Trucks

Nový bezpečnostný systém pre zvýšenie ochrany cyklistov a chodcov

Spoločnosť Volvo Trucks teraz zavádza nový bezpečnostný systém, ktorý detekuje ostatných účastníkov cestnej premávky vchádzajúci do mŕtveho uhla na oboch stranách vozidla.
Nový bezpečnostný systém pre zvýšenie ochrany cyklistov a chodcov
Nový bezpečnostný systém využíva duálny radar na každej strane nákladného vozidla, ktorý upozorní na to, že sa iní účastníci cestnej premávky dostali do oblasti mŕtveho uhla.

V rušných dopravných situáciách je aj pre toho najskúsenejšieho vodiča obtiažne vnímať všetko okolo nákladného vozidla. Aby sa predišlo stresovým momentom pre vodiča, Volvo Trucks ponúka svoj nový bezpečnostný systém pod názvom Podpora na predchádzanie bočným kolíziám. Pomocou duálneho radaru na každej strane nákladného vozidla systém detekuje, keď do rizikovej oblasti vstúpia ďalší účastníci cestnej premávky, napríklad cyklisti.

„Nehoda sa môže stať behom zlomku sekundy. Náš rozsiahly výskum nehôd je založený na desaťročných štúdiach skutočných situácií a tento nový bezpečnostný systém pomáha vodičovi predchádzať kolíziám,“ hovorí Anna Wrige Berling, riaditeľka pre bezpečnosť premávky a produktov v spoločnosti Volvo Trucks.

Keď sa niekto nachádza v zóne mŕtveho ulhla, systém zvaný Podpora na predchádzanie bočným kolíziám informuje vodiča prostredníctvom červeného svetla na príslušnom bočnom zrkadle.  Pokiaľ vodič pomocou smerovky signalizuje zmenu jazdného pruhu, začne blikať červené svetlo a zo strany potenciálnej kolízie sa ozve varovný zvuk. Vodič je upozornený a môže vozidlo zabrzdiť, čím umožní prejazd, napríklad cyklistovi. 

„Vo Volvo Trucks je našou dlhodobou víziou nulová nehodovosť a bezpečnosť je od začiatku našou hlavnou firemnou hodnotou. Tento nový systém je ďalším príkladom nášho úsilia o dosiahnutie týchto cieľov,“ uzatvára Anna Wrige.

Nový systém bude celosvetovo dostupný pre modely Volvo FH, FM a FMX s naftovým, plynovým a elektrickým pohonom od septembra tohto roku. Modely Volvo FL a FE dostanú nový bezpečnostný systém v roku 2023.


LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
 

LINK na film o systéme Podpora na predchádzanie bočným kolíziám
 

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.