Volvo Trucks Slovensko odovzdalo prvé elektrické nákladné vozidlo spoločnosti ANPET EU, s.r.o. určené na prepravu tovaru pre obchodný reťazec LIDL

Prvé elektrické nákladné vozidlo na Slovensku sa teší na svoje prvé výzvy. Obchodný reťazec Lidl v spolupráci s dopravnou spoločnosťou Anpet EU, s.r.o. uvádza do prevádzky Volvo FE Electric - plne elektrické nákladné vozidlo, ktoré bude z distribučného centra v Seredi pravidelne zásobovať Lidl predajne v bratislavskom a trnavskom regióne. Začiatkom roka spoločnosť Anpet EU, s.r.o. v prevádzke pre Lidl testovala elektrické nákladné vozidlo Volvo FL Electric a po vyhodnotení všetkých kritérií sa rozhodla pre model Volvo FE Electric s chladiarenskou nadstavbou a dnes ho zaraďuje do vozového parku.

Pre Lidl je dôležitou témou uhlíková stopa, ktorú sa neustále snaží znižovať. Už v roku 2018 spustil projekt znižovania emisií v doprave nasadením prvého alternatívneho kamiónu. Dnes tvoria kamióny s alternatívnym pohonom až 26% jeho vozového parku. Do roku 2025 si Lidl navyše stanovil ambiciózny cieľ – polovicu flotily by mali tvoriť ekologickejšie vozidlá a do roku 2030 by to mala byť úroveň až 85%.

Na naplnení cieľa intenzívne pracuje, a preto v týchto dňoch spúšťa do prevádzky prvé elektrické nákladné vozidlo, ktoré predstavuje unikátne riešenie pre zásobovanie v mestách bez negatívneho vplyvu na životné prostredie.

Lidl bude, ako prvý obchodný reťazec na Slovensku, využívať plne elektrický kamión. Je to veľké zadosťučinenie pre všetkých kolegov, ktorí prispievajú na tejto ceste k lepším zajtrajškom a naučili sa pracovať s alternatívnymi typmi kamiónov a to aj napriek ešte stále nedostatočnej infraštruktúre na Slovensku. Správne nastavená logistika, dobrý plán trás našich dispečerov a spoľahlivý dopravcovia sú kľúčom k úspechu pre každú spoločnosť, ktorá rozmýšľa zodpovedne k životnému prostrediu,“ uviedol vedúci úseku logistiky v Lidli Peter Mego.

Dlhodobá spolupráca medzi spoločnosťami Lidl a Anpet EU je založená na vzájomnom dialógu, ako využiť alternatívne pohony a nájsť inovatívne riešenia na podporu zelenej prepravy v mestách.

Spoločnosť Anpet EU je na slovenskom trhu najväčším dopravcom s nákladnými vozidlami na alternatívny pohon. Túto flotilu zastrešujeme pre najsilnejšieho partnera, ktorý napĺňa svoju víziu vplyvu na životné prostredie. A tým je jednoznačne spoločnosť Lidl Slovensko,“  povedal Peter Antolov, majiteľ spoločnosti Anpet EU, s.r.o.

Elektrické nákladné vozidlo Volvo FE Electric o celkovej hmotnosti 20 ton a s užitočným zaťažením viac ako 8 ton prejde na jedno nabitie okolo 150 - 200 km, v závislosti na intenzite prevádzky chladiaceho agregátu, ktorý je tiež úplne bezemisný a prepojený s trakčnou batériou vozidla. Nulové emisie a dostatočný dojazd predstavujú ideálne riešenie pre distribúciu tovaru z distribučného centra Lidl v Seredi do vybraných predajní v bratislavskom a trnavskom regióne. Prevádzka nákladného vozidla je naviac veľmi tichá, čo je prínosom pre zásobovanie v nočných hodinách.

Odovzdanie prvého elektrického nákladného vozidla na Slovensku má pre všetky tri zainteresované spoločnosti mimoriadny význam, keďže elektrické nákladné vozidlá otvárajú nové cesty nielen k prevencii klimatických zmien, ale aj k čistejšej a udržateľnejšej doprave.

