Volvo Trucks uvádza nové funkcie pre vyššiu bezpečnosť a komfort v náročných podmienkach

Spoločnosť Volvo Trucks predstavuje rad nových funkcií, ktoré zvyšujú bezpečnosť, zlepšujú jazdné vlastnosti a podporujú precíznu manipuláciu v stiesnených oblastiach a na nerovných alebo klzkých cestách, napríklad na staveniskách.
Nové funkcie sú navrhnuté tak, aby poskytli vodičovi väčšiu kontrolu a jednoduchú obsluhu pri manévrovaní.

„Vďaka niekoľkým inteligentným vylepšeniam prevodovky I-Shift sa nám podarilo sprístupniť celý rad nových funkcií, ktoré zlepšujú jazdné vlastnosti, bezpečnosť a komfort. Každá funkcia je navrhnutá tak, aby vodičovi poskytla väčšiu kontrolu a jednoduchosť ovládania pri manévrovaní,“ hovorí Pär Bergstrand, manažér pre prevodové systémy ťažkých vozidiel v spoločnosti Volvo Trucks.

Nové funkcie prinášajú väčšiu presnosť a bezpečnosť v náročnom teréne
Terrain Brake (Terénna brzda) je novým unikátnym riešením pre jazdu nízkou rýchlosťou na nerovnom teréne, a vďaka nej je manévrovanie s nákladným vozidlom jednoduchšie a bezpečnejšie.

Zvyčajne, ak vodič brzdí kolesom umiestneným na okraji vyvýšeného povrchu, ako je napríklad skala alebo obrubník, koleso môže skĺznuť skôr, ako vodič stihne zabrzdiť, čo skomplikuje kontrolu nad vozidlom. Ale s novou aktívnou Terrain Brake začnú brzdy brzdiť hneď, ako vodič uvoľní nohu z plynu. Vozidlo zostane pevne na mieste, čo umožní malé pohyby s veľkou presnosťou.

„Terrain Brake je ideálna pre terénne podmienky, ako sú staveniská, bane alebo nespevnené cesty, ale môže byť užitočná aj pri manévrovaní v mestách a pri prechádzaní cez spomaľovače a obrubníky. Bez ohľadu na situáciu poskytne vodičovi oveľa väčšiu agilitu a kontrolu nad vozidlom, vďaka čomu bude jeho práca ešte bezpečnejšia a jednoduchšia,“ pokračuje Pär Bergstrand.

Change Direction (Zmena smeru) je ďalším riešením, ktoré uľahčuje manévrovanie s nákladným vozidlom pri nízkych rýchlostiach. Situácie, ako je otáčanie sa v obmedzenom priestore alebo cúvanie k nakladacej rampe, si zvyčajne vyžadujú krátke, prudké pohyby, pričom vodič prešľapuje medzi brzdovým a plynovým pedálom. Teraz môže vodič namiesto použitia brzdy zaradiť spätný chod, aj keď sa pohybuje vpred. Funkcia Change Direction automaticky spomalí a zastaví vozidlo, a následne začne cúvať, zatiaľ čo vodič drží nohu na plynovom pedáli. Pre jazdu vpred stačí opäť zaradiť rýchlosť vpred a držať plynový pedál.

Active Grip Control je funkcia, ktorá výrazne zlepšuje stabilitu a akceleráciu v klzkých podmienkach. Ak sa nákladné vozidlo dostane do šmyku, viaceré snímače umožňujú riadiacemu systému vozidla inteligentne reagovať na povrch vozovky a pomôcť tak vodičovi zostať na ceste. Nová funkcia je tiež navrhnutá tak, aby znížila riziko zalomenia návesu a pretáčanie kolies pri jazde bez nákladu.

Spoločnosť Volvo Trucks modernizovala aj tempomat, ktorý môže byť aktivovaný pri stanovených rýchlostiach, najmenej 4 km/h alebo dokonca 2 km/h, ak sa používa s plazivým prevodom.

„Som skutočne hrdý, že sa nám podarilo vyvinúť toľko užitočných funkcií, ktoré nielen zlepšujú jazdu na staveniskách, ale sú nápomocné aj v mnohých iných situáciách, ako je preprava dreva či jazda v mestách,“ uzatvára Pär Bergstrand.

Dostupnosť:
- Terrain Brake je voliteľná pre Volvo FH16 a ďalšie nákladné vozidlá Volvo s poháňanou prednou nápravou.
- Change Direction je voliteľná funkcia pre všetky modely Volvo FH, FM a FMX.
- Active Grip Control je štandardom pre všetky ťažké nákladné vozidlá Volvo s elektrickým pohonom a až na pár výnimiek pre všetky ťažké nákladné vozidlá s motormi Euro 6.
- Vylepšený tempomat je štandardnou výbavou všetkých ťažkých nákladných vozidiel Volvo.

LINK na film o nových funkciách pre vyššiu bezpečnosť