Trucks

Volvo Trucks dokazuje v Nemecku schopnosť svojich ťažkých elektrických nákladných vozidiel na dlhé vzdialenosti

Čisto elektrická preprava z Mníchova do Berlína – Volvo Trucks eliminuje emisie CO2 aj na dlhé vzdialenosti v rámci nedávneho „Miles Challenge“ v Nemecku. Výzva overená nezávislou testovacou spoločnosťou Dekra dokazuje, že Volvo FH Electric dokáže bez problémov prejsť 600 km v každodennej prevádzke na jedno medzinabitie.
Volvo Trucks dokazuje v Nemecku schopnosť svojich ťažkých elektrických nákladných vozidiel na dlhé vzdialenosti
Čisto elektrický z Mníchova do Berlína: Volvo Trucks dokazuje vhodnosť svojich vysokovýkonných elektrických nákladných vozidiel na dlhé vzdialenosti.

„Skutočnosť, že s vozidlom Volvo FH Electric dokážeme prejsť viac ako 600 km, nás oveľa viac približuje k budúcnosti a nášmu cieľu NULA EMISIÍ, t. j. nulové emisie v prevádzke,“ hovorí Christoph Fitz, riaditeľ predaja nových vozidiel spoločnosti Volvo Trucks Nemecko. "S Miles Challenge ukazujeme, že dokážeme technologicky pokryť všetky oblasti a posunúť technologické zmeny vpred."

Miles Challenge pre e-kamióny medzi Mníchovom a Berlínom, ktorá sa konala po prvý raz v reálnom praktickom nasadení, poskytuje presvedčivé výsledky, ktoré dokazujú, že nové vysokovýkonné elektrické nákladné vozidlá od spoločnosti Volvo dokážu prejsť viac ako 600 km s príležitostným nabíjaním. Test vykonala spoločnosť Volvo Trucks s vozidlom Volvo FH Electric, ktoré je štandardne k dispozícii od septembra. Na každom kroku test hodnotili aj dvaja odborníci zo spoločnosti DEKRA a po úspešnom ukončení bol test oficiálne potvrdený.

Počas výzvy bolo najazdených 606 km v dennej prevádzke. Jediná medzinakládka vozidla Volvo FH Electric s celkovou hmotnosťou 39 ton sa uskutočnila v Autohof Selbitz. S praktickou rýchlosťou 85 km/h a pomocnými systémami Volvo, ako je I-See, sa test uskutočnil v každodenných podmienkach. Konečný výsledok zaznamenaný spoločnosťou DEKRA je pre Volvo FH Electric s výkonom 666 k. Priemerná spotreba na trase bola 106 kWh/100 km. Celkovo sa rekuperovalo 119 kWh, čo znamená 18 % energie spotrebovanej na trase. Pri príchode do Berlína bola kapacita batérie stále 35 % so zostávajúcim dojazdom dobrých 130 kilometrov.

„Spoločnosť Volvo Trucks si stanovila za cieľ mať do roku 2025 na cestách aspoň 15 % až 20 % elektrických nákladných vozidiel. V rokoch 2028 až 2030 by mala mať väčšina predaných nákladných vozidiel na elektrický pohon. Takto sa chceme vzdialiť od fosílnych palív,“ uzatvára Christoph Fitz.

Presvedčivý praktický výsledok Miles Challenge potvrdili aj tri testovacie jazdy na rovnakej trase s poprednými nemeckými novinármi za volantom. Aj tu sa elektrické Volvo umiestnilo na najlepšej úrovni v oblasti hospodárnosti, len s malými odchýlkami medzi rôznymi vodičmi. Na konci jazdy boli všetci vodiči nadšení z vysokej úrovne jazdného komfortu a výkonu nového Volvo FH Electric. Ťažké Volvo s nulovými emisiami ukazuje, že elektrické nákladné vozidlo už môže na dlhé vzdialenosti konkurovať klasickému naftovému pohonu. 

V septembri 2022 sa do sériovej výroby dostali ťažké nákladné vozidlá Volvo FH Electric, Volvo FM Electric a Volvo FMX Electric v kategórii do 44 ton. Stredne ťažké modely, ako napríklad Volvo FL Electric a Volvo FE Electric, sú dostupné od roku 2019.

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.