Prelom: Volvo Trucks začína sériovú výrobu ťažkých elektrických nákladných vozidiel

Spoločnosť Volvo Trucks, ako prvý svetový výrobca nákladných vozidiel, teraz začína sériovú výrobu ťažkých 44-tonových* elektrických nákladných vozidiel.

Spoločnosť Volvo Trucks začína sériovú výrobu elektrickej verzie najdôležitejšieho produktového radu, ťažkých nákladných vozidiel: Volvo FH, Volvo FM a Volvo FMX. Tieto nákladné vozidlá môžu prevádzkovať s celkovou hmotnosťou súpravy 44 ton* a spomínané tri modely predstavujú približne dve tretiny z celkového predaja.

Vďaka týmto novým prírastkom má Volvo Trucks v celosvetovej sériovej výrobe šesť modelov elektrických nákladných vozidiel - najširší rad elektrických nákladných vozidiel v tomto odvetví.

„Toto je míľnik, ktorý dokazuje, že sme na čele transformácie odvetvia. Nie sú to ani dva roky, čo sme po prvýkrát predstavili naše ťažké elektrické nákladné vozidlá. Teraz zvyšujeme objemy a budeme tieto skvelé trucky dodávať zákazníkom po celej Európe, a neskôr aj zákazníkom v Ázii, Austrálii a Latinskej Amerike,“ hovorí Roger Alm, prezident Volvo Trucks.

Sériová výroba najťažších elektrických nákladných vozidiel Volvo sa začne vo výrobnom závode Tuve vo švédskom Göteborgu a budúci rok bude nasledovať výrobný závod v belgickom Gente. Volvo vyrába elektrické nákladné vozidlá na rovnakej linke ako konvenčné nákladné vozidlá, čo poskytuje vysokú flexibilitu výroby a zvyšuje efektivitu. Batérie dodáva nový montážny závod Volvo Trucks v Gente.

Dopyt po elektrických nákladných vozidlách na mnohých trhoch rapídne narastá, pričom jednou z hnacích síl je potreba nákupcov dopravy prejsť na prepravu bez fosílnych palív, aby splnili svoje ciele v oblasti udržateľnosti. Elektrické portfólio spoločnosti Volvo Trucks by dnes mohlo pokryť približne 45 % všetkého prepravovaného  tovaru v Európe.**

„Predali sme viac ako 1 000 kusov ťažkých elektrických nákladných vozidiel a celkovo viac ako 2 600 našich elektrických nákladných vozidiel. Očakávame, že objemy sa v najbližších rokoch výrazne zvýšia. Do roku 2030 by malo byť najmenej 50 percent nákladných vozidiel, ktoré celosvetovo predávame, elektrických,“ uzatvára Roger Alm.

Šesť modelov elektrických nákladných vozidiel spoločnosti Volvo Trucks pokrýva široké spektrum aplikácií, ako je mestská distribúcia a manipulácia s odpadom, regionálna preprava a stavebné práce.

*Celková hmotnosť súpravy (Gross Combination Weight - GCW)

**Podľa štatistík Eurostatu „Cestná diaľková nákladná preprava“ (2018) prejde 45 % všetkého tovaru prepravovaného po európskych cestách vzdialenosť menšiu ako 300 km.

LINK
 na obrázky vo vysokom rozlíšení