračuje v rozširovaní svojej ponuky uvedením niekoľkých nových konfigurácii podvozkov elektrických nákladných vozidiel, vďaka čomu je možné elektrifikovať ešte viac dopravných trás v mestách a regiónoch. Tieto najnovšie prírastky podvozkov* ešte viac posilňujú pozíciu spoločnosti Volvo ako lídra v oblasti elektrickej kamiónovej dopravy.
Volvo uvádza na trh nové konfigurácie podvozkov elektrických nákladných vozidiel
Nové podvozky z radu elektrických vozidiel Volvo dokážu zvládnuť širokú škálu prepravných úloh s nulovými emisiami a nižšou hladinou hluku.

Spoločnosť Volvo Trucks, ktorá už vyrába najkomplexnejší rad elektrických nákladných vozidiel v celosvetovom odvetví, teraz rozširuje svoju ponuku uvedením podvozkov určených na dostavbu pre modely: Volvo FH Electric, Volvo FM Electric a Volvo FMX Electric. To ešte viac uľahčuje dopravným spoločnostiam uplatniť elektrické vozidlá v mestských a regionálnych oblastiach.

Vďaka rôznym možnostiam batérií, kabín a podvozkov môžu byť nové ťažké vozidlá navrhnuté na prepravu elektrických nadstavieb určených pre širokú škálu špecializovaných prepravných úloh vrátane distribúcie tovaru, odvozu odpadu a stavebných prác. Výroba nových konfigurácii podvozkov sa začne v prvom štvrťroku 2023.

„S týmito novými, elektrickými nákladnými vozidlami uľahčujeme ešte väčšiemu počtu zákazníkov prechod na elektrický pohon a mestám zjednodušujeme prechod na vozidlá s nulovými emisiami pre prakticky všetky dopravné toky. Naši zákazníci si môžu nechať vozidlá vyrobiť na mieru pre ich špecifickú prevádzku, aby znížili environmentálnu stopu a zároveň získali rovnakú funkčnosť ako pri nákladných vozidlách s naftovým motorom, ktoré využívajú dnes,“ vysvetľuje Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Elektrické nákladné vozidlá – atraktívnejšie pre vodičov aj mestá
Ťažké nákladné vozidlá s naftovým pohonom sú bežným javom v mnohých mestách. Teraz je možné nahradiť ich elektrickými. Okrem toho, že elektrické nákladné vozidlá neprodukujú žiadne emisie CO2, poskytujú vodičom lepšie pracovné prostredie. Sú tiché a prispievajú k lepšiemu životu obyvateľov v mestách.


Vylepšená flexibilita zákazníkov
Nové podvozky majú batérie s kapacitou medzi 180-540 kWh. Počet batérií aplikovaných v nákladnom vozidle poskytuje veľkú flexibilitu a široký rozsah potenciálnych operácií.

„Tieto nákladné vozidlá dokážu zvládnuť všetky druhy prepráv, od ľahších až po ťažké objemy. Zákazníci si môžu vybrať presnú kapacitu batérií, ktorú potrebujú pre svoje úlohy. Vozidlo tak bude vybavené len takým počtom batérií, aký je pre ich prácu potrebný, a môžu tak zvýšiť užitočné zaťaženie. Stručne povedané, máme optimálne a nákladovo najefektívnejšie riešenie elektrickej dopravy bez ohľadu na prepravnú úlohu,“ hovorí Roger Alm, prezident spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo Trucks je jediným svetovým výrobcom nákladných vozidiel s celým radom elektrických nákladných vozidiel v sériovej výrobe už dnes. Cieľom spoločnosti je, aby polovica jej celkových predajov nákladných vozidiel bola najneskôr do roku 2030 elektrická.

*Podvozok určený na dostavbu a vstavané aplikácie, ako sú žeriavy, zhutňovače odpadu a domiešavače.


Elektrické podvozky Volvo FH, FM a FMX môžu byť vybavené nasledovne

Začiatok predaja v decembri 2022, zahájenie sériovej výroby v marci 2023:
Pohon: 490 kW
Hnacia jednotka: 3 elektromotory
Batérie: 450-540 kWh, 5-6 batérií
Kabína: spacia, vysoká, extra vysoká spacia kabína
Rázvor: 4300-6700
Konfigurácie náprav: 4x2R, 6x2R, 6x4R, 8x2R a 8x4R
PTO: elektrický ePTO, prevodovka PTO a elektromechanický PTO

Začiatok predaja vo februári 2023, zahájenie sériovej výroby v máji 2023:
Pohon: 330 kW
Hnacia jednotka: 2 elektromotory
Batérie: 360 kWh, 4 batérie
Kabína: denná
Rázvor: 3900-6700

Začiatok predaja v júni 2023, zahájenie sériovej výroby v septembri 2023:
 
Batérie: 180-270 kWh, 2-3 batérie

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.