Trucks

Volvo Trucks zaháji zákaznícke testovanie nákladných vozidiel s palivovými článkami v roku 2025

Volvo Trucks testuje elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami, ktoré vypúšťajú iba vodnú paru a majú prevádzkový dojazd porovnateľný s naftovými nákladnými vozidlami, až 1 000 km. Druhá pilotná fáza bude nasledovať za niekoľko rokov a iniciatívu prevezmú zákaznícke testy na verejných komunikáciách.
Volvo Trucks zaháji zákaznícke testovanie nákladných vozidiel s palivovými článkami v roku 2025
Pre prekonanie nedostatku dostupného vodíku pri testovaní bude plnenie zeleného vodíku z obnoviteľných zdrojov vykonávané v domácom depe.

Testovanie elektrických nákladných vozidiel s palivovými článkami v komerčnej prevádzke bude zahájené v roku 2025 u vybraných zákazníkov v severnej Európe a neskôr sa testovanie presunie aj do ďalších krajín.
 

Vodíkové elektrické nákladné vozidlá s palivovými článkami budú obzvlášť vhodné pre diaľkovú prepravu a ťažké, energeticky náročné úlohy. Vozidlá môžu byť variantom v krajinách, kde sú možnosti pre nabíjanie batériových vozidiel obmedzené.
 

„Veríme, že pilotné testy zvýšia a potvrdia potenciál elektrických nákladných vozidiel s palivovými článkami. Testy prebehnú v náročnom, drsnom podnebí a poskytnú nám skvelú príležitosť pre testovacie jazdy s ťažkým nákladom do 65 ton,“ hovorí Jessica Sandström, SvP Global Product Management spoločnosti Volvo Trucks.
 

Cieľom pilotných testov bude pozrieť sa na všetky rôzne aspekty prevádzky nákladného vozidla, vrátane jazdných vlastností, manipulácie a skúseností vodiča.
 

Palivový článok vyrába svoju vlastnú elektrinu z vodíka vo vozidle namiesto toho, aby bol nabíjaný z externého zdroja. Jediným emitovaným vedľajším produktom je vodná para. Elektrické nákladné vozidlá Volvo budú používať dva palivové články s kapacitou generovať výkon 300 kW a pre tankovanie budete potrebovať menej ako 15 minút.
 

Technológia palivových článkov je stále v rannej fáze vývoja, a aj keď existuje mnoho výhod, pretrvávajú určité problémy, v neposlednom rade rozsiahle dodávky zeleného vodíku* a potreba vyvinúť palivovú infraštruktúru. Pre prekonanie nedostatku dostupného vodíku pri testovaní bude plnenie zeleného vodíka z obnoviteľných zdrojov prebiehať v domácom-depe.
 

„Očakávame, že dodávky zeleného vodíka v priebehu niekoľkých rokov výrazne vzrastú, pretože mnoho priemyselných odvetví bude závislých na znížení CO2. Vozidlá s palivovými článkami budú za niekoľko rokov dôležité pre diaľkovú a ťažkú prepravu,“ uzatvára Jessica Sandström.

 

Palivové články bude dodávať spoločnosť cellcentric – spoločný podnik medzi Volvo Group a Daimler Truck AG. Cellcentric postaví jedno z najväčších európskych zariadení na sériovú výrobu palivových článkov, špeciálne vyvinutých pre ťažké vozidlá.
 

 * Zelený vodík sa vyrába pomocou obnoviteľných zdrojov energie, ako je vietor, voda a slnko.
 

 

LINK na obrázky vo vysokom rozlíšení
LINK na film (1 min)

Ak chcete získať ďalšie informácie, kontaktujte:

Andrea Ondrejíková
Marketing & PR Coordinator, Volvo Group Slovakia, s.r.o.
Mobil: +421 903 220 585
E-mail: andrea.ondrejikova@volvo.com
 

Spoločnosť Volvo Trucks poskytuje kompletné prepravné riešenia pre profesionálnych a náročných partnerov, pričom prináša kompletnú ponuku stredných a ťažkých nákladných vozidiel. Podporu zákazníkom zabezpečuje celosvetová sieť, ktorú tvorí 2 200 predajcov a servisných dielní v 130 krajinách. Nákladné vozidlá Volvo sa montujú v 12 krajinách po celom svete. V roku 2023 bolo na celom svete dodaných približne 145,000 nákladných vozidiel Volvo. Spoločnosť Volvo Trucks je súčasťou skupiny Volvo Group, jedného z popredných svetových výrobcov nákladných vozidiel, autobusov a konštrukčných zariadení, ako aj lodných a priemyselných motorov. Spoločnosť Volvo Group poskytuje tiež finančné a servisné služby. Práca spoločnosti Volvo Trucks je založená na základných hodnotách – kvalita, bezpečnosť a starostlivosť o životné prostredie.