Trucks

Nová jedinečná bezpečnostná funkcia pre elektrické nákladné vozidlá Volvo

Spoločnosť Volvo Trucks uvádza na trh nový, patentovaný bezpečnostný prvok pre elektrické nákladné vozidlá – Active Grip Control. Nová technológia výrazne zlepšuje stabilitu, akceleráciu a brzdenie v klzkých podmienkach.
Nová jedinečná bezpečnostná funkcia pre elektrické nákladné vozidlá Volvo
Testy na povrchu s nízkym trením s naloženým prívesom ukázali 45 % zlepšenie pri plnej akcelerácii.

LINK na film o technológii Active Grip.

Vďaka rýchlej odozve elektromotorov možno v okamihu ovládať silu generovanú medzi kolesami a vozovkou, aby sa proaktívne zabránilo pretáčaniu kolies.

Táto funkcia jednoznačne zlepšuje zrýchlenie na klzkom teréne. Testy vykonané s modelom Volvo FH Electric na povrchu s nízkym trením s naloženým prívesom ukázali 45 % zlepšenie pri plnej akcelerácii.


„Zlepšenie pri stúpaní po šmykľavej štrkovej ceste je naozaj pôsobivé. Verím, že to zvýši produktivitu, v neposlednom rade pre našich zákazníkov prepravujúcich v oblasti stavebníctva,“ hovorí Anna Wrige Berling, riaditeľka pre dopravu a bezpečnosť produktov spoločnosti Volvo Trucks.

Ak sa nákladné vozidlo dostane do šmyku, viaceré senzory umožnia riadiacemu systému vozidla reagovať na stav povrchu vozovky a inteligentne využiť elektromotory vozidla spolu s ďalšími ovládačmi, aby pomohli vodičovi zostať na ceste. 

Nová funkcia je tiež navrhnutá tak, aby znížila riziko zalomenia návesu a pretáčaniu kolies počas jazdy bez nákladu.

„Vďaka Active Grip Control poskytneme našim vodičom ešte lepšiu schopnosť prechádzať náročnými cestami a terénom – dokonca aj v tých najnáročnejších podmienkach. Ide o jedinečnú funkciu, ktorú má Volvo Group chránenú patentmi,“ vysvetľuje Anna Wrige Berling.

Zlepšenia je možné vidieť aj pri brzdení, keďže funkciu možno využiť na riadené regeneratívne brzdenie bez prechodu do ABS. To zvyšuje účinnosť, pretože viac času sa strávi regeneráciou pre hladšie brzdenie.

Funkcia Active Grip Control bude k dispozícii na ťažkých nákladných vozidlách Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric, ktoré sa využívajú na regionálnu prepravu a stavebné operácie. Verzia funkcie bude dostupná aj pre nákladné vozidlá s naftovým pohonom alebo pohonom na LNG.

Fakty o elektrických nákladných vozidlách Volvo:

  • Volvo Trucks má rad šiestich plne elektrických nákladných vozidiel navrhnutých tak, aby pokryli širokú škálu rôznych prepravných úloh.
  • Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX Electric sú ťažké nákladné vozidlá s celkovou hmotnosťou súpravy 44 ton. Predaj v Európe pokračuje a výroba sa začne v druhej polovici roku 2022.
  • Sériová výroba vozidiel Volvo FL a Volvo FE Electric v Európe pre mestskú distribúciu a zvoz komunálneho odpadu sa začala v roku 2019.
  • Výroba Volvo VNR Electric pre Severnú Ameriku sa začala v roku 2021.

     

LINK na film o technológii Active Grip

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

LINK na stránku o elektromobilite

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.