Volvo Trucks dodá spoločnosti Amazon 20 ťažkých elektrických nákladných vozidiel

Volvo Trucks dodá v Nemecku spoločnosti Amazon plne elektrické ťažké nákladné vozidlá do konca roka. Očakáva sa, že 20 vozidiel Volvo FH Electric najazdí ročne viac ako jeden milión kilometrov.
V spoločnosti Amazon budú nákladné vozidlá zohrávať kľúčovú úlohu pri elektrifikácii diaľkovej prepravy a prepravy ťažkých nákladov.

"Ťažké nákladné vozidlá a ďalšie úžitkové vozidlá tvoria približne 26 % nemeckých emisií z vnútroštátnej dopravy*, a preto je dekarbonizácia cestnej dopravy dôležitým problémom, ktorý je potrebné riešiť.

“Veľkí hráči v dopravnom priemysle zohrávajú kľúčovú rolu vo vedení úsilia tohto odvetvia o zníženie uhlíkovej stopy. Preto som rada, že Amazon s nami spolupracuje na znížení emisií pri diaľkových a ťažkých prepravách,” hovorí Jessica Sandström, senior viceprezidentka produktového manažmentu spoločnosti Volvo Trucks.

Volvo Trucks zahájilo sériovú výrobu ťažkých elektrických nákladných vozidiel v septembri tohto roka a dostupnosť elektrických nákladných vozidiel pre medzimestskú a regionálnu prepravu predstavuje dôležitý mílnik pre dekarbonizáciu cestnej dopravy.

“Celosvetovo teraz ponúkame šesť modelov elektrických nákladných vozidiel, ktoré sériovo vyrábame a možno ich ihneď objednať, aby sme uspokojili rastúci dopyt po dekarbonizácii prepravy tovarov. Je to povzbudivý krok vpred pre zníženie dopadu na zmenu klímy,” komentuje Jessica Sandström.

Elektrická verzia najdôležitejšieho produktového radu - ťažké nákladné vozidlá Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX – budú hrať zásadnú rolu pri dosahovaní globálneho cieľa spoločnosti Volvo Trucks, a tým je, že v roku 2030 bude 50% všetkých nových predaných nákladných vozidiel mať elektrické batérie alebo elektrické palivové články. Tieto ťažké nákladné vozidla sú schopné prepravovať náklad o celkovej hmotnosti 44 ton a tri spomenuté modely predstavujú približne dve tretiny tržieb spoločnosti.

V Amazone nahradia elektrické nákladné vozidlá svoje naftové náprotivky a budú hrať kľúčovú úlohu v snahách elektrifikácie prostredníctvom prepravného reťazca.

“Amazon sa zaviazal k dekarbonizácii svojho vozového parku a regionálna preprava bola notoricky známym odvetvím, ktoré sa len ťažko znižovalo,” vysvetľuje Andreas Marschner, viceprezident Transportation Services Europe spoločnosti Amazon. “Preto je nákup týchto elektrických ťažkých nákladných vozidiel Volvo do nášho vozového parku tak zásadným míľnikom. Prevádzkujeme jeden z najrýchlejšie rastúcich programov elektrifikácie komerčnej dopravy a budeme pokračovať v investíciách a inováciách, aby sme dekarbonizovali a dodávali zásielky zákazníkom s nulovými emisiami.”

Fakty o vozidle Volvo FH Electric
Kapacita batérií: 540 kWh
Výstupný výkon: 490 kW trvalý výkon
Dojazd je až 300 km, ale Volvo FH Electric dokáže prejsť až 500 km počas bežného pracovného dňa, pokiaľ je pridané nabíjanie, napríklad počas obednej prestávky.

Fakty o rade elektrických nákladných vozidiel Volvo
Volvo Trucks má kompletný rad šiestich plne elektrických nákladných vozidiel navrhnutých tak, aby pokryli mnoho rôznych prepravných úloh.
Modely Volvo FH, FM a FM Electric majú GCW až 44 ton.  Predaj v Európe pokračuje a sériová výroba bola zahájená v septembri 2022.
Výroba vozidiel Volvo FL a FE Electric pre mestskú distribúciu a odvoz odpadu začala v Európe už v roku 2019.
Výroba Volvo VNR Electric pre Severnú Ameriku začala v roku 2020.

*Ministerstvo životného prostredia a dopravy - Bundesministerium für Umwelt und Verkehr, Klimaschutz in Zahlen - Fakten, Trends und Impulse deutscher Klimapolitik, Ausgabe 2021 (bmuv.de), strana 36