Rekordná objednávka elektrických nákladných vozidiel Volvo od spoločnosti Maersk

Spoločnosť Volvo Trucks v Severnej Amerike získala objednávku na 110 elektrických nákladných vozidiel Volvo VNR od globálnej logistickej spoločnosti Maersk. Ak sa k tomuto obchodu pridá predošlá objednávka na 16 vozidiel rovnakého modelu, predstavuje doteraz najväčšiu komerčnú objednávku elektrických nákladných vozidiel Volvo.
Gladstein Neandross & Associates - Volvo & Maersk Electric Vehicle Handover in Santa Fe Springs, CA. Photograph by Matt Petit/NHOUSE for GNA
Prvé elektrické nákladné vozidlá budú zaradené do prevádzky v 2.štvrťroku 2022, všetkých 126 nákladných vozidiel by malo byť v plnom nasadení do 1.štvrťroka 2023.

Objednávku zadala spoločnosť Performance Team, ktorý je súčasťou skupiny Maersk Group, čo znamená, že bude prevádzkovať celkom 126 takýchto elektrických nákladných vozidiel. Prvé elektrické nákladné vozidlá budú zaradené do prevádzky v 2.štvrťroku 2022, všetkých 126 nákladných vozidiel by malo byť v plnom nasadení do 1.štvrťroka 2023.

„Spoločnosť Volvo Trucks je nadšená, že môže pokračovať v spolupráci so spoločnosťou Maersk na jej cieľoch v oblasti udržateľnosti vozového parku a zohrávať kľúčovú úlohu v ich pokračujúcich investičným zámeroch do riešení elektromobility,“ hovorí Peter Voorhoeve, prezident Volvo Trucks North America.

Elektrické nákladné vozidlá triedy 8 budú využívať v Kalifornii na rôzne prepravné úlohy, nakládky aj vykládky v prístavoch a prepravy medzi distribučnými skladmi.

Volvo VNR Electric má prevádzkový dojazd až 440 km a zásobník energie až 565 kWh. Vozidlo vybavené šiestimi batériami je možné nabiť na 80 % za 90 minút a so štyrmi batériami za 60 minút. Volvo VNR Electric sa vyrába v závode Volvo Trucks v New River Valley vo Virgínii, ktorý je výhradným výrobcom všetkých nákladných vozidiel Volvo v Severnej Amerike.

50% predaj elektrickým vozidiel do roku 2030
Spoločnosť Volvo Trucks si celosvetovo stanovila ambiciózny cieľ, že do roku 2030 bude 50% všetkých predaných nákladných vozidiel elektrických.

„Sme odhodlaní viesť elektrickú transformáciu dopravného priemyslu. Objemy sú stále nízke, ale vidíme rýchlo rastúci záujem v Európe, Severnej Amerike a tiež v iných častiach sveta. V roku 2021 sme prijali objednávky, vrátane zmlúv o budúcej zmluve, na viac ako 1 100 nákladných vozidiel vo viac ako 20 krajinách. Možnosť ponúkať elektrickú prepravu s nulovými emisiami sa jednoznačne stáva kľúčovou konkurenčnou výhodou,“ hovorí Roger Alm, prezident Volvo Trucks.

Spoločnosť Volvo Trucks bola v roku 2021 lídrom na trhu ťažkých elektrických nákladných vozidiel v Európe s trhovým podielom 42 % a vedúce postavenie má aj v Severnej Amerike. S celkovo šiestimi modelmi elektrických nákladných vozidiel vo výrobe od roku 2022 má Volvo Trucks najkompletnejší rad elektrických vozidiel v globálnom odvetví nákladných vozidiel, ktorý pokrýva všetky oblasti od mestskej distribúcie a manipulácie s odpadom až po stavebnú prepravu a regionálnu nákladnú dopravu.

Link na obrázky vo vysokom rozlíšení