Trucks

Volvo Trucks zvyšuje rýchlosť radenia prevodovky I-Shift až o 30 %

Inteligentná a automatizovaná prevodovka I-Shift od spoločnosti Volvo Trucks je teraz rýchlejšia ako kedykoľvek predtým. Rýchlejšia odozva prináša lepšie jazdné vlastnosti a zvyšuje plynulosť jazdy naftových aj elektrických ťažkých nákladných vozidiel.
Volvo Trucks zvyšuje rýchlosť radenia prevodovky I-Shift až o 30 %
Vďaka až o 30 % rýchlejšej zmene prevodových stupňov vodiči určite zažijú počas jazdy veľmi pozitívny rozdiel.

Výrazné lepšie jazdné vlastnosti, ktoré sú teraz súčasťou hnacích línií všetkých emisných noriem, boli dosiahnuté vďaka novému spôsobu, akým prevodovka I-Shift komunikuje s motorom. Výsledkom modernizácie je rýchlejšiu aktiváciu spojky, čo má za následok kratšie prerušenie krútiaceho momentu. Radenie prevodových stupňov je tak plynulejšie, pre harmonický zážitok z jazdy.

 

„Rýchlejšie radenie prevodových stupňov umožňuje optimalizovať výber prevodov ešte efektívnejšie. A čím viac preraďovaní si cesta či terén vyžaduje, tým viac tieto vylepšenia vodič ocení. Vďaka modernizovanej prevodovke I-Shift je zmena prevodových stupňov až o 30 % rýchlejšia a vodiči určite spozorujú a zažijú veľmi pozitívny rozdiel,“ hovorí Pär Bergstrand, manažér prevodoviek pre ťažkú prepravu v spoločnosti Volvo Trucks.

Vysokorýchlostné radenie je výsledkom niekoľkých kľúčových vylepšení. Po prvé, zdokonalené senzory teraz prinášajú údaje s vyššou presnosťou riadiacej jednotke, ktorá je vybavená novým softvérom a výkonnejším mikroprocesorom, pre oveľa rýchlejšie výpočty. Po druhé, pridaný kotúč v brzde prevodovky umožňuje rýchlejšie reagovať pred radením, takže to možno vykonať skôr. Napokon sa objem vzduchu znížil aj v rôznych ovládacích systémoch, napríklad v radiacej vidlici, spojke a brzde prevodovky, aby sa umožnilo ešte rýchlejšie radenie.

 

Keď bola v roku 2001 predstavená prevodovka I-Shift, bola to vôbec prvá automatizovaná prevodovka navrhnutá pre ťažké nákladné vozidlá. Má schopnosť spolupracovať s celým hnacím ústrojenstvom, pretože tento prevodový systém je prispôsobený motoru a komponentom vozidla už od vývojovej fázy, čo prispieva k nižšej spotrebe paliva – a tým k zníženiu dopadu na životné prostredie. Podporuje tiež zvýšenú bezpečnosť a ďalšie dôležité výhody vrátane zníženia hluku, vibrácií a fyzickej námahy vodiča.

 

Tieto najnovšie pokroky, ktorých cieľom je dosiahnuť o 30 % rýchlejšie radenie prevodových stupňov, sú ďalším dôkazom neustále pokračujúcich činností zlepšovania v spoločnosti Volvo s cieľom poskytnúť ešte lepšie jazdné vlastnosti. „So všetkými vylepšeniami a novými variantmi v priebehu rokov má I-Shift vynikajúcu schopnosť efektívne riešiť stále pokročilejšie úlohy. To znamená nielen poskytovanie vysokého výkonu a palivovej úspornosti, ale aj vynikajúce jazdné vlastnosti a komfort pre vodičov,“ komentuje Pär Bergstrand.

 

Dnes sú všetky ťažké nákladné vozidlá Volvo štandardne vyrábané s prevodovkou I-Shift. Od uvedenia na trh sa celosvetovo predalo viac ako milión nákladných vozidiel s jedinečnou technológiou I-Shift od spoločnosti Volvo.

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení

 

LINK na video, YouTube

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.