„Nároky na prepravu sa veľmi rýchlo menia. Preplnené mestá si vyžadujú riešenia, ktoré majú nulové emisie a nižšiu úroveň hluku. Sme veľmi radi, že vďaka našim získaným poznatkom a skúsenostiam sme v spoločnosti Volvo Trucks pripravení ponúknuť našim zákazníkom komplexné riešenie elektromobility, vrátane financovania cez našu leasingovú spoločnosť Volvo finančné služby, ktoré zodpovedá ich cieľom, zvyšuje produktivitu a pomáha dosahovať udržateľnosť prepravy a dokonca ju aj prekonávať,“ povedal Leonard Toček, generálny riaditeľ Volvo Trucks na Slovensku.

Elektromobilita sa môže stať významnejšou skôr, ako si myslíme. Technológie akumulátorov sa zdokonaľujú, rozvíja sa infraštruktúra a široká ponuka Volvo elektrických nákladných vozidiel a služieb umožňuje elektrifikovať viac prepravných činností ako kedykoľvek predtým. Okrem toho je výroba elektrických nákladných vozidiel tiež súčasťou klimatickej politiky spoločnosti Volvo Trucks, aby sa stala klimaticky neutrálnou do roku 2040.

Elektrický kamión Lidl vyskúšal ešte v máji a to priamo v logistickom centre v Seredi. Práve tu odštartoval prémiovú cestu prvého 100% elektrického kamiónu šofér kamiónu a známy YouTuber v danom segmente - Martin Malec, známy aj ako SomŠofér. „Je skvelé, že už aj na Slovensku sa elektromobilita čím viac dostáva do sveta dopravy. Jazdenie na elektrokamiónoch je v porovnaní so štandardnými vozidlami príjemnejšie a hlavne tichšie. Vzhľadom na prevodovku, ktorá má len 2 stupne, je tak zároveň celá jazda omnoho plynulejšia. Napriek tomu, že pre samotného vodiča to nie je až taký veľký rozdiel, pre planétu to však zmysel má, pretože to nezaťažuje naše prostredie. Práve preto hodnotím to, ako spoločnosť Lidl pristupuje k celej situácii zníženia emisií veľmi pozitívne,“ podelil sa o svoje skúsenosti Martin Malec.

Fakty o vozidle Volvo FE Electric 4x2 R
- Krátka spacia kabína
- Maximálny výkon: 400 kW maximálny výkon, 330 kW trvalý výkon
- Štyri batérie s celkovou kapacitou 265 kWh
- Doba nabíjania: 11 h striedavým prúdom (22 kW) alebo 2 h jednosmerným prúdom (150 kW)
- Bezpečnostné prvky: ESP, Adaptívny tempomat, Núdzové brzdenie, Asistencia jazdy v jazdnom pruhu, Varovanie pred čelným nárazom.
- Celková hmotnosť 20 ton
- Užitočné zaťaženie viac ako 8 ton
- Izotermická chladiarenská nadstavba o rozmeroch 6500 x 2440 x 2660 mm
- Chladiarenský agregát Carrier Syberia 11 s elektrickým pohonom
- Servis podvozku Volvo – krytý servisnou zmluvou Volvo Gold
- Vozidlo je financované prostredníctvom Volvo finančné služby Slovensko

Fakty o spoločnosti Anpet EU, s.r.o.
Spoločnosť Anpet EU, s.r.o. pôsobí v nákladnej doprave od roku 2016. Špecializuje sa na prepravu hutného materiálu, papiera, odpadov, paletového tovaru do automobilového priemyslu a chladených čí mrazených potravín v krajinách EÚ.
Prevádzkuje 59 nákladných vozidiel.
Zamestnáva 90 ľudí, z toho je 78 vodičov.
Sídlo spoločnosti sa nachádza v Stredných Plachtinciach a prevádzka v Sklabinej.