Trucks

Volvo Trucks znížilo spotrebu paliva o 18% v cestných testoch

Nový nezávislý test vykonaný v Nemecku na vlajkovej lodi spoločnosti Volvo v oblasti palivovej účinnosti preukázal, že nedávno modernizovaný model Volvo FH so systémom I-Save spotrebuje takmer o 18 % menej paliva* v porovnaní s rovnakým testom spred štyroch rokov.
Volvo Trucks znížilo spotrebu paliva o 18% v cestných testoch
Spotreba AdBlue sa stáva čoraz dôležitejšou pre celkové náklady na vlastníctvo.

V nedávnom teste, ktorý vykonal nezávislý nemecký časopis Trucker, odjazdilo 32-tonové Volvo FH 460 so systémom I-Save trasu dlhú 343 km po verejných komunikáciách, vrátane rôznych druhov diaľnic, kopcovitých terénov a užších ciest.
 

V porovnaní s rovnakým testom vykonaným v roku 2018 - predtým, ako Volvo predstavilo balík I-Save pre úspornú jazdu - Volvo FH 460 so systémom I-Save dosiahlo pôsobivú 18% kombinovanú úsporu nafty a AdBlue, s priemernou spotrebou iba 21,48 l/100km.
 

“Efektívny balík I-Save, ktorý využíva pokročilé vylepšenia motora s turbodúchadlom, inteligentnejší nový softvér a prepracovanú aerodynamiku, prináša veľmi účinné využitie paliva. Tento nezávislý test je ďalším spoľahlivým dôkazom veľkého a pozitívneho vplyvu I-Save na spotrebu paliva,” hovorí Helena Alsiö, viceprezidentka pre riadenie oddelenia hnacej línie v spoločnosti Volvo Trucks.
 

Nízka spotreba AdBlue je čoraz dôležitejšia

Historicky sa nákladom na AdBlue venovala len malá pozornosť. To sa dramaticky zmenilo, pretože ceny tohto aditíva sa na mnohých trhoch zvýšili o viac ako 100%. V novom teste sa značke Volvo podarilo udržať aj spotrebu AdBlue na nízkej hodnote 6% v pomere k spotrebovanej nafte.
 

“Celková spotreba paliva, ktorá zahŕňa naftu aj AdBlue, sa stáva čoraz dôležitejšou pre celkové náklady na vlastníctvo. Vždy sa zameriavame na to, aby celkové náklady na palivo boli čo najnižšie,” pokračuje Helena Alsiö.
 

Efektívne motory – kľúč k zníženiu emisií CO2

Aj keď cieľom spoločnosti Volvo Trucks je, že v roku 2030 budú elektrické nákladné vozidlá tvoriť polovicu jej celosvetového predaja nákladných vozidiel, naftový motor bude aj naďalej zohrávať dôležitú úlohu pri znižovaní emisií CO2. Zlepšená efektivita vyplývajúca z nových vylepšení I-Save v hnacej línii je jedným z dôležitých spôsobov, ako prispieť k zníženiu emisií CO2. Motor s technológiou Turbo Compound je tiež certifikovaný na prevádzku na HVO100, obnoviteľnú naftu vo forme hydrogénovaných rastlinných olejov, ktorá dramaticky znižuje emisie CO2.
 

Fakty o teste a nákladnom vozidle:

  • Test vykonal Jan Burgdorf z časopisu Trucker v Nemecku.
  • Celková dĺžka testovacej trasy: 343 km. Trasa sa bežne využíva na testovanie nákladných vozidiel rôznych výrobcov v širokom spektre podmienok.
  • Celková hmotnosť súpravy: 32 ton.
  • Nastavená rýchlosť na tempomate: 85 km/h.
  • Testovaný truck 2022: Volvo FH 460 s I-Save, 3.generácie. Euro 6.
  • Testovaný truck z roku 2018: Volvo FH 460. Euro 6.
  • Priemerná rýchlosť:

            o    2022: 79.9 km/h

            o    2018: 79.8 km/h

  • Spotreba paliva vrátane AdBlue*:

             o    2022: 21,48 l/100km. Spotreba Ad-Blue v % z nafty: 6.2%

             o    2018: 26,15 l/100km
 

Fakty o Volvo s I-Save:

  • I-Save bol prvýkrát predstavený v roku 2019.
  • 13-litrový motor s technológiou Turbo Compound od spoločnosti Volvo, D13TC, umožňuje jazdu s nízkymi otáčkami motora a vysokými prevodovými stupňami po dlhšiu dobu. 
  • Nová funkcia I-Torque riadi voľbu prevodového stupňa, krútiaceho momentu a brzdenia, keď je aktivovaný I-Cruise. Funkcia využíva I-See, aby sa pozrela na cestu pred sebou a vyhodnotila, aký krútiaci moment motor potrebuje na čo najefektívnejší chod a spotrebu paliva na základe celkovej hmotnosti nákladného vozidla.

 

*  Skutočná spotreba paliva sa môže líšiť v závislosti od mnohých faktorov, napríklad rýchlosť jazdy, využívanie tempomatu, špecifikácia vozidla, zaťaženie vozidla, aktuálna topografia, skúsenosti vodiča, údržba vozidla a poveternostné podmienky.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.